Michael van der Mark elfde en twee keer vijfde in WorldSBK Aragón (Spanje)


Martijn Spliethof - 21 mei, 2021 FOTO - BMW Motorrad

Na een onderbreking van meer dan een half jaar ging het FIM Superbike Championship seizoen van start met een double-header in Spanje en Portugal. Het eerste raceweekend van het jaar vond dit weekend (21 t/m 23 mei) plaats op MotorLand Aragón. Volgende week (28 t/m 30 mei) is de tweede race van het seizoen in Estoril.

Voor Michael van der Mark en het BMW Motorrad WorldSBK Team begon dit weekend in Aragón het 2021 seizoen. De Nederlander kon niet wachten om voor het eerst te gaan racen op de nieuwe BMW M 1000 RR, een nieuw avontuur voor zowel de Nederlander als de nieuwe Duitse machine. In de kwalificatie moest Van der Mark genoegen nemen met de vijftiende plaats. In Race 1 op zaterdag finishte hij als elfde, in de Superpole Race en Race 2 op zondag ging het nog beter met twee keer een prachtige vijfde plaats.

In de WorldSSP300 klasse gingen in Aragón vier Nederlanders van start: Jeffrey Buis, Koen Meuffels, Ruben Bijman en Victor Steeman.

Tijdschema en volledige uitslagen op Racesport.nl

Races

WorldSBK Race 1:
Jonathan Rea reed een indrukwekkende race, de Kawasaki coureur kwam met vier seconden voorsprong als winnaar over de streep, voor teamgenoot Alex Lowes en Toprak Razgatlioglu, en behaalde daarmee zijn honderdste WorldSBK overwinning. Michael van der Mark werd als elfde afgevlagd.

WorldSBK Superpole Race:
De race ging van start op een gedeeltelijk natte baan, wat de rijders voor een lastige bandenkeuze stelde. Jonathan Rea wist opnieuw een ruime voorsprong op te bouwen en de race winnend af te sluiten, voor Alex Lowes en Garrett Gerloff. Michael van der Mark reed op slicks een ijzersterke race. Al in de beginfase wist hij een groot aantal rijders te passeren en noteerde met de BMW de snelste rondetijden. Een prachtige vijfde plaats was het resultaat voor de Nederlander, waardoor hij later op de dag ook als vijfde mocht starten in Race 2.

WorldSBK Race 2:
Ook in de tweede race was het circuit nog gedeeltelijk nat. Scott Redding (Ducati) had als enige coureur slicks laten monteren, dat bleek de juiste bandenkeuze. Redding was duidelijk te snel voor de rest van de deelnemers, die op intermediates van start waren gegaan, en won de race met ruime voorsprong op het Kawasaki-duo Jonathan Rea en Alex Lowes. Michael van der Mark reed weer een uitstekende wedstrijd en wist zich met de snelle BMW M 1000 RR lange tijd met de strijd om de voorste posities te bemoeien. De Nederlander werd uiteindelijk, achter zijn BMW-teamgenoot Tom Sykes, opnieuw sterk vijfde.

WorldSSP300 Race 1:
De eerste wedstrijd van het seizoen is zaterdagmiddag gewonnen door Adrian Huertas. De Spanjaard was het gelukkigst in een door een rode vlag vroegtijdig afgebroken race, voor Tom Booth-Amos en Yuta Okaya. Jeffrey Buis werd op de zesde plaats de best geklasseerde Nederlander. Koen Meuffels werd als achtste afgevlagd, Ruben Bijman passeerde als drieëntwintigste de finish terwijl Victor Steeman genoegen moest nemen met de zesentwintigste plaats.

WorldSSP300 Race 2:
Tom Booth-Amos was uiteindelijk de winnaar van deze race, dankzij een penalty voor Unai Orradre wegens overschrijden van de track limits in de laatste ronde, die van P1 naar P2 werd gezet. Adrian Huertas finishte als derde. Jeffrey Buis eindigde op P12, Ruben Bijman P17, Victor Steeman P18 en Koen Meuffels DNF.

Kwalificaties

WorldSBK:
De eerste WorldSBK pole van 2021 is zaterdagochtend een prooi geworden voor Jonathan Rea. De regerend wereldkampioen was het snelst tijdens de Superpole, voor Scott Redding en Tom Sykes. Michael van der Mark wist zich als vijftiende te kwalificeren. De Nederlander had het geluk niet aan zijn zijde tijdens de tweede en derde vrije training, Van der Mark miste door een crash en technische problemen een groot deel van beide sessies, iets dat hem uiteindelijk opbrak in deze Superpole.

WorldSSP300:
Ton Kawakami start dit weekend vanaf de pole. De Yamaha coureur was zaterdagochtend tijdens de Superpole kwalificatie het snelst, voor Adrian Huertas en Unai Orradre. Jeffrey Buis werd met de achtste rondetijd de best geklasseerde Nederlander. Koen Meuffels noteerde in deze kwalificatie de zestiende rondetijd, Ruben Bijman de vierentwintigste terwijl Victor Steeman dit weekend vanaf de negenentwintigste plaats op de grid aan de twee races moet gaan beginnen.