Nederland met World TT en Junior TT naar ISDE 2021

ISDE 2021

Bas Vis - 28 mei, 2021

De KNMV heeft besloten om zowel een World Trophy Team (WTT) als een Junior Trophy Team (JTT) af te vaardigen naar de Internationale Zesdaagse Enduro (ISDE) 2021. Deze vindt plaats van 30 augustus t/m 4 september in Rivanazzano Terme in Italië.

Voor het afvaardigen van landenteams naar een wereldkampioenschap hanteert de KNMV normaal gesproken strikte topsportregels (top tienklassering haalbaar). De enduro kent hiervoor sinds 2018 speciale selectiecriteria. Maar door de coronacrisis zijn deze criteria niet bruikbaar, omdat er geen internationale wedstrijden en competities zijn gehouden. De ontwikkeling van Nederlandse endurorijders en –talenten ondervindt echter al veel te veel hinder van de pandemie, vandaar het besluit om dit jaar zowel een WTT als JTT te laten starten tijdens de ISDE.

“Hard naar toegewerkt”

Het begeleidingsteam bestaande uit teammanager Henk Boersma en endurocoaches Stephan Braakhekke en Amel Advocaat is verheugd. Teammanager Henk Boersma: “Wat een positief vertrouwen vanuit de KNMV richting de enduro; hier hebben we de afgelopen twee jaar naar toegewerkt. We zijn er nog lang niet en de rijders zullen nog veel leren. De komende maanden zijn ze nog meer gedreven ter voorbereiding op de ISDE van dit jaar én de edities die nog gaan volgen. We willen beide landenteams in de eindklassering top tien zien staan. Forza TeamNL in Italië!”

Sporttechnisch manager Camiel van Berkesteijn over de beslissing: “In 2017 was Nederland ook met een WTT aanwezig op de ISDE in Frankrijk. Toen behaalden we een mooie zevende plaats in de eindstand. Hopelijk is het besluit voor dit jaar een motivatie voor alle endurorijders, zodat we elk jaar met de beste rijders aan de ISDE kunnen deelnemen! Want voor de toekomst zijn de selectiecriteria er natuurlijk niet voor niets. De enduro kent jonge talentvolle aanwas, maar zij moeten laten zien de mentaliteit te hebben om voor de top te gaan!”

Selectie

De enduroselectiegroep en het begeleidingsteam zijn sinds 2019 actief om jong talent klaar te stomen voor de internationale competities en resultaten te boeken op EK-niveau. Ook zonder competitie is er niet stilgezeten en hard gewerkt aan teambuilding, rijvaardigheid en de fysieke conditie. We kunnen dan ook zeker een sterke Nederlandse selectie naar Italië sturen.

Welke rijders dit worden zal ten dele via een kwalificatiedag worden bepaald. Deze vindt plaats op woensdag 2 juni op het circuit van MCC Neerijnen. Deelname hieraan is beperkt tot de enduroselectiegroep en wordt afgewerkt zonder publiek. Daarnaast kijkt de begeleidingsgroep naar de tijdens trainingen verzamelde data over de rijders. Op basis van alle beschikbare informatie zal het begeleidingsteam een selectie maken, waar de KNMV akkoord op moet geven.

Clubteams

De ISDE kent ook zogenaamde clubteams met bijbehorend klassement. Vanuit Nederland is er jaarlijks veel animo om aan de ISDE deel te nemen als clubteamrijder. Er gaan elf Nederlandse clubteams naar Italië.