Doe mee: wereldwijd onderzoek naar oorsuizen


Bas Vis - 19 maart, 2021

Tinnitus (oorsuizen) is een nare aandoening waar je als motorrijder helaas vatbaar voor bent (als je geen gehoorbescherming gebruikt). Over tinnitus is weinig bekend. Daarom is het van groot belang dat er meer onderzoek wordt gedaan naar tinnitus. Dit gebeurt nu en jij kan daar anoniem aan bijdragen. Heb jij klachten, dan is jouw input zeer waardevol!

Het onderzoek is bedoeld voor iedereen die klachten met betrekking tot oorsuizen heeft. Op de website tinnitushouse.nl vind je heel veel informatie over het onderzoek en bovenaan de site een knop naar een vragenlijst. Je kunt ook direct naar de vragenlijst. Daarin wordt ‘motorrijden’ ook specifiek genoemd als mogelijke oorzaak, tussen bijvoorbeeld werken in de bouw, de muziekwereld of defensie.

Over het onderzoek

Wanneer je met tinnitusklachten een arts opzoekt, krijg je meestal een aantal standaardvragen en enkele tests om te bepalen of je lijdt aan tinnitus. In de meeste gevallen word je na het eerste consult naar huis gestuurd met ‘sorry, we kunnen u niet helpen, u zult ermee moeten leren leven’. Soms kan een mogelijke remedie wordt voorgeschreven (medicatie, therapie, apparaten).

Door patiënten op grote schaal goed te ondervragen en door potentieel effectieve remedies te testen, kan het effect van oplossingen aanzienlijk worden vergroot. En dat niet alleen, op basis van alle gegevens en ervaringen die anoniem verzameld worden, kunnen deelnemers ook advies krijgen over wat hen misschien zou kunnen helpen.

Uitvoerenden

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Stichting BrainInnovations, onder supervisie van de Technische
Universiteit Delft, in samenwerking met de Universiteit van Regensburg (Duitsland), Trinity College
Dublin (Ierland) en de University of Otago (Nieuw-Zeeland). Het onderzoek wordt mede gefinancierd door de Stichting TinnitusFree. De KNMV steunt van harte het werk van deze stichting.