Vuurdoop voor KNMV ONK Cross Country 2021


KNMV - 29 juni, 2021 FOTO - Enduro.nl

Je kon het een één–twee–drietje noemen. Op zaterdag 26 juni gingen zowel de coronaversoepelingen stap 4 in, mochten er weer sportevenementen georganiseerd worden én startte het KNMV ONK Cross Country in Markelo!

Op zaterdag 26 juni organiseerde MC Ons Genoegen in Markelo één van de twee crosscountrydagen op en naast het GP-motocrosscircuit ‘De Herikerberg’. De club had zich flink ingespannen om een mooie, attractieve maar vooral technische route van zes kilometer aan te leggen, waar menig sporter zijn/haar uithoudingsvermogen kon testen. Hard nodig na zo’n lange periode van alleen maar trainingsrondjes maken op de circuits.

NK Jeugdenduro

De ochtend begon met het KNMV NK Jeugdenduro. Van de 41 ingeschreven rijders verschenen er 35 – ready to race – aan de start. Voor de veiligheid was de eerste ronde een verkenningsronde. Daarna kon het gas erop en zetten de snelle rijders in de JE2-klasse strakke proeftijden neer. Voor de jeugd is het zo dat de crossproef tweemaal gereden moet worden per ronde. Nadat de proef één keer verreden is, begin je er direct opnieuw aan. Doe je dit niet, dan volgt diskwalificatie. Pas na tweemaal de proef gereden te hebben, mag je verder om de rest van het parcours af te maken. In 2,5 uur tijd wordt de jeugdenduro verreden, waarbij de rekenkamer tot de volgende klasseringen kwam. Zie hier de uitslag van de jeugdenduro Markelo en competitiestand.
Het is nu wachten of de jeugdenduro dit najaar kan meerijden met een aantal ONK-endurowedstrijden die dan gehouden worden.

KNMV ONK Cross Country Pro Expertklasse

Cross Country is een nieuwe tak van motorsport en de club in Markelo houdt van vernieuwing. Zij zijn de eerste club in Nederland die een officiële competitiewedstrijd ONK Cross Country durfden te organiseren in samenwerking met de KNMV. Het is dan ook hier dat de topklasse Pro Expert voor het eerst een wedstrijd voor het officiële landelijk kampioenschap reed. Vijftien toprijders uit de Nederlandse enduro gingen de uitdaging aan en toonden hun vaardigheden op de route, waarbij de aangebrachte hindernissen voor de meeste rijders geen belemmering vormden. Om meer rijders startgelegenheid te bieden tijdens deze tweeuurs solowedstrijd, had de KNMV een bijklasse Sport A toegevoegd waarbij nationale endurorijders en offroadlicentiehouders zich voor konden inschrijven. Een twintigtal ‘diehards’ meldde zich ook aan de start en gingen de tweeuurs solo-uitdaging aan. De meesten kwamen moe maar voldaan over de finish. Klik hier voor de uitslag van het ONK Cross Country.

Een volgende ONK Cross Country staat nog niet gepland dit jaar. Maar nu de versoepelingen het weer mogelijk maken om evenementen te organiseren, kunnen belangstellende clubs hiervoor contact opnemen met Mario Pieterse.