NK Junior Moto Racing van start in Veldhoven


Mariska Grob - 21 juni, 2021 FOTO - Mariska Grob / MotoGrafie

Het NK Junior Moto Racing is op zaterdag 19 juni definitief van start gegaan in Veldhoven. Meer dan 100 jonge coureurs mochten na lang te hebben gewacht eindelijk de strijd met elkaar aangaan op kartcircuit De Landsard.

De voorjaarstrainingen op de TT Junior Track in Assen konden op zaterdag 10 april nog worden verreden, maar wedstrijden in competitieverband werden vervolgens niet meer toegestaan. Inmiddels laten de versoepelingen het toe dat de jeugd weer aan competities mag deelnemen. Zo werd de wedstrijd in Veldhoven op 19 juni de definitieve opening van het seizoen. In de minibike-klassen Junior A en Junior B, Molenaar NSF100 Cup, Yamaha KicXstart R125 Cup en de Open 125 werd er gereden om punten voor het Nederlands Kampioenschap. In de Open Minibike en Puchshop Cup, waarin ook oudere rijders uitkomen, werden er oefenraces verreden waarbij geen kampioenschapspunten konden worden behaald. De strijd was er echter niets minder om!

Junior A

In de Junior A-klasse komen de jongste rijders uit in de leeftijd van 6 tot en met 10 jaar. De Junior A-klasse is voor veel rijders de eerste échte racecompetitie, al hebben de meeste coureurs al veel getraind met hun minibikes. Zo ook de 8-jarige Miquel Sinke uit Monster. Met een vader en moeder die allebei actief zijn geweest in de wegrace, kreeg hij het racen letterlijk met de paplepel ingegoten. Dat hij in Veldhoven de te kloppen man was, liet hij al zien in de kwalificaties waarin hij de snelste tijd noteerde. Toch kreeg hij de overwinning van beide races niet in de schoot geworpen: Sem Testers reed een groot deel van de eerste race aan de leiding. Daarna nam Sinke de koppositie over en stond hem niet meer af. Hij won ook de tweede race en schreef daarmee de dagoverwinning op zijn naam. Testers mocht mee naar het podium voor de tweede plaats en Mick Koomen werd derde.

Junior B

In de Junior B-klasse rijden jonge coureurs vanaf 9 jaar op het scherpst van de snede. Deze klasse is de minibike-topklasse voor deelnemers tot en met 14 jaar. De kwalificaties werden dan ook gecombineerd met de Open Minibike-klasse verreden, waarin de minste restricties voor de motor gelden. Douwe Douma was na de kwalificaties al de torenhoge favoriet: hij ging maar liefst acht tienden van een seconde sneller rond dan tweede man Gijs Huisman. In de races was Douma dan ook snel uit het zicht verdwenen, maar de strijd om de tweede plaats tussen Huisman, Senne Botman, Finn Testers, Gino Suurland én Casper Pennings bleef in de eerste race lang spannend. In de tweede race gingen Botman en Testers de strijd om de laatste podiumplaatsen met elkaar aan. Douwma was de onbetwiste winnaar van het dagklassement en Botman werd tweede voor Testers.

Open Minibikes

Geen punten voor het kampioenschap maar wel een felle strijd tussen Lorenzo Di Cicco en Tim Linde in de twee oefenraces die op zaterdagmiddag werden verreden. Beide kemphanen waren ontketend en het lukte niemand om bij ze in de buurt te blijven. Di Cicco was in beide races Linde net te snel af, maar Linde zette wel de snelste raceronde van de dag op de klokken met een ongelooflijk snelle rondetijd van 55 seconden. De middag werd echter overschaduwd door een nare valpartij: in de zesde ronde van de tweede race kwam Esther van den Berg ongelukkig ten val aan het einde van een lang recht stuk. Vanwege verdacht rugletsel werd er gewacht op een ambulance om haar de benodigde medische assistentie te kunnen bieden. In het ziekenhuis zouden er twee breuken in haar rugwervels worden geconstateerd. Na een nacht in het ziekenhuis doorgebracht te hebben onder observatie, mocht Van den Berg weer naar huis waar ze de komende weken rustig zal revalideren. Alle coureurs en de gehele KNMV wensen haar uiteraard een spoedig herstel toe.

Molenaar NSF100 Cup

Alweer voor het dertiende seizoen komen de Honda NSF100-motoren in Molenaar-kleuren in actie. De minimumleeftijd voor deelnemers in deze succesvolle Cup-klasse werd dit jaar verlaagd naar 9 jaar en daardoor kunnen er veel talenten vanuit de minibikes doorstromen. Zo ook Shayden Rodgers, die vorig jaar nog tweede werd in het Junior B-kampioenschap. Hij legde de gevestigde orde het vuur na aan de schenen en alleen de ervaren Jurrien van Crugten en Julian van Kalkeren wisten hem voor te blijven. Van Crugten was daarbij oppermachtig en reed onbedreigd naar de dagzege. Ook regerend kampioen van de Junior A-klasse, Luuk de Vries, deed prima zaken met een vijfde plaats.

Yamaha KicXstart R125 Cup

Coureurs die letterlijk of figuurlijk de kleine NSF ontgroeien, stromen vaak door naar de Yamaha KicXstart R125 Cup. Dit is ook een standaardklasse die al vele jaren succesvol is en inmiddels aan het tiende seizoen begint. Er wordt gereden met het nieuwste type YZF-R125, een lichte motorfiets met het race-DNA van Yamaha. Alec Willemen is een coureur die vorig jaar de overstap van de kleine NSF naar de R125 maakte en door het seizoen heen steeds beter in zijn ritme kwam. In Veldhoven won hij de eerste race, maar hij moest daarvoor wel Rens Miedema, Koen Ligtenberg en nieuwkomer Dylan Czarkowski van zich afhouden. De tweede race werd gewonnen door Miedema maar met de punten van beide races opgeteld kwam Willemen als dagwinnaar uit de bus.

Open 125

In de Open 125-klasse is er de vrijheid om met ieder merk 125cc viertakt motorfiets uit te komen en zijn er weinig restricties. Vanaf 12 jaar mag je deelnemen. Vorig jaar won Loris Veneman het kampioenschap met een Suzuki GSX-R125. Ook dit seizoen lijken de Suzuki’s oppermachtig te zijn. Toch wist Kevin de Haan met zijn Yamaha YZF-R125 de eerste race te winnen en in de tweede race als derde te eindigen. Dat leverde hem – met één punt verschil – de dagzege op voor Suzuki-coureurs Tom Kuil en Roy Klompmakers.

Puchshop Cup

De Puchshop Cup is populairder dan ooit! Wat jaren geleden begon met een paar gastoptredens per jaar, groeide uit tot de grootste klasse van het NK JMR met zo’n dertig inschrijvingen. In Veldhoven stonden er 19 coureurs aan de start van de oefenraces. De Puchshop Cup is een heel gevarieerde klasse met deelnemers in alle leeftijden. Er wordt gereden voor een 70cc Standaard- en een 70cc Expi-klassement. In Veldhoven was Pascal Mussche de snelste Standaard-coureur terwijl Bart Dijkhof de snelste was in de Expi-klasse.

Alle klassen zullen hun volgende wedstrijd voor het Nederlands Kampioenschap rijden in het weekend van zaterdag 10 juli en zondag 11 juli op de TT Junior Track in Assen.