Van der Mark vierde, DNF en zesde in WorldSBK Assen


Martijn Spliethof - 23 juli, 2021 FOTO - BMW Motorrad

De Prosecco DOC Dutch Round van het WK Superbike was op TT Circuit Assen.

Michael van der Mark finishte als vierde in de eerste WorldSBK race. In de Superpole race kwam Van der Mark al in de eerste bocht ten val en haalde de finish niet. In de tweede race eindigde de Nederlander als zesde.

In de eerste WorldSSP 300 race pakten Koen Meuffels (2) en Jeffrey Buis (3) een podiumplaats.

Ook de sidecars rijden in Assen voor het Wereldkampioenschap. Bennie Streuer & Jeroen Remmé eindigden sterk als derde in de eerste race. Het feest duurde echter niet lang, de Nederlandse combinatie werd enkele uren na afloop van de race uit de uitslag gehaald vanwege een overtreding van het technisch reglement. In de tweede race kwamen Streuer en Remmé niet aan de finish door een technisch probleem.

Tijdschema en volledige uitslagen WorldSBK op Racesport.nl
Tijdschema en volledige uitslagen WK Zijspanrace op Racesport.nl

Races

WorldSBK Race 1:
Jonathan Rea heeft zaterdagmiddag de eerste race op zijn naam geschreven. De van pole vertrokken Brit werd tot winnaar uitgeroepen in een vroegtijdig afgebroken race, voor Scott Redding, Toprak Razgatlioglu en Michael van der Mark, die na een sterk gereden inhaalrace dus net naast het podium greep.

WorldSBK Superpole race:
Jonathan Rea heeft zondagochtend de 10 ronden tellende Tissot Superpole race op zijn naam geschreven. Achter de Kawasaki coureur werden Michael Ruben Rinaldi en Toprak Razgatlioglu als tweede en derde geklasseerd. Michael van der Mark kwam al in de eerste ronde van de wedstrijd ten val en kon daarna zijn race niet vervolgen.

WorldSBK Race 2:
Jonathan Rea heeft zondagmiddag ook Race 2 op zijn naam geschreven, de derde zege voor de Kawasaki coureur dit weekend. Scott Redding en Andrea Locatelli passeerden zondagmiddag als tweede en derde de finish, terwijl Michael van der Mark als zesde werd afgevlagd.

WorldSSP 300 Race 1:
Adrian Huertas is zaterdag winnaar geworden van de eerste WorldSSP300 race. De MTM Kawasaki coureur werd na 14 ronden tot winnaar uitgeroepen, voor zijn twee Nederlandse teamgenoten Koen Meuffels en Jeffrey Buis. Buis passeerde als tweede de finish, maar werd door een track penalty teruggezet naar P3. Twan Smits werd 17e, Sven Doornenbal 18e en Thom Molenaar 20e.

WorldSSP 300 Race 2:
Tom Booth-Amos heeft zondagmiddag de tweede race op zijn naam geschreven. De Brit passeerde als eerste de finish en werd tot winnaar uitgeroepen, voor Hugo de Cancellis en Samuel Di Sora. Jeffrey Buis die als tweede de eindstreep passeerde werd als vierde geklasseerd na een track penalty en daarmee tevens de best geklasseerde Nederlander. De achtste plaats ging naar de van pole vertrokken Victor Steeman, Koen Meuffels werd negende. Twan Smits werd 26e, Sven Doornenbal 28e, Thom Molenaar 29e en Ruben Bijman DNF.

Sidecars Race 1:
De Zwitserse zijspancombinatie Guistol Sidecar Racing Team (Markus Schlosser & Marcel Fries) heeft zaterdag de eerste wedstrijd van het weekend gewonnen. Team Bonovo Action (Bennie Streuer & Jeroen Remmé) passeerde als derde de finish, zij kunnen daarmee terugkijken op een meer dan geslaagde comeback na hun blessures. Helaas werden zij na afloop gediskwalificeerd wegens overtreding van het technisch reglement, het zijspan bleek bij de weging tijdens de nacontrole 6 kg te licht. Team Drugsadvies Sidecarshop Racing (Kees Endeveld & Hendrik Crome) kreeg in deze eerste race van het weekend te maken met technisch ongemak. Stuurman Endeveld stuurde hierdoor zijn combinatie vroegtijdig de pits binnen.

Sidecars Race 2:
De Zwitserse zijspancombinatie Guistol Sidecar Racing Team (Markus Schlosser & Marcel Fries) heeft zondagmiddag ook de tweede race van het weekend winnend afgesloten. Team Bonovo Action (Bennie Streuer & Jeroen Remmé) moest de wedstrijd vroegtijdig staken vanwege een technisch probleem. #44 Racing (Pekka Paivarinta & Ilse de Haas) werd vierde, De Haas was hiermee de best geklasseerde landgenote in deze klasse. KelProperties im Team #45 (Harry Payne & Jeroen Schmitz) passeerde als zesde de finish terwijl Drugsadvies Sidecarshop Racing (Kees Endeveld & Hendrik Crome) de negende plaats voor zich opeiste.

Kwalificaties

WorldSBK:
Jonathan Rea heeft zaterdagochtend de pole voor zich opgeëist tijdens de Prosecco DOC Dutch Round. De Kawasaki coureur, die hiermee zijn ongeslagen status dit seizoen in de kwalificatie wist te behouden, was het snelst in een incidentrijke kwalificatie voor Toprak Razgatlioglu en Scott Redding. Michael van de Mark kwalificeerde zich als negende.

WorldSSP 300:
Victor Steeman heeft zaterdagochtend in Assen de pole weten te behalen voor de twee dit weekend twee te verrijden races. De KTM coureur was het snelst, voor landgenoot Jeffrey Buis en de Spanjaard Adrian Huertas. Koen Meuffels werd 11e, Ruben Bijman 24e, Thom Molenaar 35e, Sven Doornenbal 37e en Twan Smits 38e.

Sidecars:
De Britse zijspancombinatie Santander Salt Sidecar Team (Ellis Todd & Emanuele Clement) heeft vrijdagmiddag in Assen de pole weten te veroveren voor de twee dit weekend in Assen te verrijden FIM Sidecar World Championship races. Team Bonovo Action (Bennie Streuer & Jeroen Remmé) kwalificeerde zich als zesde.