Strijd tegen tellerfraude: RDW registreert kilometerstanden


Tom van Appeldoorn - 01 juli, 2021

De overheid neemt voor het eerst stappen om de zogenaamde ‘tellerfraude’ bij motoren tegen te gaan in Nederland. Per 1 juli wordt van motoren de kilometerstand geregistreerd.

Bij tellerfraude wordt de kilometerstand zodanig beïnvloed dat deze (veel) lager wordt. Hierdoor kan de prijs van motoren worden opgepompt en wordt zo de handel oneerlijk. Als koper heb je bij een lagere kilometerstand vaak minder argwaan en kan het lijken alsof de volgende servicebeurt nog een tijd duurt. In werkelijkheid zijn sommige onderdelen dus al lang toe aan vervanging en kan je – onbedoeld – je motor schade toedoen waardoor je uiteindelijk meer betaalt aan reparaties. Met name voor kopers die niet veel technische kennis hebben of een motor slecht kunnen inschatten, is dit een groot probleem.

Registratie

Goed is het daarom dat vanaf 1 juli 2021 de tellerstand verplicht geregistreerd moet worden. Oké, het is alleen nog maar verplicht voor bedrijven die door de RDW erkend worden, maar het is een begin. De registratie gebeurt op verschillende momenten: wanneer de motorfiets wordt opgenomen in de bedrijfsvoorraad, bij de tenaamstelling, bij reparatie/onderhoud/bandenwissel en bij afmelding voor export.

Uitzonderingen zijn er ook: bij afmelding voor demontage is de kilometerstandregistratie optioneel. Ook hoeft het niet te gebeuren bij opname in de bedrijfsvoorraad als de teller ontbreekt of niet af te lezen is. Dit laatste kan het geval zijn als de teller defect is en niet eenvoudig te vervangen/repareren is.

Tijd nodig

Om de tellerfraude daadwerkelijk een hak te zetten, maakt de RDW vanaf 1 juli deze tellerstandgegevens beschikbaar voor iedereen. Zo kunnen eigenaren en potentiële kopers van het voertuig zeker weten dat de tellerstanden kloppen. Aangezien er nu pas begonnen wordt met deze administratie, zal het zeker een paar jaar duren voordat deze database voor echte zekerheid kan zorgen. Nu staat er alleen een startset van tellerstanden die de RDW van meerdere branchepartijen heeft overgenomen. Van sommige motorfietsen zijn echter nog helemaal geen tellerstanden vastgelegd. Dat heeft tijd nodig.

Voor auto’s en lichte bedrijfsvoertuigen waarvan tellerstanden al langer worden geregistreerd, wordt een zogenaamd ‘oordeel’ gegeven. Zo krijg je een indicatie of een bepaalde tellerstand van dat specifieke model uit een zeker bouwjaar in lijn der verwachting ligt. Wijkt het sterk af? Dan weet jij als koper dat de verkoper een goed argument moet hebben waarom dat zo is. De RDW weet nog niet of dit oordeel ook voor motoren wordt ingevoerd. Logisch, omdat motoren vaker heel verschillend gebruikt worden. De ene motor rijdt het hele jaar door terwijl de andere enkel de schuur uitkomt als het droog en minimaal 20 graden is.

Twijfel je bij de tellerstand? De Vereniging Aanpak Tellerfraude staat voor je klaar met advies. Voor meer informatie kun je ook op de website van de RDW terecht.