Risico Herkennen met subsidie in provincies Gelderland en Overijssel


KNMV Opleidingen - 14 juli, 2021

Na de provincies Friesland, Drenthe en Utrecht bieden nu ook Gelderland en Overijssel subsidie aan op de training Risico Herkenning van de KNMV. Zo investeren de provincies in de veiligheid van motorrijders.

En dat wil dus zeggen dat inwoners van Gelderland en Overijssel nu slechts 50 euro betalen voor de training die normaal 255 euro kost. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Overigens hoeft de training niet per se gevolgd te worden binnen de provinciegrenzen, dat mag ook daarbuiten als een locatie makkelijker bereikbaar is voor jou. De subsidie wordt per directe ingang aangeboden dus inschrijven kan nu al!

*LET OP: de korting wordt na inschrijving handmatig toegepast op de factuur. Met een handmatige controle checken wij wie in de juiste provincie woont.

Inschrijven doe je via onze kalender!

“Het is niet alleen een heel leerzaam training, maar ook gewoon een leuke dag”, vindt Arjan Everink, hoofd Verkeer en Opleidingen bij de KNMV. “Je bent er op uit met mensen die dezelfde passie delen: motorrijden. Dat geldt niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor de trainer. En veilig rijden betekent niet langzaam rijden. Wij zijn er juist voorstander van om de motor te gebruiken waarvoor hij bedoeld is.”

“Tijdens de training gaan we met een kleine groep motorrijders ’s ochtends de straat op, op zoek naar risico’s in het verkeer. De tocht wordt vastgelegd op video. Aan de hand hiervan gaan we de rit bespreken en ons rijgedrag analyseren”, vertelt Arjan Everink. “Na een klein stukje theorie gaan we ’s middags weer de weg op om de opgedane kennis  in de praktijk brengen. Van deelnemers horen we vaak dat ze heel anders naar het verkeer zijn gaan kijken en ook jaren later nog de vruchten plukken van deze training.”

Beschikbare plaatsen in Utrecht, Friesland en Drenthe

Voor de provincies die al subsidie aanboden zijn er nog een aantal plaatsen beschikbaar. In de provincie Drenthe zijn er nog plaatsen beschikbaar voor inwoners die woonachtig zijn in de regio’s zuidoost en zuidwest.

De provincie Utrecht heeft voor deze subsidie de voorwaarde gesteld de beschikbare plaatsen opgesplitst worden tussen een groep onder de 31 en een groep daarboven. De plaatsen voor rijders van 31 jaar en ouder zijn inmiddels vergeven, daaronder zijn er nog een aantal beschikbare plaatsen!

In Friesland maakt het niet waar je woont of hoe oud je bent om nog aanspraak te maken op subsidie.

Over Risico Herkennen

Uit onderzoek van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat de KNMV training Risico Herkennen een groot succes is. Motorrijders die de training volgden, rijden in de jaren daarna aanmerkelijk veiliger door het verkeer. De FIM, de wereldwijde organisatie voor motorrijders, gaf de KNMV zelfs de Motorcycle Safety award voor deze training en de Europese Unie onderscheidde de KNMV met deze training met het European Quality Label Motorcycle Safety. Dat is ook precies de reden waarom de provincies hierin investeren.

Een motorfiets is een fantastisch vervoermiddel. Helaas kijken andere verkeersdeelnemers hier soms anders tegen aan. Vooral voor automobilisten zijn we als motorrijder af en toe slecht zichtbaar. We zijn er ineens en rijden tussen de file door. Kortom vaak zitten we niet in het verwachtingspatroon van de automobilist en worden daardoor over het hoofd gezien. Natuurlijk kunnen we voor de schuldvraag naar de automobilist wijzen, maar veel beter is jezelf de vraag te stellen: wat kan ik er zelf aan doen?