Een weekend lang NK Junior Moto Racing in Assen


Mariska Grob - 13 juli, 2021 FOTO - Mariska Grob / Motografie

In het weekend van zaterdag 10 en zondag 11 juli werd de tweede wedstrijd van het NK Junior Moto Racing verreden in Assen. Alle klassen, inclusief de Puchshop Cup en Supermotards, reden hun wedstrijden op de TT Junior Track. De voorspelde regen bleef uit en het werd een weekend vol spannende races!

Een weekend lang werd er gereden op de TT Junior Track door alle klassen van het NK JMR, waarbij de Molenaar NSF100 Cup zelfs dubbele wedstrijden reed. Zij reden op zaterdag twee kwalificatietrainingen en twee races, net zoals de Puchshop Cup. De andere klassen hadden op zaterdag een vrije training en twee kwalificatietrainingen. Op zondag reden alle klassen in de ochtend een warm-up en in de middag twee races. De Supermotards namen daarbij de plek in van de Puchshop Cup. Zo reden alle klassen hun tweede wedstrijddag en de Molenaar NSF100 Cup hun tweede en derde wedstrijddag van het NK JMR.

Junior A

Was het bij de eerste wedstrijd in Veldhoven Miquel Sinke die domineerde, in Assen moest hij strijd leveren voor de overwinning. Hij was de snelste in de kwalificatie en vertrok vanaf polepositie, maar moest in de eerste race zijn best doen om Sem Testers achter zich te houden. In de tweede race was het Milan Hunneman die zelfs nog even de koppositie afsnoepte, maar Sinke heroverde die in de laatste ronde en schreef de overwinning op zijn naam voor Hunneman en Testers. Kort na de start in de tweede race kwamen Ruben Brussen en Dean van den Berg ten val, en Mika Schalken moest alles uit de kast halen om ze te ontwijken en door het gras de baan weer op te komen. Dat lukte en hij begon aan een knappe inhaalrace. Schalken lag zelfs nog even vierde, maar moest na een spannend gevecht die plaats weer afstaan aan Mick Koomen. In het dagklassement werd Sinke eerste voor Hunneman en Testers.

Junior B

Douwe Douma was in Veldhoven door niemand bij te houden maar in Assen liet Senne Botman in de kwalificaties al zien in vorm te zijn. Hij was net even sneller en mocht vanaf polepositie aan de race beginnen, met Douma en Quinn de Joode naast zich op de eerste startrij. Het leek in de eerste race een mooi gevecht om de overwinning te worden tussen Botman en Douma, in de eerste ronden werd er al flink stuivertje gewisseld. Maar helaas kwam Douma halverwege de race ten val. Botman moest nog wel een aanval van De Joode afslaan maar wist de race uiteindelijk te winnen. De Joode zag nog net in de laatste ronde Casper Pennings zijn tweede plaats afsnoepen en werd derde. In de tweede race stelde Douma orde op zaken en won met voorsprong op Botman, terwijl de Joode nu wel Pennings voor wist te blijven. Finn Testers werd vijfde voor Gino Suurland en Gijs Huisman won de strijd om de zevende plaats van Douwe Feenstra. In het dagklassement greep Botman de zege voor Pennings en De Joode.

Open Minibikes

Was er tijdens de oefenraces in Veldhoven nog een felle strijd tussen Lorenzo Di Cicco en Tim van der Linde, waarbij Di Cicco in beide races Van der Linde net te snel af was, leek het bij de eerste wedstrijd voor de punten in Assen op hetzelfde gevecht uit te draaien. Di Cicco kwalificeerde het snelst voor Van der Linde, Nico Groetelaers en Joey Oppersma. In de eerste race was Di Cicco oppermachtig en won met grote voorsprong op Van der Linde, Oppersma en Groetelaers. Maar voor de start van de tweede race sloeg voor Di Cicco het noodlot toe, toen zijn motor niet wilde starten. De race ging zonder hem van start en Van der Linde won voor Groetelaers en Oppersma. Voor het dagklassement betekende het dat Van der Linde de grootste beker in ontvangst mocht nemen met Groetelaers op een tweede en Oppersma op een derde plaats. De races werden verreden zonder Esther van den Berg. Zij kwam ongelukkig ten val in Veldhoven en de schrik was groot toen er twee breuken in haar rugwervels werden geconstateerd. Het was dan ook goed haar in Assen weer langs de baan te zien, al was het dit keer (nog) als toeschouwer.

 

Molenaar NSF100 Cup

Nadat Jurrien van Crugten in Veldhoven oppermachtig was, zou in Assen Thije Ligtermoed heer en meester zijn. De Molenaar NSF100 Cup reed zowel op zaterdag als zondag een wedstrijddag, ieder bestaande uit twee races. Vier races in totaal, en die werden allemaal door Ligtermoed gewonnen. De strijd was er niet minder om: telkens waren er kopgroepen waarin de rijders elkaar maar weinig toegaven, maar met veel respect gestreden werd en niemand van de baan af gedrukt werd. Mooie races, waarin de ervaren Ligtermoed, Van Crugten en Van Kalkeren sterk waren, maar de rookies Dean Gouw en Luuk de Vries ook hun kunnen toonden. Op zaterdag kwam Van Crugten ten val in de eerste race, waardoor Gouw de tweede plaats in het dagklassement kon bezetten. Julian van Kalkeren werd derde. Op zondag ging de tweede plaats in het dagklassement naar Van Crugten en werd Gouw derde. Op beide dagen was Gouw de snelste rookie. Maar ook achter de kopgroep waren er veel groepjes die er een mooie strijd van maakten binnen een compact deelnemersveld. Alleen al op zaterdag finishten de eerste zeven rijders op slechts 5 seconden van elkaar!

Yamaha KicXstart R125 Cup

Waar bij de eerste wedstrijd van het seizoen in Veldhoven Alec Willemen er met de winst vandoor ging en Dylan Czarkowski onderuit schoof, waren de rollen in Assen precies omgedraaid. Nu was het Willemen die in de eerste race ten val kwam en Czarkowski die zijn polepositie verzilverde en de wedstrijd won. Ook Milan van der Veen, die in de opening van de race aan de leiding ging, kwam ten val. Rens Miedema, die in Veldhoven al een race wist te winnen, finishte achter Czarkowski op de tweede plaats. Koen Ligtenberg werd derde voor Thijs Westenbrink. In de tweede race had Czarkowski kopstart maar nadat hij een kneeslider verloor kon hij zijn snelle tempo niet vasthouden, doordat hij in linkerbochten zijn knie niet meer zoals gebruikelijk tegen het asfalt kon drukken. Willemen reed onbedreigd naar de overwinning voor Ligtenberg, terwijl Czarkowski met een derde plaats de schade beperkt hield. Het was zelfs voldoende voor winst in het dagklassement. Daarin werd Ligtenberg tweede en Willemen derde. Hij verzamelde net zoveel punten als Miedema maar zijn winst in de tweede race gaf de doorslag.

Open 125

Kevin de Haan wist knap met zijn Yamaha R125 de eerste wedstrijd in Veldhoven te winnen. In Assen kon hij niet op tegen het geweld van Suzuki-coureurs Tom Kuil, Jur Wattel en Roy Klompmakers, die in dezelfde volgorde kwalificeerden en de eerste startrij bezetten. In de eerste race kwam Klompmakers ten val en was het Kuil die de overwinning veilig stelde. Wattel werd tweede en Daniël Lukens wist De Haan van zich af te houden en derde te worden. In de tweede race ging Kuil wederom aan de leiding maar voelde de hete adem van Wattel 15 ronden lang in zijn nek. Kuil hield het hoofd koel en kwam met slechts een halve seconde voorsprong op Wattel over de finish. Ook nu wist Lukens voor De Haan te eindigen, en het dagklassement was dan ook gelijk aan de uitslag van de races: Kuil 1, Wattel 2, Lukens 3.

Puchshop Cup

De Puchshop Cup stond aanvankelijk niet op de kalender voor 10 juli, pas na Veldhoven werd bekend gemaakt dat er een extra race werd toegevoegd. Daardoor was deze wedstrijddag weliswaar om de kampioenschapspunten, maar werd er besloten een schrapresultaat in het leven te roepen voor seizoen 2021. De eerste punten zijn al wel verdeeld: in de Expi-klasse staat er geen maat op Sarik Roufs, maar in deze klasse draait het niet alleen om snelheid maar ook om uitrijden. Een klein elektronisch probleem gooide roet in het eten voor Roufs, waardoor de snelle Zwitser Kenny Buschser de grootste beker in ontvangst mocht nemen. De gebroeders Dijkhof verdeelden na een spannende strijd de overige podiumplekken, met Bart Dijkhof op een tweede en Mark Dijkhof op een derde plaats. In de Standaardklasse was er pech voor de snelle Pascal Mussche, die vlak voor het vallen van de finishvlag in de eerste race moest opgeven met mechanische problemen. Hij verwisselde snel zijn motorblok en won nog wel de tweede race, maar de dagzege ging naar Jordi Minnen voor Jean-Paul van de Heijning en Kees-Jan Stoffelen.

Supermoto

Op zondag namen de Supermoto’s bezit van de TT Junior Track. Een kleine twintig coureurs met heel verschillende achtergronden, van wegrace tot cross, leverden een mooie strijd. Onder hen bekende namen en coureurs die internationaal in de wegrace actief zijn zoals Colin Velthuijzen, Jorel Boerboom en Owen van Trigt. Maar de snelste man op de baan was Jos Koelewijn, die onlangs een aantal Supermotoraces in het buitenland reed. Hij vertrok de eerste race weliswaar van polepositie maar maakte een klein schuivertje en het lukte niet meer om aan Boerboom voorbij te komen. Roy Klompmakers, die ook in de Open 125 uitkomt, werd derde en Van Trigt vierde. Koelewijn wist in de tweede race Boerboom wel voor te blijven, van wie de transponder niet werd gemeten en daardoor niet geklasseerd werd. Koelewijn schreef de overwinning in het dagklassement op zijn naam voor Van Trigt en Klompmakers.

De volgende wedstrijd van het NK JMR zal op zaterdag 28 augustus worden verreden op evenemententerrein ‘De Tippe’ in Staphorst.