AVB-examens 22 februari weer van start


Tom van Appeldoorn - 17 februari, 2021

Een lockdown, een avondklok en allerlei andere regels rondom de coronacrisis. Het is nogal een understatement als we zeggen dat het spannende tijden zijn. Voor beginnend motorrijders en rijinstructeurs komt daar gelukkig wat verlichting in. Het CBR heeft namelijk laten weten dat de motorexamens 22 februari herstart zullen worden. Vooralsnog weten we zeker dat de Algemene Voertuigbeheersing (AVB) weer opgepakt gaat worden. Aan de heropstart van de examens Verkeersdeelname (AVD) wordt hard gewerkt. Dat wil dus zeggen dat je vanaf aankomende maandag weer een praktijkexamen AVB kan afleggen voor rijbewijscategorieën A1, A2 en A. Ook de examens voor de bromfiets (AM) worden weer hervat. Uiteraard met aangescherpte hygiëneregels.

Ook weer lessen

Goed nieuws dus, niet alleen als je al zat te wachten op je examen. Het betekent namelijk ook dat er weer begonnen kan worden met lessen. Hoewel dit nooit verboden was werd dit wel sterk afgeraden door het ministerie om het aantal reisbewegingen beperkt te houden. Veel leerlingen zagen af van het volgen van rijlessen omdat het onduidelijk was wanneer je dan op examen kon. Aangezien het CBR ook de motorexamens stillegde om de reisbewegingen te beperken is er een flinke wachtrij ontstaan. Overigens is het voor rijscholen nog steeds slechts toegestaan om te lessen met één leerling tegelijk omdat dit nu eenmaal de regel is wat betreft de groepsgrootte. De KNMV is – samen met de brancheorganisaties – continu met het ministerie en CBR in contact om te bespreken wat er mogelijk is. Arjan Everink: “We zijn echt heel erg blij dat er weer een voorzichtige start gemaakt kan worden!”

Achterstanden

Feit blijft wel dat het erg lastig zal worden om een plekje te bemachtigen om examen te doen bij het CBR. De instantie kampte al voor de coronacrisis met flinke achterstanden. Dat er nu al een paar weken geen examens afgenomen kunnen worden helpt daar zeker niet bij. Het cijfer van nog in te halen examens zou nu volgens het CBR al uitkomen rond de 600.000. Momenteel wordt er door het CBR gekeken of de capaciteit opgeschroefd kan worden. Zo is er een wervingscampagne op poten gezet om meer examinatoren aan te trekken.

Mensen die al een examen gepland hadden staan krijgen uiteraard voorrang. Had je nog geen examen ingepland? Dan moet je volgens het CBR zeker rekening houden met een termijn van twintig weken.

Bijspijkeren

Zeker weten dat je goed voorbereid bij je examen aankomt? Kijk dan eens op onze website, waar je een lijst met rijscholen vindt die bij de KNMV zijn aangesloten. Met een goede opleiding verlaag je immers de kans dat je nog een keertje op moet voor je examen.

Weer even bijspijkeren? In deze playlist leggen we de bijzondere verrichtingen nog eens stap voor stap uit.