Al 68.000 motoren geregistreerd in strijd tegen tellerfraude

Vanaf 1 juli dit jaar is het voor erkende garagebedrijven verplicht om de tellerstanden van motoren die over hun vloer komen te registreren. In een half jaar tijd zijn er reeds van meer dan 68.000 motoren tellerstanden geregistreerd in deze RDW-database. Hiermee wordt tellerfraude bemoeilijkt.
Het is al vele jaren bekend dat er gerommeld wordt met de kilometertellers van motorfietsen. Een vervelend en hardnekkig probleem, zeker wanneer je als consument of bedrijf een motor wil aanschaffen. Omdat er lange tijd geen manier was om te controleren of de tellerstand op een motor daadwerkelijk accuraat was, kwam het in de praktijk vaak neer op lukraak gokken of de tellerstand geloofwaardig was. Tot halverwege dit jaar.
Op 1 juli werd het voor erkende garagebedrijven namelijk verplicht om ook van motorfietsen de kilometertellerstand te registreren in een centrale database. Dit maakt het makkelijker aan te tonen dat er met ene tellerstand gerommeld is, aangezien deze gegevens worden toegevoegd aan het RDW-Voertuigrapport. Hierin wordt een overzicht van de geregistreerde tellerstanden opgenomen wanneer motoren bij bedrijven met een RDW-erkenning langskomen. Hoe meer en hoe vaker kilometerstanden worden geregistreerd, hoe beter ingeschat kan worden of er tussendoor gesjoemeld is met een motorfiets.
Uit een persbericht dat de RDW vandaag verstuurd heeft, blijkt dat 40% van de geregistreerde tellerstanden zijn opgenomen wanneer de motor bij de garage was voor een reparatie, bandenwissel of voor onderhoud. Verder werd 22% van de standen geregistreerd wanneer de motorfiets werd opgenomen in de bedrijfsvoorraad (nieuwe of ingeruilde motorfietsen) en 17% bij de tenaamstelling van het voertuig. Inmiddels zijn er in totaal al meer dan 100.000 kilometerstanden geregistreerd in het systeem. Hiermee is er een kleine basis gelegd voor een betrouwbare toekomst.
Ga je een binnenkort een tweedehands motor kopen, vraag bij de verkoper dan het RDW-Voertuigrapport op.