Hollandse glorie: Succesvol motorsportjaar voor Nederlandse rijders


Tom van Appeldoorn - 18 december, 2021 FOTO - ShotsbyBavo

Nu het motorsportseizoen op het asfalt als ook in het zand ten einde loopt, kunnen we terugkijken of een succesvol jaar voor de Nederlands rijders. Want hoewel ook dit seizoen overschaduwd werd door corona, waren er op WK- en EK-niveau flink wat prestaties te vieren. Tijd voor een recap!

Nadat het seizoen 2020 door de coronapandemie volledig in het water viel, keken we begin dit jaar hoopvol uit naar verlichting van de coronamaatregelen in binnen- en buitenland. Gelukkig zagen we in de loop van 2021 dat er steeds meer wél kon. De motorsport kwam weer in beweging als ook de competities. Het werd een jaar waarin we mooie gevechten hebben gezien in vrijwel iedere discipline.

Wereldkampioenschappen

Één van de meest glorieuze titels die dit jaar in Nederlandse handen kwam vinden we in de motocross. Jeffrey Herlings pakte daar in de koningsklasse de wereldtitel in een seizoen dat tot op de laatste manche spannend bleef. Maar Herlings is niet de enige Nederlandse wereldkampioen in de cross. De titel in het WK Zijspancross ging namelijk naar Etienne Bax. Overigens is er op iedere trede van het erepodium in dat klassement een Nederlander te vinden met Robbie Bax op de tweede plaats en Julian Veldman als derde.

In het wereldkampioenschap motocross voor vrouwen greep Nancy van de Ven net naast de titel door op een tweede plaats te eindigen. Hetzelfde ging op voor het Nederlandse team (Herlings, Coldenhoff en Van de Moosdijk) dat deelnam aan het wereldkampioenschap motocross voor landenteams (MXoN). Maar ook bij de jeugd deed Nederland goed mee. In het WK MX Jeugd zagen we Kay Karssemakers knap derde worden.

De verrassing van het jaar voor de Nederlands motorsporters vonden we in het WK Langbaan. Daar werd Romano Hummel namelijk wereldkampioen. Nederland was echter sterk vertegenwoordigd op het erepodium door de derde plaats van Theo Pijker.

Op het asfalt reed Jeffrey Buis naar een derde plaats in het eindklassement van het WK Supersport 300. Dezelfde klassering behaalde Ilse de Haas in het WK Zijspan als bakkenist van Pekka Paivarinta (Finland).

Europese kampioenschappen

In het EMX-kampioenschap voor vrouwen zagen we Shana van der Vlist Europees kampioen worden met vlak achter haar Lynn Valk die tweede werd. Ook het Nederlandse team dat aan de Europese titelwedstrijd voor landenteams meedeed werd kampioen. Het team bestond uit Etienne Bax/Glenn Janssens (België), Julian Veldman/Ondrej Cermak (Tsjechië) en Justin Keuben/Niki Debruyne (België).

In andere Europese competities wonnen er geen Nederlands rijders, al kwamen ze wel dichtbij. Zo werd Rick Elzinga bijvoorbeeld derde in de EMX 250, wist Lotte van Drunen als derde te eindigen in het EMX 85-klassement en reed Dex van den Broek naar een tweede plaats in de EMX 65.