Vanluchene/Bax winnen WK Zijspancross Jinin (Tsjechië)


Martijn Spliethof - 21 augustus, 2021 FOTO - WSC

In het Tsjechische Jinin ging het Wereldkampioenschap Zijspancross van start. Een ingekort WK van vier wedstrijden (van elk drie manches) moet beslissen wie de opvolgers worden van Etienne Bax en Nicolas Musset, die de wereldtitel veroverden in 2019. Het nieuwe WK-format brengt de rijders op zaterdagavond een eerste keer achter het starthek om 16:45 uur. De twee andere manches worden verreden op zondag, als vanouds om 13:15 uur en 16:00 uur.

Na de eerste wedstrijd van het jaar stonden drie Nederlanders op het podium. De Grand Prix werd gewonnen door Marvin Vanluchene en Robbie Bax, zij gaan aan de leiding in de WK tussenstand, voor Veldman/Cermak en Bax/Musset. 

FIM Sidecarcross informatie en live tv
Live timing
Volledige uitslagen op sidecarcross.eu

Wedstrijden

Manche 1:
De eerste race op zaterdag werd gewonnen door Vanluchene/Bax, voor Veldman/Cermak en Bax/Musset. Tienvoudig Wereldkampioen Daniel Willemsen eindigde met zijn nieuwe Franse bakkenist Rodolfe Lebreton op de vijfde plaats, gevolgd door Hermans/Janssens en Van Werven/van den Bogaart. Leferink werd twaalfde, net voor Van de Lagemaat en Wijers. Ook Wisselink wist met een negentiende plaats twee punten te pakken. Tegenslag was er voor Keuben die al snel in de wedstrijd op moest geven.

Manche 2:
De tweede manche werd gewonnen door Veldman/Cermak. Willemsen/Lebreton reden in de eerste helft van de wedstrijd aan de leiding maar hadden Varik, Veldman, VanLuchene, Bax en Hermans achter zich.
Na het midden van de wedstrijd nam Veldman de leiding over en schoven VanLuchene en Bax door naar de tweede en derde plaats, dit was ook de volgorde aan de finish. Varik wist vierde te worden, voor Willemsen/Lebreton, Van Werven/Van den Bogaart en Keuben/Debruyne.

Manche 3:
Marvin Vanluchene en Robbie Bax hebben de derde manche weten te winnen. Met een 1-2-1 in de manches pakten ze tevens de dagzege, voor Veldman/Cermak (2-1-2) en Bax/Musset (3-3-4). Hermans finishte als vijfde en Daniel Willemsen wist na opnieuw een goede start zesde te worden. Ook Leferink en Keuben eindigden met een achtste en negende plaats in de top tien, terwijl Wijers op de elfde plaats afgevlagd werd. Ook waren er punten voor Kops (13), van de Lagemaat (15), Wisselink (19) en van der Veldt (20). Van Werven was opnieuw aan een sterke wedstrijd bezig maar kwam ten val en omdat de koelerdop eraf schoot moesten ze de wedstrijd verlaten.

Kwalificaties

Time Practice:
Etienne Bax en Nicolas Musset zetten de snelste tijd op de klok, zij starten in de drie races van het weekend vanaf de pole position, voor Vanluchene/Bax en Hermans/Janssens.