NK Junior Moto Racing in Staphorst


Mariska Grob - 31 augustus, 2021 FOTO - Mariska Grob / Motografie

Na het seizoen te zijn gestart op het kartcircuit van Veldhoven en de tweede wedstrijddag te hebben verreden op de TT junior Track in Assen was het tijd voor een korte zomerstop. Op zaterdag 28 augustus werd vervolgens de derde wedstrijd voor het NK JMR verreden op circuit De Tippe in Staphorst.

Eigenlijk staat de wedstrijd in Staphorst traditioneel met Pinksteren op het programma, maar door de late start van het seizoen werd het doorgeschoven tot na de zomerstop. De weersvoorspellingen waren in lijn met de zomer van 2021, het zou een wisselvallige dag worden. Gelukkig zou het beperkt blijven tot regen in de vroege ochtend, waardoor alleen de eerste kwalificatie op een deels natte baan zou worden verreden. Tijdens de tweede kwalificatie en beide races in de middag zou het droog blijven.

Junior A

Miquel Sinke was in de voorgaande wedstrijden ongeslagen terwijl Sem Testers en Milan Hunneman in Assen de overige podiumplaatsen verdeelden. In Staphorst moest het trio rekening houden met Tobias Dogger, die in de kwalificaties de derde tijd op de klokken zette. Sinke was de snelste en Hunneman noteerde de tweede tijd. Achter Dogger en Testers op de vierde plaats was het de sterk rijdende Dean van den Berg die de vijfde positie bezette en Boyd Veijer completeerde de tweede startrij. De jonge Staphorster was gebrand op een goed resultaat op zijn thuiscircuit. Dat zette hij ook neer in de eerste race, hij finishte net naast het podium op een vierde plaats. Sinke won de race met overmacht voor Dogger en Testers. Voor Veijer sloeg het noodlot toe toen bij het opstellen voor de tweede race zijn machine niet wilde starten. Hunneman, die in de eerste race mechanische problemen had, was in de tweede race degene die Sinke op de hielen zat en de snelste rondetijd noteerde. Sinke hield het hoofd koel en won. Achter Hunneman moest Dogger zijn uiterste best doen om de sterk rijdende Mika Schalken van zich af te houden. Dat lukte en Dogger stelde de derde plaats veilig. Sinke werd winnaar van het dagklassement voor Dogger. Testers mocht dankzij zijn constante rijden naar het podium mocht voor de derde plaats.

Junior B

Douwe Douma was in Veldhoven door niemand bij te houden maar in Assen gooide een val roet in het eten en ging Senne Botman er met de dagwinst vandoor. In Staphorst zou er weer een andere winnaar zijn. Douma zette in de kwalificaties de snelste tijd neer voor Gijs Huisman en Casper Pennings. Botman bezette de vijfde plaats, achter Quinn de Joode. In de eerste race was het Douma die de koppositie pakte en met Pennings in zijn achterwiel leek hij weg te rijden. Testers had een super start en kwam van de zesde naar de derde plaats. Toen Douma in de vierde ronde wegviel was voor Pennings de weg naar de overwinning vrij, terwijl Testers zijn aandringende teamgenoot Botman van zich af wist te houden en derde werd. In de tweede race was het Pennings die van start tot finish de leiding in handen had. Hij won en Botman werd na het wegvallen van Huisman tweede voor De Joode, Douma en Testers. Voor het dagklassement deed Pennings de beste zaken, hij mocht de grootste beker in ontvangst nemen met Botman en Testers naast hem. Prima prestaties werden neergezet door Douwe Feenstra en Dani de Koning die met een respectievelijke vijfde en zevende plaats hun beste klassering tot dan toe noteerden.

Open minibikes

Lorenzo Di Cicco en Tim van der Linde zijn dit seizoen de te kloppen mannen in de Open minibikes. Na een oefenrace in Veldhoven was de eerste wedstrijd voor de punten in Assen, en daarbij won Di Cicco de eerste race met grote voorsprong op Van der Linde maar voor de start van de tweede race wilde zijn motor niet wilde starten en noteerde hij een 0-score. Van der linde liet tijdens de kwalificaties in Staphorst er geen gras over groeien en noteerde de snelste tijd voor Joey Oppersma en Di Cicco. Van der linde deed er in de eerste race nog een schepje bovenop en won met ruime voorsprong. Di Cicco wist halverwege de race Oppersma te passeren maar omdat hij zich aan het parc fermé onttrokken had werd hij gediskwalificeerd en verloor hij zijn punten. Oppersma werd daardoor tweede voor Nico Groetelaers en Erik van der Starre. In de tweede race was Van der Linde het snelste weg en al in de eerste ronde kwam Di Cicco met Groetelaers ten val. Groetelaers kon zijn weg niet vervolgen maar Di Cicco zette de achtervolging alsnog in en noteerde vervolgens de snelste rondetijd. Hij eindigde daardoor als tweede achter Van der Linde, Van der Starre werd derde. Door zijn diskwalificatie in de eerste race greep Di Cicco naast het podium. Van der Linde won voor Van der Starre en Marco van Houtum mocht de beker voor de derde plaats in ontvangst nemen.

Molenaar NSF100 Cup

Voor de Molenaar NSF100 Cup was het de vierde wedstrijddag, zij reden dubbele races in Assen. Jurrien van Crugten had de beste seizoenstart maar Thije Ligtermoed was in Assen oppermachtig, en daar reed de NSF100 Cup dubbele wedstrijden. Ligtermoed ging met 4 punten voorsprong naar Staphorst maar van Crugten noteerde de snelste tijd in de kwalificaties voor de snelle rookies Dean Gouw en Kyano Schoo. De vierde tijd was voor Julian van Kalkeren, voor Thije Ligtermoed en nog een snelle rookie, Shayden Rodgers. Van Crugten is in de eerste race als snelste weg en het lukt hem om direct een gaatje te slaan. Hij wint de race voor Ligtermoed, die na een matige start opklimt naar de tweede plaats. Hij weet Schoo nog net achter zich te houden. In de tweede race lijkt Van Crugten wederom naar de winst te rijden maar hij komt in leidende positie ten val. Ligtermoed profiteert en wint voor Rodgers. Timo Suos wordt derde voor Schoo. Ligtermoed is daardoor ook winnaar van het dagklassement met Van Crugten op een tweede plaats. Rodgers mag de bekers voor de derde plaats en snelste rookie in ontvangst nemen.

Yamaha KicXstart R125 Cup

Alec Willemen kwam als leider in de tussenstand naar Staphorst met 4 punten voorsprong op Rens Miedema, 5 op Koen Ligtenberg en 9 op Dylan Czarkowski. Willemen won de eerste wedstrijd in Veldhoven, Czarkowski de tweede in Assen en in Staphorst was Czarkowski de snelste in de kwalificatietrainingen. Het was Milan van der Veen die sterk reed en een tweede tijd noteerde, voor Tom van Beek en Willemen. In de eerste race was Czarwkowski goed weg en gaf zijn leidende positie niet meer af. Na een crash tussen de achtervolgende Van der Veen en Bosgraaf kon Willemen 20 punten van de tweede plaats in de wacht slepen. Sem Ligtenberg zette een prima prestatie neer met een derde plaats voor Van Beek. In de tweede race moest Czarkowski alles uit de kast halen om een aandringende Van der Veen voor te blijven. Hij hield het hoofd koel en won ook zijn tweede race. Van der Veen werd tweede voor Willemen en Van Beek. Czarkowski was de onbetwiste winnaar van het dagklassement, Willemen werd tweede en Van der Veen kon ondanks zijn crash mee naar het podium voor de derde plaats.

Open 125

Was het Kevin de Haan die knap met zijn Yamaha R125 de eerste wedstrijd in Veldhoven wist te winnen, In Assen waren het Suzuki-coureurs Tom Kuil en Jur Wattel die onverslaanbaar waren. Wattel zette in Staphorst de snelste kwalificatietijd op de klokken voor Roy Klompmakers met zijn Suzuki, die in Assen ook al snel was maar ten val kwam. Daniël Lukens noteerde de derde tijd voor Kuil. Bij de start van de eerste race maakte Wattel een enorme wheelie die hem veel tijd kostte, en nadat hij aan zijn inhaalrace begon kwam hij ten val. Zijn motor schoof daarbij door, belandde in een sloot en ging volledig kopje onder. Kuil nam de leiding over maar halverwege de race schoof hij onderuit en Klompmakers kon hem niet meer ontwijken. Uiteindelijk was de eerste race een prooi voor De Haan terwijl Klompmakers nog als tweede kon eindigen voor Lukens. In de tweede race was het Klompmakers die van begin tot eind leidde en de race op zijn naam schreef voor Kuil en Lukens, De Haan werd vierde. Door waterschade kon Wattel niet aan de tweede race deelnemen. Voor het dagklassement deed Klompmakers de beste zaken. Hij schreef de overwinning op zijn naam voor De Haan en Lukens.

Puchshop Cup

Net als bij de Open Minibike was Staphorst de tweede wedstrijddag op de kalender van de Puchshop Cup. In de Expi-klasse was het Bart Dijkhof die in de kwalificaties de snelste tijd noteerde. Hij mocht vertrekken vanaf polepositie met naast hem op de startrij zijn broer Mark Dijkhof en Sander Mulder. Bart en Mark Dijkhof zouden zowel de eerste als de tweede race van start tot finish leiden. Mulder viel in de eerste race in derde positie uit en een sterk rijdende Jan van Ipenburg profiteerde daarvan en werd derde voor Robert van Steenis. De machine van Mulder bleef tijdens de tweede race wel goed lopen en hij werd daarin derde. Van Steenis werd vierde en dat was voldoende voor een derde plaats in het dagklassement, achter Bart en Mark Dijkhof.

In de Standaard-klasse reed Pascal Mussche een thuisrace in Staphorst en was de snelste in de kwalificaties voor Hermen Roo en Kees-Jan Stoffelen. Mussche leek in de eerste race op weg naar de overwinning maar hij kreeg te kampen met mechanische problemen, en Stoffelen ging er met de winst vandoor voor Mussche, Roo en Hendriks. De tweede race was wel een prooi voor Mussche en na een spannend gevecht tussen Stoffelen en Hendriks om de tweede plaats trok Hendriks aan het langste eind. Mussche werd winnaar van het dagklassement voor Stoffelen, Hendriks werd derde.

Er is weinig tijd om bij te komen voor de coureurs en teams, zij maken zich alweer op voor de volgende wedstrijd van het NK JMR die op zaterdag 4 september zal worden verreden op kartcircuit De Landsard in Veldhoven.