Internationale Enduro Zesdaagse in volle gang

Maandag 30 augustus ging de Internationale Six Days Enduro (ISDE) van start in Italië. Een prestigieus evenement met een lange geschiedenis waarin men zes dagen lang zware beproevingen moet doorstaan op de motor.
Editie 2021 van de Internationale Zesdaagse is speciaal. Het is dit jaar namelijk voor het eerst sinds lange tijd dat er niet alleen een World Trophy-team meedoet namens Nederland, maar ook een jeugdteam. Dat komt uit in het Junior World Trophy-klassement. Precies daarom hebben we de komende dagen wat extra aandacht voor het ISDE. Een evenement dat al sinds 1913 wordt georganiseerd en ook wel als de ‘olympische spelen van het motorracen’ wordt aangeduid.
In het landenklassement komen in totaal twintig teams uit, voor de jeugd zijn dit er veertien. In het Nederlandse World Trophy-team zitten dit jaar Tommie Jochems, Daan Bruijsten, Thierry Pittens en Max Schwarte. In het Junior Trophy-team komen Mike Bokslag, Jarno Zandbergen en Marc Zomer uit. Maar naast deze zogenaamde ‘landenteams’ zijn er nog elf andere Nederlandse clubteams die in andere klassementen uitkomen. In totaal zijn er dan ook zo’n 600(!) rijders van over de hele wereld van start gegaan op het kurkdroge Italiaanse parcours.
Trial werd enduro
Voorheen heette het ISDE nog het ISDT, waarbij de T voor trial stond. Zeker in de beginjaren was dat het namelijk ook, een trial – of test – voor man en machine. Werden de wedstrijden in die tijd nog gewoon op de weg georganiseerd, is dat nu wel anders. Inmiddels is offroad de ‘name of the game’. Het is om die reden dan ook dat in 1981 de naam officieel werd veranderd van Trial naar Enduro.
In het ISDE krijgen rijders zes dagen lang uitdagende parcoursen met hindernissen voor de kiezen. Degene die uiteindelijk de minste tijd nodig heeft om het parcours volledig af te leggen, wint. Per dag zijn er zes technische proeven met op de laatste dag nog een slotcross op de crossbaan. In de dagen voordat het ISDE van start is gegaan, hebben onze teams deze proeven al uitvoerig bestudeerd en lastige delen voorgereden per mountainbike. Zo komen ze niet voor verrassingen te staan in de komende dagen.
Het bijzondere aan het ISDE is dat rijders ook genoeg technische kennis van hun machine moeten hebben. Op het normale onderhoud na – zoals het vervangen van de banden en schoonmaken van luchtfilters en dergelijken – zijn de rijders namelijk op zichzelf aangewezen. Kom je ten val en is je stuur krom of zijn je zuigers aan het eind van hun Latijn? Dan blijft de klok lopen…
Iedere seconde telt
Het draait dus allemaal om de klok. Maar niet alleen je eigen tijd telt mee: ook de klokjes die voor je teamgenoten tikken zijn belangrijk. Want hoewel iedere rijder de proeven individueel aflegt, doe je het uiteindelijk als team. Van alle resultaten die de rijders klokken, worden de beste drie tijden bij elkaar opgeteld. Daardoor is er enige ademruimte voor het geval iemand een slechte dag heeft of misschien zelfs helemaal uitvalt. Maar dan is het wel extra belangrijk dat iedereen zijn uiterste best doet!
De grootste focus ligt op de landenteams waar in ieder klassement trofeeën te winnen zijn. Verder zijn er op individueel niveau ook nog medailles te winnen. Iedere rijder die elke van de zes dagen succesvol weet uit te rijden, krijgt in ieder geval een bronzen medaille. Finish je binnen 10 procent van de totale tijd die de winnaar nodig had, dan krijg je een gouden plak en binnen 25 procent van die tijd krijg je zilver.
Gedurende het evenement checken we nog een aantal keer in bij de Six Days. Ook kijken we een dagje mee achter de schermen om te zien wat er allemaal bij komt kijken om mee te doen aan het ISDE. Voor de actuele stand kun je op de website van de FIM terecht.