Shana van der Vlist kampioen EMX Women, Doensen wint EMX 85, Van den Broek wint EMX 65 Sønderborg (Denemarken)


Martijn Spliethof - 21 augustus, 2021 FOTO - Shana van der Vlist (Facebook)

In het Deense Sønderborg was de openingswedstrijd voor het Europees Kampioenschap Motocross NW Zone 85cc en 65cc. Er waren mooie resultaten voor de Nederlandse deelnemers. Gyan Doensen won de enige tellende manche van de EMX 85 wedstrijd, waarin Lotte van Drunen als derde werd afgevlagd. Dex van den Broek wist beide EMX 65 manches op zijn naam te schrijven, twee keer voor Jenairo Beerens.

De dames hadden in Denemarken hun laatste EMX-wedstrijd van het seizoen. Shana van der Vlist ging voor deze wedstrijd aan de leiding in de tussenstand. Van der Vlist finishte in de manches als derde en tweede, dat was ruim voldoende om haar eerste Europese titel binnen te halen! Lynn Valk kende ook een prima seizoen en eindigde, ondanks dat ze een wedstrijd heeft gemist, als tweede in de eindstand voor het Europees Kampioenschap.

Uitslagen en totaalstanden EMX Women
Uitslagen en totaalstanden EMX 85 en EMX 65

Manche 1

EMX Women:
De eerste manche is gewonnen door de Deense Sara Andersen, voor Lynn Valk en Shana van der Vlist. Shana van der Vlist heeft voor de start van de laatste manche van het kampioenschap een voorsprong van 20 punten op Lynn Valk.

EMX 85:
De uitslag van de eerste manche is geschrapt, omdat teveel rijders geen respect hadden voor de gele en medische vlaggen die werden getoond. De uitslag van de tweede manche wordt bepalend voor de daguitslag.

EMX 65:
Dex van den Broek heeft de eerste manche weten te winnen, Jenairo Beerens werd als tweede afgevlagd. Ook Kay Zijlstra (8) en Chento van Zoest (9) eindigden in de top tien.

Manche 2

EMX Women:
Ook de tweede manche is gewonnen door Sara Andersen, gevolgd door Shana van der Vlist en Lynn Valk. Dit was ook de daguitslag. Shana van der Vlist had aan haar tweede plaats ruim voldoende om de Europese titel binnen te halen!

EMX 85:
Nadat alle uitslagen van de eerste manche waren gecanceld, werd in de tweede manche gestreden voor de eindzege. De Nederlander Gyan Doensen wist de manche winnend af te sluiten, voor Vitezslav Mark en Lotte van Drunen. Dean Gregoire werd achtste en Jayson van Drunen maakte na zijn zware blessure een prima comeback en werd elfde.

EMX 65:
Net als in de eerste manche was Dex van den Broek de winnaar, voor Jenairo Beerens, dat is dus ook de volgorde in de daguitslag en in de EMX 65 tussenstand. Kay Zijlstra werd als zesde afgevlagd.

Kwalificaties

De Nederlanders deden het goed in de kwalificaties. Lotte van Drunen vertrekt in de EMX 85 vanaf de pole. Shana van der Vlist en Lynn Valk kwalificeerden zich als tweede en derde in de EMX Women.