Buis en Deroue: De ultieme strijd om de wereldtitel in de Supersport 300


Frank Andringa - 13 oktober, 2020 FOTO - Mtmracingteam.be

Wordt het Jeffrey Buis of toch Scott Deroue die komend weekend de allereerste Nederlandse wereldtitel pakt in de Supersport 300? Beide mannen, teamgenoten binnen het MTM Kawasaki Motoport team, reizen deze week vol vertrouwen af naar het Portugese Estoril voor de ontknoping van het seizoen.

Het seizoen 2020 is een ongekend seizoen. Met nog twee wedstrijden te rijden op Estoril, gaan er twee Nederlanders aan de leiding in het WK Supersport 300. Jeffrey Buis wist dit jaar al vier wedstrijden te winnen en heeft in totaal 203 punten achter zijn naam staan. Scott Deroue, dit jaar goed voor een overwinning, volgt op 175 punt. Slechts de Turk Bahattin Sofuoglu kan nog tussen beiden komen, maar dan moet hij dit weekend 49 punten goed maken.

“Het wordt een spannend weekend”, kijkt klassementsleider Buis vooruit. “Op dit moment voel ik nog niet echt spanning, maar dat gaat richting het weekend wel komen.” De motorcoureur uit Overijssel probeert zich zo goed mogelijk voor te bereiden. “Ik heb nog nooit op Estoril gereden, Daarom kijken ik nu veel filmpjes en speel ik MotoGP op de Playstation. Maar het circuit ziet er goed uit. Er zijn flink wat hoogteverschillen en daar hou ik van.”

Eerste kennismaking met Estoril

Het is komend weekend de eerste keer dat de Supersport 300-coureurs op het Portugese circuit in actie komen. Veel rijders beginnen daarom op nul. Buis: “Misschien dat enkele jongens hier al eens hebben getest. Die hebben een klein voordeel en zullen in het begin snel zijn. Voor mij is het een kwestie om zo snel mogelijk een goed gevoel met de motor te krijgen. Binnen een paar rondjes heb ik meestal een circuit wel onder de knie. Daarna ga ik op jacht naar een goede startplek.”

Een van de mannen die wel al eens op het circuit heeft gereden, is Scott Deroue. De nummer twee in het wereldkampioenschap heeft er goede herinneringen aan. Hij brak er acht jaar geleden door met twee overwinningen in de Red Bull Rookies Cup. Toch denkt hij niet dat hij daar veel voordeel van heeft.

“Het is alweer zo lang geleden. Als ik hier vorig jaar nog had gereden, dan was het anders geweest. Maar ik vind het een prima circuit”, zegt Deroue. De jongens die wel in het voordeel zijn, zijn enkele Spanjaarden. “Die hebben hier in het Junior Moto3 wereldkampioenschap al gereden en misschien ook wel getest.”

‘Ik ga aanvallen’

Woensdag vertrekt Deroue, net als Buis, naar Estoril. Na de laatste race op Magny Cours is voor hem de spanning een beetje verdwenen. “Daar heb ik wat punten laten liggen, waardoor het gat in het WK is gegroeid tot 28 punten. Maar ik kan alleen maar winnen op Estoril. Ik ga aanvallen en wil twee keer het maximum aantal punten halen. Dan zien we wel waar het eindigt. Er zijn wel eens vaker gekke acties gebeurd, zeker in de Supersport 300. Het is pas over als het echt over is.”

Grote stappen

Jeffrey Buis rijdt dit seizoen tot nu toe een droomseizoen. Waar hij vorig jaar in zijn debuutseizoen als veertiende in het WK eindigde, streed hij nu vanaf de eerste wedstrijd in Jerez om de prijzen. “Het doel was om aansluiting te vinden met de top vijf in het WK. Een podiumplek pakken zou geweldig zijn. Maar nu sta ik bovenaan in het WK. Dat voelt heel speciaal!”

De 18-jarige coureur, die in 2012 debuteerde in de Molenaar NSF 100 competitie, roemt het MTM Kawasaki Motoport team. “Alles is hier goed geregeld en de motor is ten opzichte van vorig seizoen verbeterd. Met Scott, Koen Meuffels en Yuta Okaja heb ik geweldige teamgenoten.”

De band met zijn directe concurrent is goed. “Scott en ik reizen wel eens samen. Op het circuit zijn we rivalen, maar daarnaast kunnen we goed met elkaar opschieten. Hij heeft veel ervaring. Wat hij doet, probeer ik beter te doen. Ik kan veel van hem leren. We houden elkaar scherp.”

‘Aparte situatie’

De 24-jarige Deroue, die de afgelopen drie seizoenen telkens in de top drie eindigde van het WK Supersport 300, is ook blij met zijn teamgenoot. Tegelijkertijd noemt hij het ook een aparte situatie. “Het is best raar dat we teamgenoten zijn en nu tegen elkaar strijden. Dat heb ik nooit meegemaakt. Eigenlijk is het ook een beetje onverwacht. Ik wist dat Jeffrey snel zou zijn. Dat was hij tijdens de testen in het voorseizoen ook. Maar in Aragon stond hij er ineens en dat heeft hij vastgehouden. Heel knap en super voor het team.”

“Komend weekend ga ik proberen om hem te verslaan, net als al die andere coureurs. En dan zien we wel waar het eindigt.”