Bericht uit Den Haag: Verbeteringen verkeersveiligheid motorrijders hard nodig

Motor toeren

KNMV - 07 oktober, 2020

De KNMV maakt zich hard voor jouw belangen als motorrijder op lokaal, regionaal, landelijk en internationaal niveau. Hiervoor onderhouden we nauwe contacten met politici, verkeersveiligheidsorganisaties en verschillende overheidsinstanties. Onze inzet? Een motorklimaat in Nederland dat de verkeersveiligheid van de motorrijder garandeert.

En in politiek Den Haag is nog een hoop te doen. Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet haar nieuwe plannen, o.a. met maatregelen om de verkeersveiligheid te vergroten. Op 12 oktober vergaderen de Tweede Kamerleden over veiligheid in het verkeer. En in maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Kortom, genoeg redenen om politiek Den Haag te wijzen op de prioriteiten van de motorrijder. Twee voorbeelden van hoe wij opkomen voor jouw belangen:

-Eindelijk onderzoek naar verkeersongevallen als basis voor beleidsmaatregelen

Wellicht heb je het in de krant gelezen: in 2019 is het aantal verkeersslachtoffers onder motorrijders met bijna 24% toegenomen in vergelijking met 2018. Uit onderzoek blijkt dat 40% van de ongevallen eenzijdige ongevallen zijn. Helaas weten we niet altijd wat de oorzaak van een ongeval is. Ligt het aan de weginfrastructuur, het rijgedrag, of misschien een technische fout in de motorfiets? Voor ons is elk verkeerslachtoffer er eentje te veel. Daarom moeten we meer duidelijkheid krijgen over de problematiek waar de motorrijder tegenaan loopt.

De KNMV roept al jaren op tot een (nieuw) onderzoek naar verkeersongevallen. Als we beter inzicht hebben in de oorzaken van een verkeersongeval, kunnen we effectief beleid opstellen. Onze oproep heeft gelukkig gehoor gekregen. In 2021 start de overheid met een nieuw onderzoek naar verkeersongevallen.

-Opheldering over de begroting voor verkeersveiligheid

Tijdens Prinsjesdag dit jaar geen gouden koets en geen publiek aan de kant van de weg. Wél serieuze plannen voor verkeersveiligheid met bijbehorend budget. Als het aan het kabinet ligt wordt er voor 2021 €150 miljoen aan extra budget beschikbaar gesteld voor veiliger verkeer in Nederland. Flinke bedragen, maar wat ziet de motorrijder daarvan terug? De KNMV is benieuwd hoe dit geld exact wordt besteed. Welke verkeersprojecten krijgen voorrang, en worden rijvaardigheidstrainingen bijvoorbeeld financieel ondersteund? Via de Kamerleden proberen we snel antwoorden te krijgen op deze vragen.

Samen sterk

Benieuwd hoe wij voor jouw belangen opkomen in Den Haag? Houd dan onze site in de gaten. Wil je meer weten over de inzet van de KNMV in politiek Den Haag? Lees dan hier onze prioriteiten voor het nieuwe politieke seizoen.

Heb je zelf ideeën of ervaringen die je met ons wil delen, stuur ons dan een berichtje via de website of mail naar belangenbehartiging@knmv.nl. Samen zorgen we ervoor dat wij als motorrijders inspraak hebben in lokale en landelijke kwesties.