Bokslag en Schwarte doen WK-ervaring op in EnduroGP’s Portugal


Martijn Spliethof - 07 november, 2020 FOTO - Motor Clube do Marco

In het Portugese Marco de Cavaneses, op circa 60 km van Porto, werden de laatste twee wedstrijden gereden voor het Wereldkampioenschap Enduro. Geen vrijdagavond extremetest, geen publiek, wel twee dagen wedstrijd. De twee Nederlandse deelnemers, Mike Bokslag en Max Schwarte, deden nuttige ervaring op.

De eerste EnduroGP was in het weekend van 7 en 8 november.  Mike Bokslag ging op herhaling in de Youth klasse. Voor Max Schwarte was het zijn debuut in de J1-klasse. Op de eerste dag haalden beide Nederlanders de finish, op de tweede dag vielen ze helaas uit.

De tweede EnduroGP was een week later, op 14 en 15 november. Op beide dagen wiste de Nederlanders, vooral op zondag onder lastige omstandigheden, de finish te halen. Mike Bokslag eindigde als twaalfde en zevende in de Youth, Max Schwarte als tiende en achtste in de J1.

Live timing
Informatie en uitslagen

EnduroGP Portugal 1 (7 en 8 november)

Dag 1
Op een echte WK dag in Portugal, zwaar door de vele regen, kwamen Bokslag en Schwarte heelhuids over. Mike Bokslag verspeelde in proef 8 de 11e plaats, maar 12e was ook mooi en zonder straftijd. Er zaten namelijk ook een paar zware route stukken in. Max Schwarte maakte indruk door met erg weinig buitenland ervaring toch aan de finish te komen, als tiende in zijn klasse. Kantje boord want bij het WK is 15 strafminuten de max en hij had er 14 bij elkaar gesprokkeld.

Dag 2
Voor Max Schwarte was het na de eerste proef over. Mike Bokslag stond na vier proeven 10e van 13 rijders in de Youth klasse. Maar op de route tussen proef 5 en 6 hield de motor er mee op. Waarschijnlijk iets met elektrisch en vocht. Tegen de tijd dat ze het gevonden hadden en de motor weer aan het lopen kregen, was het kwartier al voorbij.

EnduroGP Portugal 2 (14 en 15 november)

Dag 1
De beide Nederlanders Mike Bokslag en Max Schwarte begonnen met frisse moed aan het laatste EnduroGP weekend in Portugal, ze haalden allebei de finish van de eerste dag. De route en de proeven waren andersom t.o.v. vorige week. De route was ook een stuk korter en veel minder moeilijk dan vorige week (nu veel afdalingen in plaats van klimmen). Een beetje motregen maakte het niet zwaar, wat met de vele regen van vorige week wel het geval was. De Extreme proef was wel weer een lastige met steile, vol met stenen, bezaaide hellingen. Mike Bokslag eindigde als twaalfde, Max Schwarte als tiende in zijn klasse.

Dag 2
De laatste dag van het WK Enduro was een zware, het regende weer eens volop. Supermooie proeven veranderden in een modderbad, waarin het overleven was. Onder deze lastige omstandigheden wisten beide Nederlandse deelnemers netjes aan de finish te komen. Mike Bokslag werd zevende in de Youth, Max Schwarte eindigde als achtste in de J1.