Hoe is het met… zijspancrosser Etienne Bax

Etienne Bax en Nicolas Musset 2020 (foto: Etienne Bax)

Bas Vis - 19 mei, 2020 FOTO - Etienne Bax en Nicolas Musset 2020 (foto: Etienne Bax)

Vorig jaar kroonde zijspancrosser Etiënne Bax zich voor de derde keer tot wereldkampioen. Na afloop van het seizoen nam de 31-jarige Brabander afscheid van bakkenist Kaspars Stupelis. Dit jaar wil hij met de Fransman Nicolas Musset een nieuwe gooi doen naar succes. Maar net als voorgaande seizoenen na een wereldtitel, heeft Bax een probleem. Dit keer geen ziekte of blessures, maar de wereldwijde gevolgen van het coronavirus.

Hoe gaat het met je?

“Het gaat prima met me. Ik heb geen problemen en gelukkig heb ik ook geen bekenden die besmet zijn met het coronavirus. Maar ik mis de cross enorm. Vorige week kreeg ik een berichtje dat onze huurauto klaar stond in Kiev. Afgelopen weekend zou de GP van Oekraïne zijn geweest. Die zaken drukken je met de neus op de feiten.”

Wat doe je tegenwoordig?

“Toen bekend werd dat het crossseizoen niet van start kon gaan vanwege het coronavirus, ben ik direct aan het werk gegaan. Ik kan gewoon niet stilzitten Mijn vader heeft een dakdekkersbedrijf, dus sinds enkele maanden zit ik elke dag op het dak. Die mogelijkheid heb ik met beide handen aangepakt. Nu zie ik hoe mijn leven er na mijn crosscarrière waarschijnlijk uit ziet. Laat mij nog maar enkele jaren crossen.”

“’s Avonds werk ik veel in mijn werkplaats. Alle monteurs en teamleden komen daar ook naartoe. Op deze manier houden we een band. Nicolas Musset, mijn bakkenist, heb ik sinds de uitbraak van het virus nog niet gezien. In Frankrijk geldt een algemene lock down. Trainen zit er voorlopig ook niet in. Als zijspanteam is dat in Nederland nog niet toegestaan. Maar ik heb ook geen zin om te trainen, want ik weet op het moment niet waarvoor ik het doe. De eerste wedstrijd op de kalender staat pas voor half augustus gepland. Wat als ik nu helemaal topfit ben en het seizoen blijkt helemaal niet door te gaan? Ik ben bang dat die klap dan heel hard aankomt, dus ik wacht op meer zekerheid. Het enige wat ik doe is enkele keren per week hardlopen, maar dat is meer ter ontspanning. Een muziekje op, lekker. ”

Hoe is het om nu veel bij je gezin te zijn?

“Ik ben nu elke zondag de hele dag thuis en dat is hartstikke fijn. Voorheen was het zo dat als ik eens een zondag thuis was, we altijd iets leuks met het gezin gingen doen. Naar de Efteling, samen naar de film. Maar nu hoeft dat niet meer. We zijn erachter gekomen dat we ons ook prima thuis kunnen vermaken. ’s Ochtends stap ik op de fiets met mijn kinderen en dan gaan we koffie drinken bij mijn ouders. Als een echte huisvader. Dat deden we eigenlijk nooit, ook omdat ik mijn vader dagelijks zag.”

Wat doet de coronacrisis met jou?

“De onzekerheid die deze crisis met zich meebrengt, die vreet aan mij. Ik heb een eigen team en ben daar verantwoordelijk voor. We zijn in de eerste maanden van dit jaar verschillende keren op trainingsstage geweest. Daarnaast is de teamvrachtwagen geleased en hebben we een eigen pand. Al die overheadkosten lopen door. Dat kost allemaal veel geld. Tegelijkertijd wordt er niet geracet. Hoe moet ik dat regelen met mijn sponsoren? Dat is een vraag die mij continu bezighoudt. Kijk, dat geld dat we tot nu toe hebben uitgegeven, dat is weg. Maar ik kan mijn sponsoren toch moeilijk aan het begin van het nieuwe seizoen een nieuwe factuur gaan sturen?”

“Sponsoren in de motorsport doen dit omdat ze je iets gunnen. Sommigen zijn al meer dan tien jaar bij mij betrokken. Hen wil ik allemaal tevreden houden. Zij hebben voor een jaar motorcross betaald. Maar ik ben niet in de mogelijkheid om het geld terug te betalen. Daarom werk ik nu aan een plan om promotionele zaken voor sponsoren te doen, om iets voor hen terug te doen.”

Wat heb je geleerd van deze crisis?

“Nu we thuis zitten, kunnen we ineens terugkijken op de afgelopen jaren. Normaal ga je maar door, week in week uit. Je reist de halve wereld rond, alles gaat heel snel. Wat er gister is gebeurd, daar ben je een dag later al niet meer mee bezig. Deze crisis geeft je de ruimte om dat wel te doen. En dan zie je hoe bevoorrecht je bent. Ik waardeer de situatie enorm waar we normaal in zitten.”

“Daarnaast heb ik gemerkt dat ik nog lang niet klaar ben met de crosswereld. Ik weet dat ik niet nog tien jaar zal blijven crossen, maar ik heb wel ontdekt dat ik tegen die tijd me echt mentaal moet voorbereiden op het einde van mijn carrière. Je moet er naar toewerken. Maar dit seizoen waarin we nog niet racen  motiveert me alleen maar meer om door te gaan.”

Wat mis je het meest?

“Ik mis gewoon het hele gebeuren, zoals de spanning en adrenaline rond een wedstrijd. Dat kun je ook niet uit een training halen. Maar ik mis ook steeds meer de kleine dingen, zoals op vrijdag in de paddock te zijn waar de motoren worden gekeurd. Dankzij mijn werk op het dak en mijn gezin, kan ik dit gevoel gelukkig voorlopig nog onderdrukken.”

Tot slot, je blijft pech houden na elk seizoen dat je wereldkampioen wordt…

“Haha, het herhaalt zich. De even jaren zijn niet mijn gelukkigste. Maar je kunt het ook van de positieve kant bekijken. Ik heb nog steeds het rode startnummer en ben al meer dan een half jaar klassementsleider.”

Dit is een artikel uit onze serie ‘Hoe is het met…’. Daarin vertellen motorsporters hoe zij de coronatijd beleven. Check hier alle artikelen tot nu toe!

Checkbox

Afgelopen seizoen maakten wij onderstaande twee afleveringen van Checkbox met Etienne.