Hoe is het met… wegracer Rob Hartog

Rob Hartog tijdens pre season testdag voor de British Supersport 2020

Frank Andringa - 11 mei, 2020 FOTO - Rob Hartog tijdens pre season testdag voor de British Supersport 2020 (foto: Facebook Rob Hartog #47)

Wegracer Rob Hartog maakte dit jaar een opmerkelijke overstap. Na negen jaar Team Hartog-Against Cancer, waarbij het privéteam afgelopen jaar uitkwam in het World Supersport, maakte hij de stap naar het team Bike Devil Insurance Team. Daarmee komt de 28-jarige Abbekerker dit seizoen uit in de British Supersport. Maar waar het seizoen al lang en breed onderweg moest zijn, heeft Hartog pas tijdens één testweekend op zijn nieuwe MV Agusta gezeten.

Hoe gaat het met je?

“Met mij gaat het prima, net als met mijn familie en vrienden. Gelukkig zijn we helemaal gezond. Maar helaas heeft het seizoen een onverwachte wending genomen en dat is balen. In eerste instantie hoopte ik dat na een of twee maanden de coronacijfers de goede kant op zouden gaan en dat we snel weer konden rijden, maar dat heb ik onderschat. Verschillende tests en wedstrijden zijn al afgelast en dat geeft veel onderzekerheid.”

“Mijn team is positief gestemd. Ik heb regelmatig contact met hen. Zij verwachten dat we in juni weer kunnen testen en dat we vanaf juli wedstrijden kunnen rijden, maar ik moet het nog zien. In Groot-Brittannië is de situatie op het moment nog ernstig. Waar landen als Nederland, België en Duitsland al evenementen hebben geschrapt tot september, hebben ze dat daar nog niet. Maar Groot-Brittannië volgt telkens iets later met maatregelen.”

Hoe kom je tijdens de coronacrisis je tijd door?

“Ik werk op dit moment hele weken en daardoor heb ik een vast ritme. De zaken die je normaal daarnaast doet, racen en de activiteiten rond het racen, vallen nu weg. Daardoor heb ik nu extra tijd om mijn fysiek te trainen. Ik ben op dit moment sterker dan ooit, ondanks dat ik niet naar de sportschool kan. Maar ik fiets veel op de MTB en doe aan hardlopen. En als je een beetje creatief bent, dan vind je voor krachttraining allerlei alternatieven in de natuur.”

“Op dit moment ben ik nog steeds erg gemotiveerd om te trainen, ondanks dat het nog niet duidelijk is wanneer we exact weer gaan racen. Maar ik train voor iets waarvan ik hoop dat het weer gaat gebeuren en ik zorg dat ik er dan klaar voor ben. Vooralsnog lukt dat. Blijkt dat we dit seizoen echt niet meer kunnen racen, dan valt het grote doel weg en zal de motivatie om te trainen vrees ik kleiner zijn. Maar ik houd me vast aan het stukje hoop dat er nog is.”

Ben je bang voor het coronavirus?

“Ik heb zelf geen grote angst voor het virus wat mezelf betreft. Ik zit niet in de risicogroep en daarmee is de kans op een ernstige afloop nihil. Maar wat betreft het raceseizoen heb je met meerdere zaken te maken. Gaan er in juni, als we weer gaan testen, bijvoorbeeld wel vluchten naar Groot-Brittannië? Kan er veilig gewerkt worden? Want de cijfers in Engeland wat betreft aantal besmettingen en het aantal mensen dat eraan sterft, die zijn ongelofelijk hoog. Dat kunnen ze niet negeren, zou je zeggen.”

Hoe zie je de toekomst?

“De racesport kan niet zonder sponsors en veel bedrijven worden zwaar getroffen door de maatregelen rondom het coronavirus. Hun eerste prioriteit is het hoofd boven water te houden. Daarom denk ik dat dit voor de toekomst ongetwijfeld grote gevolgen heeft. Ik probeer er niet te veel bij stil te staan, maar dit brengt wel onzekerheid met zich mee. Dat zal voor alle motorsporters gelden. We zitten in hetzelfde schuitje.”

Dit is een artikel uit onze serie ‘Hoe is het met…’. Daarin vertellen motorsporters hoe zij de coronatijd beleven. Check hier alle artikelen tot nu toe!

Checkbox

Afgelopen seizoen maakten wij onderstaande twee afleveringen van Checkbox met Rob.