Hoe is het met… Trialrijder Randy Kerstjens

Randy Kerstjens

Frank Andringa - 18 mei, 2020 FOTO - Randy Kerstjens

Regerend Nederlands kampioen Trial Inters 1 Randy Kerstjens was klaar voor een nieuw trialseizoen, maar vlak voor de eerste ONK-wedstrijd konden de plannen in de prullenbak. Afgelopen weekend ging hij voor het eerst weer de trialbaan op om te trainen. Maar wanneer de eerste wedstrijden weer worden verreden, dat is voor de 29-jarige Limburger afwachten.

Hoe gaat het met je?

“Prima. Ik ben gezond en gelukkig de mensen om mij heen ook.”

Hoe kom je tijdens de coronacrisis de tijd door?

“Eigenlijk zijn het drukke tijden voor me. Naast het beoefenen van trial, werk ik bij een hbo-instelling in Eindhoven. Daar zijn we bezig om het reguliere onderwijs om te bouwen naar online onderwijs en dat kost tijd. Bovendien heb ik een eigen bedrijf in de robotica. Dit loopt gewoon door.”

“Naast het werk probeer ik regelmatig te trainen. Helaas was het twee maanden lang niet mogelijk om op trialparcoursen actief te zijn, maar gelukkig heeft mijn vader bij zijn bedrijf enkele obstakels waar ik toch nog een beetje op de motor kan trainen. Voor de trialsport heb je slechts enkele obstakels nodig om veelgebruikte technieken te oefenen. Voor balans en coördinatie heb ik onder meer gevoetbald op de motor en een bal overgegooid. Het is leuk om af en toe iets anders te doen en het voegt ook iets toe aan je evenwicht op de motor. Maar goed, het is niet zoals normaal. Daarom ben ik blij dat ik afgelopen weekend weer mocht trainen op de banen in Zelhem en Baarlo.”

Wat betekent de coronacrisis voor jouw seizoen?

“Op 15 maart zouden we de eerste wedstrijd om het ONK Trial rijden in Maasbree, een thuiswedstrijd. In eerste instantie zag alles er goed uit, maar enkele dagen voor de wedstrijd werd bekend dat evenementen met meer dan honderd personen niet door konden gaan. Ik had er zin in en was er klaar voor. Dat het werd afgelast voelt daarom dubbel, maar is wel begrijpelijk.”

“Om eerlijk te zijn houd ik de wedstrijdkalender op dit moment niet goed bij. Al die wedstrijden die niet doorgaan, ik vind het jammer, maar het is uiteraard begrijpelijk. Door deze crisis heb ik nu in ieder geval de eerste EK-wedstrijd in Frankrijk gemist, net als de ONK-wedstrijden in Baarlo en Schijndel. Daarnaast gaat ook de ONK-wedstrijd in Arnhem in juni niet door.  Maar ik verwacht dit seizoen in Nederland nog wel in actie te komen. Trial is een relatief kleine sport, dat geeft goede hoop. Het zijn geen extreem grote evenementen met een breed pallet aan regels. Maar of de EK-wedstrijden doorgaan? Daar heb ik ernstige twijfels bij. Als er al wedstrijden georganiseerd gaan worden, dan zal dat allemaal in dezelfde maanden moeten worden gedaan. Bovendien kunnen veel trialcoureurs niet of nauwelijks trainen, terwijl anderen meer mogelijkheden daartoe hebben. Dat zal het tot een vreemd seizoen maken.“

Heb je door de coronacrisis andere hobby’s ontdekt?

“Eigenlijk heb ik dat niet. Wel merk ik dat ik andere disciplines ben gaan beoefenen. Zo fiets ik meer op mijn racefiets. Qua techniek helpt het niet voor de trialsport, maar voor het uithoudingsvermogen is het goed.”

Wat mis je het meest?

“Dat zijn de trainingen op de baan en de wedstrijden. Tot twee maanden geleden konden we gezamenlijk trainen met meerdere coureurs op allerlei locaties. Tot afgelopen weekend zat dat er niet in. En wedstrijden, het is maar de vraag wanneer die er weer zijn. Voor mij zijn dat meetmomenten, waarin je het opneemt tegen de concurrentie. Daar geniet ik normaal van en dat mis ik daarom ook echt. Dat zijn de momenten dat je kunt laten zien wat je in je hebt. Bovendien hou ik van de sfeer er omheen. Het contact met andere coureurs en liefhebbers, dat was de laatste tijd niet mogelijk.”

Wat betekent de coronacrisis voor je carrière?

“Voor mijzelf is de impact naar verwachting minimaal. Ik heb een groep trouwe sponsoren en mensen om me heen die mij al lang helpen. Natuurlijk zullen bedrijven beter opletten op bepaalde uitgaven. Maar ik ben geen full prof en hoef niet van de sport te leven. Dat maakt een groot verschil.”

Dit is een artikel uit onze serie ‘Hoe is het met…’. Daarin vertellen motorsporters hoe zij de coronatijd beleven. Check hier alle artikelen tot nu toe!