Hoe is het met… speedwayer Theo Pijper

Theo Pijper Nederlands kampioen

Frank Andringa - 18 mei, 2020 FOTO - Baansportfansite - Theo Pijper (#115)

In de Schotse heuvels, tussen Glasgow en Edinburgh wacht speedwaycoureur Theo Pijper op de start van het seizoen. Nederlands succesvolste speedwaycoureur rijdt dit jaar voor de Scunthorpe Scorpions in de Premier League, maar het racen ligt in Groot-Brittannië helemaal stil.

Hoe gaat het met je?

“Met mij en mijn familie gaat het goed. We zijn allemaal gezond. De kinderen zitten al zo’n negen weken thuis. In Schotland zijn vanwege de corona-uitbraak strenge maatregelen genomen, strenger dan in Engeland. Niemand gaat hier zomaar de deur, alleen voor een boodschap. Gelukkig hebben we het hier goed voor elkaar. We wonen hier prachtig.”

“Inmiddels had ik al een tiental wedstrijden achter de rug moeten hebben in de Britse Premier League, het ONK en internationaal. Maar helaas, dat is allemaal niet doorgegaan. Gelukkig zien we in Schotland dat het met de verspreiding van het coronavirus en het aantal slachtoffers de goede kant op gaat. Volgens mijn team mogen we over drie weken waarschijnlijk weer trainen.”

Hoe kom je tijdens de coronacrisis de tijd door?

“Met mijn zonen Ace (13) en Stene (11) train ik veel. Zij rijden in het Brits Speedway Kampioenschap bij de jeugd. Samen zorgen we ervoor dat we er klaar voor zijn als het seizoen van start gaat. In mijn werkplaats heb ik een fitnessruimte. Daarnaast fietsen en lopen we veel in de bergen.”

“Naast het trainen kom ik mijn tijd ook makkelijk door. Ik tune bijvoorbeeld de motoren van mijn zonen en ik mag graag spullen maken. Zo bouw ik racebussen en campers voor teams en coureurs. Dat is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Maar dit kan mooi vanuit huis. Ik heb gelukkig nog genoeg materiaal liggen om daar even mee verder te gaan.”

Heb je nog nieuwe hobby’s ontdekt?

“Vlak voordat het coronavirus hier uitbrak, hebben we een jonge hond gekregen. Een Duitse herder. De afgelopen tijd hebben we veel tijd aan het dier besteed. Hij is nu vijf maanden oud en heeft geen angst voor brullende motoren. Hij kan zo mee naar de races toe.”

Wat mis je het meest?

“Het reizen. Dankzij de motorsport kom ik op heel veel mooie plekken. We gaan altijd als gezin op pad. Als je dan een weekend naar Duitsland gaat, dan ben je echt wel een paar dagen onderweg. Voor mijn kinderen en mijn vrouw is dat een hele ervaring. Bovendien zouden mijn zonen dit jaar voor het eerst meerijden met het NK Grasbaan bij de jeugd. Dat kan op dit moment allemaal niet doorgaan.”

Denk je dat er dit seizoen nog wordt geraced?

“Daar heb ik wel goede hoop op. De Premier League heeft in ieder geval aangekondigd dat er vanaf augustus weer speedway is. Maar hoe dat gaat met publiek, dat weet ik niet. Daarnaast hoop ik dat het WK Langbaan in Polen gewoon doorgaat. Ik blijf in ieder geval ervoor trainen. Als het reizen naar Nederland wordt versoepelt, dan ga ik daar direct naartoe om de komende weken te trainen. En daarna kan ik weer thuis terecht. Mijn motor staat in ieder geval gepoetst en al klaar.”

Hoe zie je de toekomst?

“Persoonlijk ben ik daar niet zo bang voor. Ik zit al zoveel jaren in het vak. Maar voor veel jongens gaat het moeilijk worden om sponsoren te vinden, want voor bedrijven is dit een erg moeilijke periode. Daarnaast staan talenten nu stil, wat slecht is voor hun ontwikkeling.”

“Zelf hoop ik nog enkele jaren te rijden. Mijn grote doel is nog altijd een keer de wereldtitel te veroveren op het WK Langbaan. Maar het zijn spannende tijden. We wachten rustig af.”

Dit is een artikel uit onze serie ‘Hoe is het met…’. Daarin vertellen motorsporters hoe zij de coronatijd beleven. Check hier alle artikelen tot nu toe!