Hoe is het met… motocrosser Nancy van de Ven

Nancy van de Ven, Valkenswaard 2020 (foto: www.nancyvandeven.nl)

Frank Andringa - 18 mei, 2020 FOTO - Nancy van de Ven, Valkenswaard 2020 (foto: www.nancyvandeven.nl)

Lekker gereden, maar ontevreden over de uitslagen. Dat is de samenvatting van de eerste twee wedstrijden van het seizoen van Nancy van de Ven in het wereldkampioenschap bij de dames. De coronacrisis kwam daarom op een slecht moment voor de nummer twee van de wereld van vorig seizoen.

Hoe gaat het met je?

“Met mij gaat het goed. Ik ben gezond, maar in mijn omgeving merk ik de gevolgen van het coronavirus wel. Een opa van mijn vriend is eraan overleden, net als de oma van een van mijn monteurs. Er zijn mensen die al die maatregelen in Nederland maar onzin vinden, maar corona is echt gevaarlijk. Die opa van mijn vriend was een vitale man van tachtig jaar, die nooit bij de dokter kwam. Hij krijgt corona en overlijd eraan. Dan komt het dichtbij.”

Hoe kom je de tijd door tijdens de coronacrisis?

“Inmiddels mag ik weer trainen en zit ik twee keer per week op de motor. Ik wil mezelf niet overbelasten, want als het seizoen wordt hervat, dan zal dat aan het eind van het jaar zijn. Dat betekent dat er veel races in korte tijd worden verreden. Je wilt dan niet opgebrand zijn. Maar ik blijf doorgaan met mijn fysieke trainingen, zodat ik fit ben wanneer dat nodig is.”

“Mijn leven is de afgelopen maanden behoorlijk veranderd. Normaal gesproken ben ik van het rennen, vliegen en haasten. ’s Ochtends sta ik vroeg op en als ik ’s avonds naar bed ga, dan val ik als een blok in slaap. De afgelopen maanden had ik ineens tijd over. Ik trainde enkele uren en daarna kon ik bijvoorbeeld spelen met mijn neefje en nichtje. En ’s avonds had ik ineens tijd om een film of serie te kijken. Ongekend. Die extra tijd met mijn familie, ik waardeer het enorm.”

En nu de maatregelen worden versoepeld, heb je het weer druk?

“Ja, behoorlijk. Naast het crossen heb ik een eigen bedrijf in wimper extentions. Sinds kort mag ik weer klanten ontvangen en het is druk. Al die meiden komen langs, dus ik verveel me niet.”

Heb je tijdens de coronacrisis ook nieuwe hobby’s ontdekt?

“Nee, ik heb juist oude hobby’s opgepakt. Zo heb ik een aantal keer gevist met mijn broer en vrienden. Daarnaast doe ik af en toe aan skeeleren, onder andere op een skatebaan in de buurt.”

Wat heb je het meest gemist?

“De wedstrijden. En dan met name het gevoel in de dagen voor een wedstrijd. Dan heb je iets van spanning in je zitten, je wordt zenuwachtig. Dat gevoel mis ik, net als het moment dat je achter het starthek staat. De adrenaline die door je aderen heen pompt en als het hek valt jezelf tijdens de race volledig uitputten. Heerlijk.”

Hoe kijk je naar de toekomst?

“Ik weet niet of er dit seizoen nog gecrost wordt, ik betwijfel het. Maar ook volgend jaar wordt het nog spannend. Gaan alle landen weer open voor bezoekers? Maar daar ben ik op dit moment nog niet zo mee bezig. Ik wacht eerst af hoe dit seizoen afloopt. Dat geldt ook voor mijn sponsors. Ik hoop dat zij alle schade te boven komen. Want als zij wegvallen, dan zitten we als motorcrossers zwaar in de problemen.”

Dit is een artikel uit onze serie ‘Hoe is het met…’. Daarin vertellen motorsporters hoe zij de coronatijd beleven. Check hier alle artikelen tot nu toe!