Hoe is het met… ijsspeedwayer Jasper Iwema

Jasper Iwema, 2020 (foto: Jesper Veldhuizen / Baansportfansite.nl)

Frank Andringa - 19 mei, 2020 FOTO - Jasper Iwema (foto: Jesper Veldhuizen / Baansportfansite.nl)

Het had het hoogtepunt van het ijsspeedwayseizoen moeten worden voor Jasper Iwema. Na een winter lang ijsbanen in Rusland, Kazachstan en Zweden onveilig te hebben gemaakt, lagen de WK-wedstrijden in Inzell en Heerenveen voor hem bijna naast de deur. Maar het coronavirus zorgde ervoor dat ze afgelast werden. En nu is hij als teammanager van het Pearle Gebben Raceteam onzeker of zijn coureurs nog dit seizoen in actie komen.

Hoe gaat het met je?

“Met mij gaat het prima. Ik ben gezond, net als mijn familie. Maar ik heb gezien wat het coronavirus doet. Een buurman is er ernstig ziek door geweest en heeft enkele weken op de intensive care gelegen.”

Wat heb je de afgelopen tijd gedaan?

“De afgelopen weken gaven me de kans om zaken te regelen die normaal gesproken wat langer op zich laten wachten. Mijn ijsspeedwaymotoren zijn weer klaar, de reserveonderdelen zijn aangevuld en de kuipen weer netjes. Daarnaast heb ik ook een plan gemaakt voor volgend seizoen. Daarbij denk ik bijvoorbeeld na over updates, maar ik heb ook een mediaplan uitgewerkt.”

Die coronacrisis kwam voor jou op een wel heel erg ongelegen moment…

“Zeg dat wel. De WK-races in Inzell en Heerenveen werden afgelast. Dat zijn voor mij de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. Hier kan ik me laten zien aan sponsors en het thuispubliek, nadat ik een hele winter heel ver weg heb gereden. Maar je kunt het ook van de positieve kant bekijken. Ik heb nog een groot deel van het seizoen kunnen rijden en eigenlijk ging dat tot het einde van het eerste WK-weekend heel goed.”

In Kazachstan gaat Iwema lelijk onderuit tijdens de tweede dag van het eerste WK-weekend. Tot dan toe kende hij een uitstekend seizoen, waarbij hij zich vrij eenvoudig wist te kwalificeren voor het WK. “Na die race in Kazachstan had ik de pech dat we drie weekenden achter elkaar WK-races hadden. Dat betekent reizen, voorbereiden, trainen en weer racen. Ik had geen tijd om te herstellen van die crash. In Inzell had ik de kans om me te revancheren. We hadden enkele vrije weekenden gehad en ik voelde me weer fit. Ik had er vertrouwen in dat ik mijn doelstelling kon bereiken die ik me vooraf had opgelegd: een plek in de halve finale.”

Je bent ook teammanager bij het Pearle Gebben Racing Team. Wat betekent corona voor jou taken daar?

“Met Pearle Gebben hadden we juist onze eerste voorjaarstest gehad toen het coronavirus voor problemen zorgde. Daarna lag alles lang stil. Vorige week hebben we voor het eerst weer getest op Lelystad. Maar we er hebben geen zicht op wanneer het seizoen weer van start gaat. Dat maakt het lastig om concrete plannen te maken. Het geld wil namelijk wel op. De vraag is; wat doen we wel en wat doen we niet op gebied van training en testdagen? Als het seizoen in september van start gaat, dan willen we wel goed voorbereid aan de start staan.”

Denk je dat er nog geracet wordt?

“Op dit moment ga ik daar wel vanuit, maar het kan alle kanten opgaan. Er wordt gewerkt aan een IDM-seizoen van twee of drie wedstrijden. Voor de coureurs is dat natuurlijk mooi en als team hebben wij dan ook iets te bieden. Maar ik maak me ook wel zorgen. Niet iedereen heeft net als onze coureurs de mogelijkheid om van te voren te testen. Als coureurs in september zonder goede voorbereiding aan het seizoen beginnen en zich wel willen bewijzen, dan maakt dat de kans op ongelukken groter.”

Wat betekent deze crisis voor jou als ijsspeedwaycoureur?

“Mijn sponsors hadden er natuurlijk begrip voor dat de WK-wedstrijden in Inzell en Heerenveen niet doorgingen. Maar ook zij hebben het in deze tijden zwaar. Het eerste waar op bezuinigd wordt is de sponsoring. Dat maakt het voor mij allemaal onzeker richting volgend seizoen, terwijl deze tijd van het jaar juist de tijd is om hier mee bezig te zijn. Ik wil dingen in werking zetten, maar het is maar de vraag of ik het sponsor technisch rond krijg.”

“In de wegracesport denk ik ook dat er een grote selectie gaat plaatsvinden. We gaan nu zien wie zijn hoofd boven water kan houden. Er blijft een groep coureurs over die een combinatie van het beste netwerk, slimheid, creativiteit en doorzettingsvermogen hebben. We moeten hopen dat de schade beperkt blijft en de economie sneller aantrekt dan verwacht. Maar het belangrijkste is om positief te blijven. Het is zonde van je tijd en energie om in het negatieve te blijven hangen.”

Hoe doe je dat zelf?

“Bij het Pearle Gebben Racing Team heb ik acht challenges voor de coureurs bedacht. Zij gaan bij sponsors langs en gaan daar een uitdaging aan. Bij onze sponsor Pearle moeten zij bijvoorbeeld geblinddoekt een circuit tekenen. Daarvan maken we vlogs van die we gaan delen op social media. Zo komen onze sponsors toch in beeld.”

Dit is een artikel uit onze serie ‘Hoe is het met…’. Daarin vertellen motorsporters hoe zij de coronatijd beleven. Check hier alle artikelen tot nu toe!