Bericht uit Den Haag: Verbod op verlichting helm en kleding, helmplicht snorfietsers


KNMV - 04 maart, 2020

Even snel de snorfiets pakken… Lekker makkelijk, want je hoeft geen helm te dragen. Maar dat gaat veranderen. Ook snorfietsers moeten straks een helm dragen. Maar ook voor motorrijders is er nieuws…

Het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (I&W) voorziet een wijziging van de huidige wetgeving. Daarnaast voorziet I&W nog een andere wijziging omtrent de verlichting op helmen en kleding.

Wat hieraan voorafging

Bekend nieuws? Minister Van Nieuwenhuizen heeft vorig jaar al toegezegd dat er een helmplicht voor snorfietsers komt. De helmplicht voor snorfietsers heeft als doel om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. Door het dragen van een helm neemt de kans op een dodelijk ongeval of ernstig letsel significant af. Echter moest de minister eerst onderzoek doen naar de neveneffecten van de wetswijziging, bijvoorbeeld hoe de helmplicht wordt gehandhaafd. Nu, een jaar later, is het conceptvoorstel gepubliceerd. De KNMV is uitgenodigd om I&W van feedback te voorzien.

Een helmplicht voor snorfietsers vindt de KNMV een prima plan, aangezien dit de verkeersveiligheid verbetert.

Totaalverbod op verlichting op helmen en kleding

Naast de helmplicht heeft I&W ook een artikel over motorrijders toegevoegd: motorrijders en hun passagiers mogen geen verlichting dragen op hun helm of kleding. Dit zou namelijk voor verwarring zorgen bij andere verkeersdeelnemers en kunnen leiden tot onveilige situaties.

De KNMV is van mening dat je als motorrijder (bijna) alles zou mogen doen om de eigen zichtbaarheid in het verkeer te vergoten. Op basis van onderzoek is  bekend dat motorrijders regelmatig niet of te laat worden opgemerkt door andere verkeersdeelnemers (automobilisten) en hierdoor gevaarlijke situaties ontstaan. Extra verlichting op kleding en/of helm kan een extra attentiewaarde geven aan de zichtbaarheid van de motorrijder in het verkeer. Wel moet er worden gekeken naar de scherpte en oppervlakte van verlichting. Verder benadrukt de KNMV dat verlichting aan de voorzijde wit en aan de achterzijde rood dient te zijn.

Kortom, een totaalverbod is een ondoordachte maatregel en komt niet ten goede van de verkeersveiligheid. Meer weten? Lees hier onze volledige bijdrage aan de consultatie.