100km/u regel op de snelweg


Mark Meisner - 13 maart, 2020

Donderdag 12 maart na de avondspits start Rijkswaterstaat met de aanpassing van de snelheidsborden langs alle snelwegen in Nederland. Tot maandagochtend 05.00 uur wordt er hard gewerkt om de nieuwe maximumsnelheid overdag zichtbaar te maken. Vanaf maandag 16 maart is in heel Nederland overdag, tussen 06.00 en 19.00 uur, de maximumsnelheid 100 km/uur. In de avond en nacht blijft de maximumsnelheid gelijk aan de snelheid zoals hij was. Op ruim 60% van de snelwegen mag dan nog steeds 130 km/uur gereden worden. 

Aanpassen bebording en hinder

De aanpassing van de maximumsnelheid voor overdag betekent dat Rijkswaterstaat 4000 borden door heel Nederland moet aanpassen en/of bijplaatsen. De meeste borden, ruim 85%, zijn voorafgaand geplaatst en voorzien van een hoes of afplaktape. Donderdagavond 12 maart starten we, na de avondspits, langs alle autosnelwegen met de laatste handelingen. Zo worden door de aannemers nog enkele borden geplaatst en worden de hoezen of tape van de al geplaatste borden verwijderd. Ook worden de laatste hectometerbordjes afgeplakt. Omdat tijdens de werkzaamheden in de meeste gevallen een deel van de weg afgezet moet worden, wordt er zoveel mogelijk in de avond en nacht gewerkt. Zo blijft de hinder voor de weggebruikers tot een minimum beperkt. De aanpassing van borden is het grootst in Limburg en Noord-Brabant, daar worden een kleine 2000 borden aangepast. Zeeland heeft de minste borden die aangepast moeten worden; een kleine 60.

Borden zijn leidend

Vanaf maandagochtend 16 maart 06.00 uur is overal in Nederland op de autosnelwegen de maximumsnelheid van 100 km/uur overdag een feit.

Daar waar de 100 km/uur borden al eerder zichtbaar langs de weg staan, dat wil zeggen zonder hoes of tape, gaat de snelheid direct in. Dit kan dus voor sommige wegen al gelden vanaf vrijdagochtend 13 maart.

Klik op de afbeelding voor de gehele kaart.

Rijkswaterstaat heeft een nieuwsbericht op de site geplaatst om weggebruikers te attenderen op het ingaan van de snelheidsverlaging. Daarnaast zijn er 2 webpagina’s met informatie over de snelheidsaanpassing naar 100 km/uur overdag:

Verkeerswetten – maximumsnelheid/
Verkeerswetten – aanpassing verkeersborden