Wachten op toestemming voor vervroegde opstart competities

Start ONK Motocross

Bas Vis - 16 juni, 2020

We moeten nog even geduld hebben voor er weer wedstrijden gereden mogen worden… De KNMV doet met autosportfederatie KNAF een poging al voor 1 september de competities te kunnen starten. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil echter eerst 24 juni afwachten. Dan is er weer een persconferentie van de regering over de (mogelijke versoepeling van) coronamaatregelen.

Op dit moment mogen er in Nederland tot 1 september alleen clubwedstrijden (onder voorwaarden) worden georganiseerd. Afgelopen week dienden de KNMV en de KNAF daarom via NOC*NSF een protocol in bij het ministerie van VWS. In dat stuk stond uitgewerkt hoe onder strikte voorwaarden, met inachtneming van alle geldende coronamaatregelen er na 1 juli weer geracet en gecrosst zou kunnen worden. Het ministerie moet daarvoor toestemming geven.

Versoepelingen?

Hoewel ze bij het ministerie geen kritiek hebben op de inhoud en haalbaarheid van het protocol, willen ze nog geen uitzondering maken voor individuele sporten. Eerst wachten ze de persconferentie van woensdag 24 juni af. Er zijn signalen dat er dan voor de sport versoepelingen aankomen. We weten niet zeker of, hoe en wat. Maar er lijkt beweging in te zitten.

Ondertussen zitten de KNMV en de KNAF ook niet stil. We zijn direct betrokken bij de lobby van NOC*NSF richting het ministerie om wedstrijdsport zo snel mogelijk weer toe te staan. Daarvoor is een nieuw stuk opgesteld: het Sportsector Opstapplan. Auto- en motorsport horen bij de sporten waarbij het risico op verspreiding van het coronavirus minimaal is. Onze sporten worden immers buiten en vrijwel altijd individueel én met ruime afstand van elkaar beoefend. Bovendien hebben de motorsportclubs en rijders afgelopen weken tijdens vrije trainingen laten zien dat de regels goed worden nageleefd. We staan daardoor vooraan in de rij, maar vooralsnog moeten we dus even wachten.

Wordt vervolgd!