Motorsportwedstrijden vanaf 1 juli toegestaan

SupermotoPics / Gerwin van Rosmalen

Bas Vis - 24 juni, 2020 FOTO - SupermotoPics / Gerwin van Rosmalen

Dankzij de vanavond aangekondigde versoepeling van coronamaatregelen kunnen er vanaf 1 juli weer wedstrijden in de motorsport worden gehouden! Een grote stap, nadat eerder alleen clubwedstrijden werden toegestaan.

Eerder deze maand dienden de KNMV en de KNAF, gesteund door NOC*NSF, een protocol in bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In dat stuk stond uitgewerkt hoe onder strikte voorwaarden, met inachtneming van alle geldende coronamaatregelen er na 1 juli weer geracet en gecrosst zou kunnen worden. Het ministerie gaf daarop vorige week aan de persconferentie van de regering op 24 juni af te wachten.

Lobby voor versoepeling

Vanaf dat moment zijn we samen met NOC*NSF en andere bonden blijven lobbyen om zo snel mogelijk weer wedstrijden te kunnen houden. Daarvoor werd een nieuw stuk opgesteld: het Sportsector Opstapplan. Daarin staat omschreven hoe al voor 1 september sportwedstrijden weer door zouden kunnen gaan. Motorsport behoort tot de groep sporten waarbij het risico op verspreiding van het coronavirus minimaal is. Onze sporten worden buiten en vrijwel altijd individueel én met ruime afstand van elkaar beoefend. Wij stonden dus voorin de rij voor goedkeuring, maar niets was zeker. Het protocol is nu echter door het ministerie en de regering goedgekeurd. En dus mogen we vanaf 1 juli weer!

Hoe nu verder?

Vanuit NOC*NSF volgt een nieuw sportgeneriek protocol (voor alle sporten). De KNMV werkt daarnaast aan een sportspecifiek protocol (alleen motorsport). Dit nieuwe sportspecifieke protocol zal niet veel afwijken van het huidige stuk. Wel komt onder andere de vereiste te vervallen dat een deelnemer binnen een straal van twintig kilometer van het circuit van een (club)wedstrijd moet wonen. Ook wordt het aantal toegestane begeleiders per rijder opgekrikt naar drie.

De sportgenerieke én sportspecifieke protocollen worden op 30 juni gepubliceerd. Ook verschijnen dan de nieuwe wedstrijdkalenders voor vrijwel alle takken van motorsport in Nederland.