Hoe is het met… zijspancoureur Ilse de Haas

Bennie Streuer en Ilse de Haas

Bas Vis - 09 juni, 2020 FOTO - Bennie Streuer en Ilse de Haas

Zijspancoureur Ilse de Haas stond dit seizoen voor een carrièreswitch. Na enkele jaren zelf te hebben geracet, zou ze als passagier bij haar vriend en voormalig wereldkampioen Bennie Streuer instappen. In een nieuw Duits team, Team Bonovo Action, met veel verwachtingen. Ze kan daarom ook niet wachten tot het seizoen daadwerkelijk gaat beginnen.

Ilse, hoe gaat het met je?

“Het gaat goed. Bennie en ik zijn gezond gebleven en onze families ook. Maar via via ken je toch wel mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus.”

Heb je al samen met Bennie gereden dit seizoen?

“Ja, een keer. We zijn in februari naar Spanje geweest. Daar maakten we kennis met ons nieuwe materiaal en het team. Het hele zijspan, het blok, alles is nieuw. Hier hadden we de tijd om eraan te wennen. Alles werkte, de kuip is goed. Dat is belangrijk.”

“Op 16 maart zouden we opnieuw gaan trainen op het circuit van Val de Vienne, maar vlak ervoor brak het coronavirus in alle hevigheid uit. Dat was enorm balen. Met het Bonovo Action Team hebben we dit jaar een supermooie kans. Het team is goed, het materiaal super, het hele plaatje is perfect.”

Hoe kwam je de tijd door?

“Ineens hadden we heel veel tijd over. Normaal gesproken zitten onze weekenden vanaf maart helemaal volgepland met trainingen en wedstrijden. Dat zat er nu niet in. Gelukkig ging mijn werk wel door en kon ik vanuit huis werken. Het gekke is, je hebt nu tijd over maar je mag geen vrienden of familie bezoeken. Heel lastig.”

“Ook het sporten werd ingewikkelder. Normaal doe ik twee keer per week aan boksen in de sportschool en daarnaast doe ik cardio en krachttraining. We hebben daarom thuis zelf een bokszak opgehangen. Daarnaast heb ik aan bootcamp en hardlopen gedaan en sinds kort heb ik een ATB. En de tijd die we over hielden hebben we aan ons huis besteed.”

Hoe bleef je gemotiveerd?

“Normaal werk je naar het seizoen toe en zorg je dat je bij de start 100% fit bent. Nu ineens niet duidelijk was wanneer het seizoen zou beginnen, viel die motivatie weg en dat is wel lastig. Maar omdat je zoveel tijd over hebt, ga je wel sporten. Iets minder fanatiek, maar wel vrijwel elke dag.”

Wanneer wordt er weer geracet?

“De eerste wedstrijd op de WK-kalender is in het laatste weekend van augustus op Le Mans. Helaas staat er geen race meer op in Nederland. Hopelijk volgen er ook nog enkele wedstrijden in het IDM/ONK en we zullen een wedstrijd meepikken in het Frans kampioenschap. Tot die tijd moeten we meters gaan maken. Deze week gaan we daarom naar Duitsland toe om te trainen.”

Wat is je verwachting van de rest van het seizoen?

“Ons materiaal is top. We rijden met hetzelfde materiaal waarmee Tim Reeves vorig jaar wereldkampioen werd. Maar het WK is dit jaar ook sterk bezet. Enkele snelle Britse teams, die er de afgelopen jaren niet bij waren, keren terug. Maar ik geloof dat een plek tussen de top  3 en top 5 er in zit.”

Heeft de coronacrisis nog invloed op jullie team?

“Het is natuurlijk de vraag of al onze sponsors na dit seizoen blijven, want bedrijven worden zwaar geraakt. Voor dit seizoen is dat voor ons geen probleem, maar voor nieuwe teams of teams die dit jaar een switch hebben gemaakt naar 600cc blokken, is dat een ander verhaal. Daarnaast hoop ik dat de organisatoren van de races het redden.”

Dit is een artikel uit onze serie ‘Hoe is het met…’. Daarin vertellen motorsporters hoe zij de coronatijd beleven. Check hier alle artikelen tot nu toe!