Hoe is het met… bondscoach Barry Veneman


Frank Andringa - 02 juni, 2020

De vrachtwagen met racemateriaal was al vertrokken naar Spanje en een dag later zou bondscoach Barry Veneman met een groep Nederlandse racetalenten volgen. Maar een lockdown in Spanje vanwege het coronavirus gooide roet in het eten. Op het allerlaatste moment werd de trainingsstage gecanceld. Inmiddels mogen coureurs langzaam weer een beetje trainen, maar hoe de rest van het seizoen eruit gaat zien is de grote vraag.

Hoe gaat het met je?

“Met mij en met mijn familie gaat het goed. We hebben geen problemen. Maar de coronacrisis heeft een enorme impact op het hele leven. We werken nu vanuit huis en ook de kinderen konden lange tijd niet naar school. Maar gelukkig zijn we gezond.”

Dat trainingsweekend, dat werd echt op het allerlaatste moment afgelast…

“Ja, ongelofelijk. Elk jaar gaan we met een groep Nederlands racetalenten in het voorjaar naar Spanje toe om te trainen op een circuit. We waren er helemaal klaar voor. De vrachtwagen was al ingepakt en vrijdagochtend vertrokken richting Spanje. ’s Middags hoorden we dat het land in lockdown ging, terwijl we een dag later zouden vliegen. Toen hebben we de hele week direct gecanceld.”

“Eerst kun je het eigenlijk niet geloven. Ik ben begonnen met het maken van nieuwe voorbereidingen, want de planning die we hadden viel helemaal weg. Maar alle plannen en ideeën die ik op papier zette, konden de volgende dag weer de prullenbak in. Nadat ik tal van plannen had gemaakt, ben ik er maar mee gestopt. Dit ging niet meer goedkomen. Alles lag op zijn gat.”

Hoe ben je de tijd doorgekomen tijdens de afgelopen maanden?

“Toen mij duidelijk werd dat deze situatie lang ging duren, heb ik vakantie uren opgenomen. We wonen in een nieuwbouwhuis en daar lagen nog wat klusjes. Doordat ik veel in het weekend werk, kom ik daar normaal gesproken niet aan toe. Ik heb de woning geschilderd en gesaust en die ziet er nu fantastisch uit. Daarnaast ben ik meer gaan hardlopen en fietsen.”

Inmiddels worden de coronamaatregelen wat versoepeld. Wat betekent dit voor de motorsport?

“Sinds 11 maart mag er weer worden getraind op motocrossbanen en op de kleine circuits. Daarnaast kunnen we in kleine groepjes weer mountainbiken. Maar er zijn nog wel restricties. Gelukkig hebben we in de afgelopen periode veel voorwerk gedaan. In ieder geval zijn we weer begonnen met de KNMV trainingen op de Junior Track.”

“Maar de grote vraag is: wat nu? Moeten we nu weer volop gaan trainen? En wordt er dit seizoen nog geracet? Komen er nog nationale wedstrijden of misschien ook wel internationale? En zal dat dan in de periode september tot november zijn, of misschien al eerder? Dat zijn allemaal vragen die me bezighouden. Iedereen zegt dat we nu veel moeten gaan rijden. Maar motorsport is een dure sport. We moeten aan onze budgetten denken. Als we geen wedstrijden meer rijden dit jaar, moeten we dan wel ons budget opslokken aan trainingen? Dat zijn keuzes waar we tegenaan lopen. Het TT Circuit staat bijvoorbeeld leeg. Je zou kunnen denken om daar op de grote baan te trainen. Maar dat is ook niet makkelijk, want dit kost serieus veel geld. Is dat het dit seizoen waard? ”

Wat betekent deze crisis voor de motorsport?

“Dit is een jaar van de stilstand. Dat geldt niet alleen voor de motorsport in Nederland, maar ook internationaal. We zitten in hetzelfde schuitje. Langzaam zien we dat landen hun circuits weer openen, maar hoe dit verder loopt is afwachten. Ik heb er in ieder geval mijn twijfels bij of er dit seizoen weer geracet wordt. Een nationale wedstrijd zonder publiek, dat is op zich nog wel te doen. Maar internationaal wordt dat een probleem.”

“Door deze crisis hebben veel bedrijven het heel zwaar. Promotie en sponsoring worden dan op de lange baan geschoven. Dit gaan we de komende jaren merken in onze sport. Fabrieksteams overleven wel, maar vooral de kleinere teams gaan het moeilijk krijgen. Sponsordeals bestaan vaak uit een tegenprestatie, bijvoorbeeld je sponsoren ontvangen tijdens een raceweekend. Als dat door corona niet meer kan, dan is er sprake van een serieus probleem. Want we hebben het hier over forse bedragen. Dat is geen liefdadigheid.”

Dit is een artikel uit onze serie ‘Hoe is het met…’. Daarin vertellen motorsporters hoe zij de coronatijd beleven. Check hier alle artikelen tot nu toe!