Samen sterk

Leden

Mark Meisner - 29 juli, 2020

Dijkweggetjes die worden afgesloten voor motorverkeer, Europese wetgeving over APK voor motoren, verplichte ABS? Nee, daar zitten we als motorrijders echt niet op te wachten. Daarom komt de KNMV op voor jouw belangen, op lokaal, regionaal, landelijk en zelfs internationaal niveau. Als grootste motorrijdersclub van Nederland laten we ons horen met één stem. Samen staan we sterk.

Belangenbehartiging is een stille strijd, soms tot in de rechtbank toe. Het motorpak wordt ingeruild voor een net pak en het is brieven schrijven, gesprekken voeren, partijen met elkaar verbinden. De diplomatie houdt nooit op. De KNMV is dan ook gesprekspartner van bijvoorbeeld het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, het CBR en verschillende (regionale)verkeersveiligheidsorganen. Klinkt saai, maar het belang van de Nederlandse motorrijder staat bij ons voorop, zowel in Den Haag als Brussel.

Lokale kwesties of internationale agendapunten, op het hoofdkantoor in Arnhem draaien we er onze hand niet voor om. Van afgesloten wegen en veiligheid bij zelfrijdende auto’s, tot verlaging van de minimumleeftijd voor je motorrijbewijs en de kwaliteit van rijopleidingen, de KNMV is er voor jou.

Een greep uit de successen van afgelopen jaren.

Geen APK voor motoren

In 2012 wilde de Europese Unie een verplichte APK voor motoren invoeren. Onzin vond de KNMV, daarmee wordt het verkeer niet veiliger. Een lobby in Brussel en Den Haag pakte goed uit. Uiteindelijk stemde de politiek tegen de verplichte invoering van een apk voor motoren.

Zichtbaarheid motorrijders bij slimme auto’s

De auto staat in Nederland op nummer één als vervoersmiddel. Dat zorgt er weleens voor dat wij motorrijders worden vergeten. Bij het testen van slimme rijsystemen zoals adapted cruise control op auto’s bijvoorbeeld. Bij de gangbare testen werden andere auto’s herkend, maar motorrijders kwamen in de simulaties niet voor. Een kwalijke zaak vond de KNMV en trok aan de bel. Met succes, de minister van Rijkswaterstaat en de RDW nemen nu ook motoren mee in hun onderzoeken.

Dijkweg Lingewaard blijft open voor motorrijders

In de Lingewaard klaagden omwonenden over geluidsoverlast door motorrijders op de dijkweg. De gemeente besloot daarop de weg in de weekenden en op feestdagen te sluiten voor motorrijders. Natuurlijk was de KNMV het hier niet mee eens. De strijd liep door tot in de rechtbank, waar de rechter het besluit terugdraaide. Een dikke overwinning!

Posbank blijft open voor motorrijders

De Posbank bij Arnhem is een van de mooiste stukjes van Nederland. En dat lijkt ook heel Nederland te beseffen. Om de drukte het hoofd te bieden onderzocht de gemeente Rheden een mogelijk rijverbod voor motorrijders. De KNMV ging het gesprek aan met de gemeente, gemeenteraadsleden en de wethouder. Met succes, het plan om de Posbank voor motorrijders te sluiten is in ieder geval voorlopig van de baan.

Heldere voorwaarden rijverbod

Ook in Lopik werd overlast door motorrijders ervaren op de dijk. Gesprekken met de gemeente liepen op niets uit, er kwam een verbod voor motorrijders in de weekenden. Tot aan de Raad van State heeft de KNMV tegen dit besluit gevochten. Helaas, de gemeente Lopik kreeg gelijk. Toch was er wel een klein lichtpuntje. De rechter heeft ervoor gezorgd dat er nu heldere voorwaarden zijn.

Geen ABS op sportmotoren

Sinds 2016 moeten nieuwe motoren zijn voorzien van een anti-blokkeer systeem (ABS). De KNMV is voor, maar stelt zich wel kritisch op. Want wat betekent dit bijvoorbeeld voor enduro- en trialmotoren, die hier juist niet op zitten te wachten? De KNMV maakt zich hard voor een uitzondering voor sportmotoren en mede dankzij de KNMV komt die uitzondering er ook.

Join the club!

Bij de KNMV vormen wij, samen met onze de leden één stem voor heel motorrijdend Nederland. Al ruim 100 jaar is de KNMV er voor elke motorrijder en komen wij op voor jullie belangen. Samen zorgen we ervoor dat wij als motorrijders inspraak hebben in lokale kwesties of internationale agendapunten.

Word ook lid en join the club! Nu voor slechts €20!