Glenn Coldenhoff wint belangrijkste Nederlandse motorsportprijs

Glenn Coldenhoff MXoN 2019 Assen (Bavo Swijgers/Red Bull Media)

Bas Vis - 12 januari, 2020 FOTO - Glenn Coldenhoff wint tijdens de MXoN 2019 in Assen (Bavo Swijgers/Red Bull Media)

Tijdens het KNMV Motorsportgala heeft motocrosser Glenn Coldenhoff voor de eerste keer in zijn carrière de Hans de Beaufortbeker gekregen. In een afgeladen Schouwburg Amphion in Doetinchem ontving Coldenhoff de belangrijkste onderscheiding in de Nederlandse motorsport van zijn voormalig teammanager en motocrosslegende Joël Smets. 

Ondanks een zware blessure, die Coldenhoff parten speelde tijdens de eerste races in de MXGP, pakte hij in 2019 een derde plek in de WK-eindstand én twee Grand Prix-overwinningen. Maar het absolute hoogtepunt was de winst in zijn beide races als rijder van TeamNL tijdens de Motocross of Nations in Assen. Teamgenoten Jeffrey Herlings en Calvin Vlaanderen reden sterk, maar het was Coldenhoff die zich, onder toeziend oog van koning Willem-Alexander, kroonde tot de échte koning van dat magische weekend. TeamNL won er voor het eerst de WK-titel voor landenteams.

Naast zijn uitzonderlijke prestaties is de goedlachse Glenn Coldenhoff geliefd op en naast de baan. Zijn uitstraling, houding en enthousiasme maken hem een voorbeeld voor jonge sporters en een geweldige ambassadeur van de Nederlandse motorsport. Daarmee is hij de terechte winnaar van de Hans de Beaufortbeker 2019.

Glenn Coldenhoff: “Dit is toch de grootste prijs in de Nederlandse motorsport. Ik kom hier al vele, vele jaren. Er staan grote namen op de lijst met winnaars. Ik ben heel vereerd deze prijs te krijgen.
Het is een heel zwaar jaar geweest, met een zware blessure. Er waren heel veel slechte dagen, dat ik echt negatief dacht. Het was een zware tijd, ook voor de mensen om mij heen. Mijn vriendin stond altijd voor mij klaar, net als mijn team Standing Construct. En om dan het seizoen zo samen af te sluiten… Heel speciaal. En nu op naar een nog beter jaar!”

Ben Majoortrofee

De titel in het Europees Kampioenschap Motocross 250cc, derde in de eindstand van Dutch Masters of Motocross, derde in de MX2 bij een gastoptreden tijdens de Grand Prix van Turkije en een plek in het gouden MXoN-team: wat een jaar voor de negentienjarige Roan van de Moosdijk. Hij ontving daarom, uit handen van FIM-directeur Tony Skillington, de Ben Majoortrofee voor talent van het jaar.

Roan van de Moosdijk: “Wat een mooie trofee om te krijgen. Het was een heel mooi jaar voor mij. Het begon niet zoals verwacht met wat tegenvallende prestaties. Maar toen was er die klik. De druk ging eraf. Ik ging manches winnen en uiteindelijk pakte ik de titel in de laatste manche. Komend jaar is het volle bak in het WK MX2. Deze prijs is een mooie motivatie.”

Baansporttrofee

Met onuitputtelijk enthousiasme maakt Stichting Motorsport Roden zich al vijftig jaar hard voor de motorsport, met in het bijzonder de grasbaan en langbaan. De afgelopen jaren organiseerden zij bovendien een prachtige reeks internationale wedstrijden: het WK Langbaan Teams (2017), het WK Langbaan Solo en EK Zijspannen (2018) en nogmaals het WK Langbaan Solo (2019). De uitstraling, kwaliteit en passie waarmee Stichting Motorsport Roden zich profileert maakt hen de terechte winnaar van onze Baansporttrofee.

Bert Oosterling (voorzitter Stichting Motorsport Roden): “Dit betekent heel veel voor ons, heel verrassend. Naast onze veertigurige werkweek hebben we ook een veertigurige werkweek in de motorsport. Samen met ons bestuur en vrijwilligers doen we dit. We hebben geen bloed, maar olie in ons lijf.”

Motorsporthart

Roelof Waninge ontving het Motorsporthart; een ereprijs voor bijzondere inzet binnen de motorsport. Waninge begon ooit als sponsor, maar is sinds 2011 eigenaar van RW Racing GP. Voor Nederlands talent als Jasper Iwema (Moto3, 2013), Scott Deroue (Moto3, 2014) en Bo Bendsneyder (Moto2, 2019 en 2020) maakt Waninge graag plek in zijn team. Ook speelde RW Racing GP een cruciale rol in de ontwikkeling van internationale toppers als de, in 2016 helaas verongelukte, Luis Salom (met Waninge tweede in het WK Moto3, 2012) en de latere wereldkampioenen Brad Binder (Moto3) en Ana Carasco (Supersport 300).

Roelof Waninge: “Na tien jaar een team te hebben is dit een bekroning op mijn werk. Mijn eigen motorsporthart is heel groot. Het reizen de hele wereld over is heftig, dus dat ga ik wat minder doen. Af en toe is dat lastig te accepteren, want ik vind het nog altijd prachtig.”

Against Cancer

Naast de kampioenen en prijswinnaars stond het KNMV Motorsportgala dit jaar in het teken van onze samenwerking met Against Cancer. Deze stichting ‘geeft een glimlach aan kinderen die bezig zijn met hun race tegen kanker’, door het organiseren van (race)evenementen voor deze kinderen en hun gezinnen óf met hen sportevenementen te bezoeken.

Tijdens het gala werden onder andere een trainingssessie met motocrosser Jeffrey Herlings en een gesigneerd shirt van Barcelona-speler Frenkie de Jong geveild. Op de avond werd zo tegen de 30.000 euro opgehaald voor Against Cancer. In 2020 zal de KNMV tijdens alle rondes van Dutch Masters of Motocross en bij meerdere evenementen op het TT Circuit gezinnen van Against Cancer ontvangen.

Met het Motorsportgala 2019 achter de rug zijn alle pijlen nu gericht op komend seizoen. Deze maand zijn er diverse clubwedstrijden in de motocross en is op 17 en 18 januari de Supercross in Goes. Wat betreft de grote internationale competities bijt Jasper Iwema voor Nederland begin februari het spits af in het WK IJsracen. Op naar weer een geweldig motorsportjaar!