Friesland, Overijssel, Drenthe en de KNMV investeren in veiligheid motorrijders

Knmv training Risico Herkennen

Frank Andringa - 10 februari, 2020

Let op: de hoeveelheid subsidie verschilt per provincie. Voor de provincie Overijssel is op dit moment alles vergeven door zeer veel interesse van de inwoners van Overijssel. Er is een mogelijkheid om op de reservelijst te komen, mail hiervoor naar opleidingen@knmv.nl.

De provincies Friesland, Overijssel en Drenthe investeren in de veiligheid van motorrijders. Samen met motorbond KNMV gaan de provincies dit jaar de internationaal onderscheiden training Risico Herkennen aanbieden. Waar de training normaal 255 euro kost, kost de cursus in deze provincies slechts 50 euro.

*LET OP: de korting wordt na inschrijving handmatig toegepast op de factuur. Met een handmatige controle controleren wij wie in de juiste provincie woont.

Een motorfiets is een fantastisch vervoermiddel. Helaas kijken andere verkeersdeelnemers hier soms anders tegen aan. Vooral voor automobilisten zijn we als motorrijder af en toe slecht zichtbaar. We zijn er ineens en rijden tussen de file door. Kortom vaak zitten we niet in het verwachtingspatroon van de automobilist en worden daardoor over het hoofd gezien. Natuurlijk kunnen we voor de schuldvraag naar de automobilist wijzen, maar veel beter is jezelf de vraag te stellen: wat kan ik er zelf aan doen?

 

Vastgelegd op video

“Tijdens de training gaan we met een kleine groep motorrijders ’s ochtends de straat op, op zoek naar risico’s in het verkeer. De tocht wordt vastgelegd op video. Aan de hand hiervan gaan we de rit bespreken en ons rijgedrag analyseren”, vertelt Arjan Everink, hoofd Verkeer en Opleidingen bij de KNMV. “Na een klein stukje theorie gaan we ’s middags weer de weg op om de opgedane kennis  in de praktijk brengen. Van deelnemers horen we vaak dat ze heel anders naar het verkeer zijn gaan kijken en ook jaren later nog de vruchten plukken van deze training.”

Onderscheiden training

Uit onderzoek van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat de KNMV training Risico Herkennen een groot succes is. Motorrijders die de training volgden, rijden in de jaren daarna aanmerkelijk veiliger door het verkeer. De FIM, de wereldwijde organisatie voor motorrijders, gaf de KNMV zelfs de Motorcycle Safety award voor deze training en de Europese Unie onderscheidde de KNMV met deze training met het European Quality Label Motorcycle Safety. Dat is ook precies de reden waarom de provincies hierin investeren.

Leuke dag

“Het is niet alleen een heel leerzaam training, maar ook gewoon een leuke dag”, vindt Everink. “Je bent er op uit met mensen die dezelfde passie delen: motorrijden. Dat geldt niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor de trainer. En veilig rijden betekent niet langzaam rijden. Wij zijn er juist voorstander van om de motor te gebruiken waarvoor hij bedoeld is.”

De training Risico Herkennen is voor alle motorrijders, voor beginners en gevorderden. Ben jij woonachtig in Drenthe, Friesland of Overijssel, boek dan hier de training.