Mooi motorweer op komst, maar blijf liever thuis


Bas Vis - 02 april, 2020

Vanaf komend weekend laat de lente zich van haar beste kant zien. Prachtig voorjaarsweer dat voor vele motorrijders de eerste kilometers van het jaar zou betekenen. En toch vragen we je, met pijn in het hart: houd je, indien mogelijk, aan de oproepen om thuis te blijven. Die worden niet voor niets gedaan.

Nu zijn wij ook niet gek en snappen we best dat er door sommigen gewoon gereden gaat worden. “Het is immers niet verboden”, benadrukt Arjan Everink, Hoofd Verkeer en Rijopleidingen bij de KNMV. “Als je toch voor het eerst weer met de motor de weg opgaat, vergeet dan niet de technische controle. Hoe is de bandenspanning? Werkt de verlichting nog?”

Kalm aan

“En doe een beetje kalm aan. Elk voorjaar zien we tijdens de eerste mooie dagen ook de eerste motorongevallen. Ook de afgelopen dagen al. Denk alsjeblieft niet: ‘Ja, ja ik doe heus wel voorzichtig’. Dat dacht ook elke andere motorrijder die de afgelopen jaren bij een ongeval betrokken was. Bovendien, het laatste wat ziekenhuizen op dit moment kunnen gebruiken is nóg meer werk.”

“Juist nu het extra rustig op de wegen is, bestaat er een grotere kans dat de alertheid van andere weggebruikers wegzakt en je zomaar over het hoofd wordt gezien. Schuldvraag, mopperen of schelden op een domme andere weggebruiker heeft dan weinig zin… Ten eerste doet niemand iets opzettelijk fout en ten tweede trekken wij als kwetsbare motorrijders altijd aan het kortste eind.”

Coronacrisis

“Als je wel op de motor stapt gelden er door de coronacrisis extra regels. Ga daarom liever niet in groepen rijden, houd afstand en ga al helemaal niet met anderen ergens koffie staan drinken. Gebruik bij het tanken even een doekje of zo’n plastic dieselhandschoentje.”

“Maar nogmaals, blijf bij voorkeur thuis: onze tijd komt echt wel weer.”