Plezier en heel veel leren op het KNMV Zomerkamp (Checkbox 23)

Jeugdopleidingen zijn heel belangrijk voor de KNMV. Het KNMV Zomerkamp voor de wegrace is hierbinnen elk jaar een hoogtepuntje. Samen bij de TT Junior Track plezier hebben en héél veel leren; van trainers, elkaar én WK-rijders als Dion Otten en Bo Bendsneyder.
Bo Bendsneyder: “Goed om te zien dat Nederland bezig is om er in de toekomst met meerdere jongens bij te staan op het WK-niveau.”
Hoofd talentontwikkeling Barry Veneman: “Het zomerkamp is een project dat we zeven jaar geleden gestart zijn. We zijn altijd bezig met competitie en strijden tegen elkaar. Maar we moeten ook plezier in de sport hebben. Zo ontstond het idee van een kamp.”
Het kamp is er voor alle motorsportende kinderen tussen de zeven en zestien jaar, van allerlei niveaus. Hun families blijven ook en voor vermaak voor de broers en zussen wordt gezorgd. Het zijn drie superleuke dagen, maar er wordt wel gewerkt!
Luca: “Ik heb vandaag vooral geleerd mijn achterrem te gebruiken. Bochten insturen, het omgooien wat beter leren doen. En het laat aanremmen.”
Nick: “Het is echt gewoon lol hebben met z’n allen. We rijden verschillende banen, natuurlijk ook het TT Circuit, dat is ook heel gaaf om te doen.”
WK-rijders
Tussen de jonge talenten rijdt een aantal WK-rijders rond. Veneman: “Je ziet gewoon dat de interactie tussen die kleintjes en de jonge toprijders heel goed is en ze leren daar veel van. De WK-rijders vinden het ook heel leuk om weer terug te komen, daar waar ze vandaan komen en dan te werken met de jeugd.”
Moto2-coureur Bo Bendsneyder is er om met de rijders de baan op te gaan. En dat vinden de jonge talenten geweldig. Nick: “Dat is echt heel vet om ‘m hier te hebben. Het is vooral een toffe gozer en hij kan donders goed rijden. Hij rijdt niet voor niets natuurlijk in de Moto2!”
Bo Bendsneyder: “Ik denk dat de jongens het leuk vinden om een beetje samen te rijden, om ze wat bij te leren. Dat is altijd wel leuk om te zien. Ik rijd met een supermotard mee met de jongens op de baan. Ik denk dat het altijd beter is om met ze te rijden dan langs de baan te staan. Je ziet veel meer. En je kan ze ook wat makkelijker uitleggen wat ze verkeerd doen of welke lijn ze kunnen pakken. En ze vinden het altijd wel heel spannend ook.”
Begeleiding
Barry Veneman wordt bijgestaan door Leon Bovee die bij de KNMV talentontwikkeling doet én bij Arie Molenaar voor NSF100-cup werkt.
Leon: “We hebben steeds jongere coureurtjes hier op het circuit rondrijden. Dat hebben we te danken aan meerdere organisatoren die zich daar hard voor maken. Samen met de KNMV begeleiden we, als trainers, die jonge gasten ook al vanaf het begin. En dan proberen we daarmee samen de stappen door te lopen en ze naar de Grand Prix te krijgen. Of richting de World Supersport 300 waar we als Nederland zijnde heel sterk vertegenwoordigd zijn, met jongens die voor het podium én het kampioenschap strijden.”
Een van die World Supersport 300-coureurs is Dion Otten: “Ik doe vrijwillig mee. Daarin help ik Barry en de KNMV. Er is heel veel talent hier en die jongens kunnen allemaal heel hard rijden. Ik kan ze nog een beetje helpen met die laatste loodjes en de lijnen. Sommige jongens kan ik geeneens meer bijhouden omdat ik te groot ben.”
Toekomst
Als Hoofd talentontwikkeling is Barry Veneman dagelijks bezig met de opleiding van jonge rijders. “Mijn toekomstvisie voor de talentontwikkeling, zeker voor de wegrace, gaat een beetje twee kanten op. We hebben in Nederland te maken met de fysieke gesteldheid van de rijders; ze worden wat groter en zwaarder. Dat betekent dat we voor de jeugd moeten kijken naar de Supersport 300-kant en naar de Moto3-kant. Daarnaast heb ik nog een ander idee en dat is de duurzaamheid, het elektrisch rijden. Dat ligt enorm onder de loep. Als je de ontwikkeling daar ziet in de afgelopen vier jaar en je telt daar vijf jaar bij op… Dan gaat ook daar heel veel gebeuren. Dat heeft niet alleen met het rijden met accu’s te maken, maar ook met de game-wereld. De rijders die hier rondrijden van zes, die zijn over vijf jaar elf. Zij kennen een totaal andere perceptie van snelheid, geluid en misschien wel geur. Onze sport gaat daarin veranderen. Daar mogen we onze ogen niet voor sluiten. Ook ik ben van de oude generatie, de ‘carburateurgeneratie’. Maar wij zijn de weggaande generatie, dus de nieuwe generatie zal er echt anders uitzien.
Bo Bendsneyder: Ik denk dat het goed is om te zien dat Nederland bezig is om in de toekomst er met meerdere jongens bij te staan op het WK-niveau.
Jong beginnen met racen? Kijk eens bij RACE-KIDS.
Bekijk ook de vorige afleveringen van Checkbox:
- Checkbox 22: Werken op de ambulancemotor
- Checkbox 21: Kijk mee met de KNMV-officials
- Checkbox 20: WK trial deel 2: de jeugd heeft de toekomst
- Checkbox 19: Dit is trial
- Checkbox 18: De ‘gewone’ motorrijder
- Checkbox 17: Van 1pk naar 55pk met Kimberly van der Laan
- Checkbox 16: Wedstrijdarts Kimberly van der Laan combineert haar werk en passie
- Checkbox 15: Wegenwacht op de motor: ‘Het is mijn droombaan’
- Checkbox 14: Rob Hartog over vriendin, werk en MX als basis voor wegrace
- Checkbox 13: Rob Hartog over zijn grote kracht en legendarische naam
- Checkbox 12: Etienne Bax over zijn allereerste en langste sponsor en het vaderschap
- Checkbox 11: Etienne Bax over wereldtitels en… dakdekken
- Checkbox 10: Jannick de Jong: ‘Ik keer terug na mijn dopingschorsing’
- Checkbox 9: Jeffrey Herlings: ‘Een prachtig, maar zwaar leven’
- Checkbox 8: Glenn Coldenhoff over MxoN 2019: ‘Dit jaar waarmaken!’
- Checkbox 7: Bo Bendsneyder over zijn sport en familie
- Checkbox 6: Bo Bendsneyder over zijn jeugd en carrière
- Checkbox 5: Zonder vrijwilligers geen motorsport
- Checkbox 4: Vrijwilligers MAC SEV Lochem zorgen voor topevenement
- Checkbox 3: Jeffrey Herlings over trainen, twijfels en lekker eten
- Checkbox 2: Lotte van Drunen over motocross, ambities en meer
- Checkbox 1: Glenn Coldenhoff over nieuw team en crash