‘Hardcore’ motorrijders met McLaren op Zandvoort (Checkbox 25)

Patrice Assendelft (r) met Michael Bleekemolen

Bas Vis - 15 september, 2019 FOTO - Patrice Assendelft (r) met Michael Bleekemolen

Checkbox neemt KNMV-directeur Patrice Assendelft en Hans Leenstra, Manager Academie en Controlling bij de KNMV mee naar Circuitpark Zandvoort. Ze switchen even naar vier wielen en rijden onder begeleiding van voormalig Formule 1-coureur Michael Bleekemolen rond in een McLaren 570S.

Snelle leerling (aldus Bleekemolen) Hans Leenstra stapt enthousiast uit de wagen. Maar hij blijft toch echt een motorrijder. Door weer en wind rijdt hij naar kantoor en van afspraak naar afspraak op zijn zescilinder BMW. Hij is gek op die motor. “Ik denk dat je je als motorrijder niet heel veel meer kunt wensen. Het zit als een bankstel maar het rijdt als een sportmotor.” Mogelijk heeft Hans niet heel veel ervaring op sportmotoren, maar zijn punt is duidelijk. “Mensen verklaren mij voor gek, maar als het weekend is dan pak ik de motor en rijd naar het Sauerland, ofzo. Ik verveel me nooit in het zadel.”

Die passie voor motorrijden maakt Hans onvermoeibaar in zijn werkzaamheden bij de KNMV. Hij benadrukt dat de KNMV veel meer doet dan alleen het faciliteren van races en het aanbieden van VRO’s. Leenstra: “De gemiddelde motorrijder zal ons wel kennen, maar zal niet tot in de finesses weten wat we allemaal doen. Het lobbyen in Brussel en Den Haag, het feit dat wij de voorzitter leveren van het Nederlandse Motorplatform. Wij proberen op allerlei manieren de groep die weet wat voor belangrijk werk wij doen groter te maken.”

‘Voor alle motorrijders’

Ook Patrice Assendelft is zeven dagen per werk bezig met zijn werk voor de KNMV, een vereniging voor álle motorrijders, zo benadrukt hij: “Onze allergrootste kant is de recreatieve kant. Motorrijders sluiten zich bij ons aan vanwege de belangenbehartiging of onze goede opleidingen en verzekeringen. Aan de andere kant zijn we ook als sportorganisatie aangesloten bij NOC*NSF. Ook daar zit weer een verdeling in tussen topsport als uithangbord en breedtesport als grote groep.”

Patrice heeft zichtbaar plezier achter het stuur van de McLaren: “Ik vind het wel intensief. Zo’n dag als vandaag is helemaal super. Veel pk’s, de adrenaline: dat is echt te gek. Vandaag met Michael Bleekemolen is dik genieten. Een ontzettend gave ervaring. Michael is een begrip en een fantastische instructeur en gastheer. Maar ik ga toch het liefst wel weer op twee wielen zitten. Dat is toch mijn passie.”

Bekijk ook de vorige afleveringen van Checkbox: