Blije wereldkampioen Etienne Bax: Een wereldtitel went nooit

Etienne Bax wereldkampioen

Frank Andringa - 09 september, 2019

Het was de afgelopen weken wachten voor Etienne Bax en Kaspars Stupelis (LET). Wachten op de wereldtitel zijspancross. Afgelopen zondag was het na manche één zover. Voor bijna 150 fans uit zijn eigen dorp, die waren meegereisd naar het Franse circuit van Gueugnon, greep Bax zijn derde wereldtitel. “Geweldig, dit went nooit!”

In de eerste manche waren Bax en Stupelis niet te kloppen. En omdat concurrenten Marvin Vanluchene (BEL) en Ben van den Bogaart (NED) in de slotfase onderuit gingen, was de strijd om de wereldtitel beslist.

“We hebben het niet uitgebreid gevierd, want de tweede heat moest nog verreden worden. En daarin wil je als wereldkampioen laten zien wie de beste is”, kijkt Bax terug. Lange tijd lijkt het duo daarin te slagen. Tot de laatste ronde. “We moeten ergens tijdens de race tegen een steen aan hebben gereden, waardoor een aantal spaken in het achterwiel kapot zijn gegaan. In de laatste ronde was het wiel kapot. Dat was een lichte teleurstelling.”

Tekst loopt door onder de foto (foto’s: WSC Sidecarcross):
[slideshow_deploy id=’41334’]

Professional

Het is Bax ten voeten uit, een op en top professional en altijd kritisch. Een dag na de wereldtitel is bij hem toch volledig doorgedrongen wat hij heeft gepresteerd. “Fantastisch! Het is zo mooi dat al die dorpsgenoten erbij waren. Zij volgen mij al jaren tijdens elke race.  Dat voelt als een enorme waardering. Dinsdagavond gaan we groot feest vieren in Bergeijk.”

Niet met de rem erop

Bax/Stupelis kent een uitstekend seizoen. Met nog twee GP’s te gaan, ging het duo met 65 punten voorsprong afgelopen weekend in. Maar Bax weigert te spreken van een eenvoudige slotfase van het seizoen. “We rijden vier Grand Prixs in vier weken tijd. Als je dan in de eerste race een blessure oploopt, dan wordt het heel lastig om de wereldtitel te grijpen.” Dat betekent niet dat de Brabander met de rem erop reed. “Ik denk dat je dan juist eerder crasht. Maar dat is gelukkig goed gelukt.”

Voor Bax is het na 2015 en 2017 zijn derde wereldtitel en zijn tweede samen met Stupelis. Komend weekend wil Sidecarteam Bax het seizoen afsluiten met een goed resultaat in Duitsland. “De voorbereiding is niet ideaal. We hebben interviews en daarnaast het kampioensfeest. Vervolgens vertrekken we donderdag naar de laatste race. Maar dat moet in dit stadium van het seizoen geen probleem zijn. Sterker nog, het kan zelfs een voordeel zijn. Want we gaan zonder druk heen.”

Kampioensfeest

Etienne Bax en Kaspars Stupelis vieren dinsdagavond 10 september de wereldtitel met hun fans. Dat gebeurt in café De Gouden Leeuw in thuisdorp Bergeijk. “Ik wil het feest snel vieren. Het dak gaat eraf. En daarna gaat voor ons de blik op de laatste Grand Prix van het seizoen in Duitsland en vervolgens op volgend seizoen.” Dan wil Bax laten zien dat hij ook een wereldtitel kan prolongeren, wat hem in 2016 en 2018 niet lukte.