Barry Veneman als vader en coach bij EK Mini Road Racing (Checkbox 24)


Bas Vis - 08 september, 2019

Tijdens het Europees Kampioenschap Mini Road Racing in Assen stond Barry Veneman even niet aan de pitmuur als ‘hoofd talentontwikkeling’ bij de KNMV, maar als vader. Zijn zoon Loris rijdt immers een sterk seizoen in het Molenaar NSF100 Championship. Dit is hoe hun EK samen verliep…

“Ik zit best wel vaak in een spagaat”, vertelt Barry. “Met een zoon die racet ben je coach én vader. Ik werk met veel rijders. Soms is het best wel lastig om dat een plekje te geven.”

“Ik probeer hem zoveel mogelijk bij andere trainers in de groep te zetten. Ik probeer dat weg te zetten. Loris heeft er ook nadeel van, want op racedagen heb ik weinig tijd voor hem. Hij is eraan gewend, maar vindt het niet altijd leuk. Ook op de trainingsdagen heb ik weinig tijd om aan hem te besteden. Hij doet zelf zijn pak aan, maakt zelf alles klaar en doet de bandenwarmers.”

Maar op het EK was dat even anders: “Ik probeer mij deze dagen echt helemaal af te sluiten. Ik wil nu eigenlijk even een weekendje als vader voor Loris optreden en lekker met hem werken.”

Kwalificatiedag

De eerste kwalificatie op de Junior Track van het TT Circuit verliep niet zoals gepland: de meeste rondetijden werden afgekeurd. Voor het EK waren de regels net even anders dan normaal en dus moest Loris binnen de witte lijnen blijven.

Barry vertelde: “Ik heb zojuist even met Loris apart in de camper gezeten en natuurlijk gesproken over wat er gebeurde. Ik heb hem opdracht gegeven nu heel veilig te rijden, dus overal tussen de lijnen. Geen gekke dingen doen!”

En dat lukte goed in de tweede kwalificatiesessie. “Natuurlijk ben ik trots, maar ik ben ook wel een beetje gespannen. Je bent niet zelf aan het rijden maar het is toch je eigen vlees en bloed dus het is gewoon hartstikke spannend. Je wilt zo graag dat jouw kind het goed doet. En dan weet je ook op een bepaald moment: ‘dit kan hij’. Hij gaat lekker, P1 is meer dan goed.

Racedag

Fast forward naar een dag later en Loris Veneman pakte de Europese titel in de NSF100! Kiyano Veijer was de beste in de Junior B-klasse.

Het NOS Jeugdjournaal maakte deze toffe reportage van de wedstrijddag:

Loris Veneman wint EK 2019

Bekijk ook de vorige afleveringen van Checkbox: