Van der Mark 6-6-7 in WorldSBK, Deroue wint WorldSSP 300 in Losail (Qatar)


Martijn Spliethof - 25 oktober, 2019 FOTO - Michael van der Mark (Facebook)

De laatste wedstrijd van dit jaar voor het WK Superbike was op het Losail International Circuit in Qatar. Michael van der Mark werd in de drie WorldSBK races van het weekend als zesde, zesde en zevende afgevlagd en eindigde daarmee als vierde in de eindstand voor het WK.

Scott Deroue wist de laatste WorldSSP 300 race op zijn naam te schrijven, net voor Koen Meuffels. Deroue is tweede geworden in de eindstand voor het WK.

Races

WorldSBK Race 1:
Jonathan Rea is winnaar geworden van Race 1 van de Motul Qatar Round. De Kawasaki coureur kwam na 17 ronden als eerste over de finish, voor Chaz Davies en Alex Lowes. Michael van der Mark passeerde als zesde de zwart/wit geblokte vlag.

WorldSBK Superpole Race:
Jonathan Rea is ook winnaar geworden van de 10 ronden tellende Tissot Superpole race. De Kawasaki coureur leidde de race van start tot finish en werd als winnaar afgevlagd, voor Alvaro Bautista en Alex Lowes. Michael van der Mark passeerde als zesde de finish.

WorldSBK Race 2:
Jonathan Rea heeft zijn indrukwekkend verlopen seizoen afgesloten met een klinkende overwinning. De vijfvoudig wereldkampioen wist na Race 1 en de Superpole Race ook Race 2 op zijn naam te schrijven. Ondanks dat Chaz Davies en Alvaro Bautista in deze race de Kawasaki coureur lang partij konden geven moest het Ducati duo in de slotfase passen en genoegen nemen met de plaatsen twee en drie. Michael van der Mark kende opnieuw een lastige race, een race die hij afsloot met de zevende plaats. De titel was al enige tijd in het bezit van Rea, Bautista had de tweede plaats voor dit weekend al veiliggesteld maar het was Lowes die de strijd om derde plaats in het kampioenschap in zijn voordeel wist te beslissen. Van der Mark werd uiteindelijk vierde.

WorldSSP:
Lucas Mahias is winnaar geworden van de laatste race van het seizoen. Randy Krummenacher werd vijfde, voldoende voor de Zwitser om zich na afloop tot wereldkampioen te mogen laten kronen. Van Straalen redde de Nederlandse eer door als vijftiende de finish te passeren en daarmee het laatste WK punt mee ten nemen. Hartog passeerde als negentiende de finish terwijl Van Sikkelerus vroegtijdig de race moest verlaten vanwege een technisch probleem.

WorldSSP 300:
Scott Deroue is winnaar geworden van de laatste race van het seizoen. Een fotofinish wees uit dat Deroue 0,010 sec. eerder de finish passeerde dan land- en teamgenoot Koen Meuffels. De Spanjaard Bruno Ieraci mocht na afloop als derde samen met de twee Nederlanders naar het podium. Dion Otten wist zich na een mindere kwalificatie in de race nog terug te knokken naar de tiende plaats, Jeffrey Buis eindigde in deze race op de twaalfde plaats terwijl Steeman na een sterk eerste deel de strijd vroegtijdig moest staken vanwege een technisch probleem. In de eindstand van het kampioenschap eindigde Scott Deroue op de tweede plaats.

Kwalificaties

WorldSBK:
Jonathan Rea heeft de laatste pole van 2019 voor zich opgeëist. De Kawasaki coureur was tijdens de Superpole kwalificatie het snelst voor het Yamaha duo Alex Lowes en Sandro Cortese. Michael van der Mark kwalificeerde zich als achtste.

WorldSSP:
De drie nog overgebleven titelkandidaten voor de titel vertrekken allen vanaf de eerste startrij. Federico Caricasulo was het snelst van het drietal en greep de pole voor Randy Krummenacher en Jules Cluzel. Glenn van Straalen kwalificeerde zich als zestiende en was daarmee de snelste Nederlander. Jaimie van Sikkelerus kwalificeerde zich als éénentwintigste, Rob Hartog als tweeëntwintigste.

WorldSSP 300:
Ana Carrasco vertrekt vanaf de pole tijdens de laatste WorldSSP 300 race van het seizoen. De Spaanse jongedame was tijdens de kwalificatie het snelst voor de Italiaan Bruno Ieraci en de Australiër Tom Edwards. Jeffrey Buis wist zich in de slotfase naar een zeer verdienstelijke zesde startplaats te knokken voor Marc Garcia, Scott Deroue, Oliver König en Victor Steeman die de top tien met daarin dus drie jonge Nederlandse talenten completeerde. De overige twee Nederlanders in het 29 rijders tellende veld, Koen Meuffels en Dion Otten, kwalificeerden zich als zestiende en negentiende.

Tijdschema en volledige uitslagen op Racesport.nl