Succesvol symposium over biodiversiteit, duurzaamheid en veiligheid

Op vrijdag 27 september organiseerde de KNMV, voorafgaande aan de MXoN een symposium gericht op biodiversiteit, duurzaamheid en veiligheid. Drie belangrijke pijlers voor de Nederlandse Motorbond m.b.t. het behoud van de motorcrossterreinen.

Duurzaamheid
Kattia Juárez Dubón, directeur FIM-commissie Sustainability, begon de middag met haar presentatie over duurzaamheid. Vroeger na de crosswedstrijden ergerde ze zich altijd aan de rommel langs de baan. Bij duurzaamheid moet je niet alleen kijken naar het heden, maar ook naar de toekomst. Ze heeft samen met MX-teams die ook de noodzaak zien van het schoonhouden van de omgeving diverse projecten opgestart. De impact van motorcross op de natuur wordt hierdoor verlaagd. Ook moeten de db’s met ongeveer 5db naar beneden.
Leuk om te zien was dat zowel Kjell Verbruggen als Kay de Wolf, beiden deelnemer in het CTO-programma op Sportcentrum Papendal, een korte demonstratie gaven op twee elektrische crossmotoren. Je ziet ze wel, maar je hoort ze bijna niet….
KISS=> Keep It Shining & Sustainable
Biodiversiteit
De Zweedse professor Nils Ryrholm, een autoriteit op het gebied van motorsport en biodiversiteit, nam ons mee in welke impact ‘human being’ nu eigenlijk heeft op de leefwijze op aarde. Een mooie quote waar hij mee kwam ‘de insect kan zonder ons, wij niet zonder hem’.
Veiligheid
Een aandachtspunt tijdens de vrije trainingen. Veel crossbanen hebben dan geen toezicht. Martijn Spliethof vertelde ons meer over de Movit Yellow flag. Het principe hiervan is simpel. Iedereen heeft een lampje/sensor op zijn motor. Val je net achter een heuvel, dan gaat er een lamp branden boven op de heuvel. Zodra je weer op de motor zit, gaat deze weer uit en is de baan weer veilig.
Workshop natuur versus motorsport
Het MX circuit kun je zien als een groot ecosysteem, als het begin van een successie. Ecologen Asha Vergeer en Edwin Witter (verbonden aan Econsultancy) vertelden de deelnemers wat je allemaal op het circuit aan de natuur kunt doen. Van een zandcircuit tot de zogenoemde ‘rommelhoeken’. Vervolgens ging mr. Michiel Bos (Van Iersel Luchtman Advocaten Den Bosch) in op de juridisch consequenties wanneer een motorsportaccommodatie problemen in de vergunning ondervindt. Met als voorbeeld het motocrosscircuit op het Eurocircuit in Valkenwaard, waar de (lokale) overheid al jarenlang steken laat vallen. Tot slot schetste ir. Frans Schermer (Bureau Peutz Zoetermeer) de problematiek rondom geluid op motocrosscircuits en in welke mate de omgeving het lastig kan maken voor de motorsport.

Binnen de KNMV is een Expertgroep ROM (Ruimtelijke Ordening en Milieu) actief die eerstelijnsvoorlichting en advies geeft aan KNMV aangesloten clubs die hier behoefte aan hebben. Bureau Peutz, Econsultancy en Van Iersel Luchtman Advocaten maken hier onderdeel van uit.
Wij kijken terug op een zeer geslaagde dag met een diversiteit aan deelnemers en sprekers. Bekijk hier de presentaties:
a. Presentatie Yellow Flag Martijn Spliethof – Movit BV Borculo
b. Presentatie Ecologen Econsultancy