1-1-2 voor TeamNL bij Motocross of European Nations in Gdansk (Polen) en Schwedt (Duitsland)


Martijn Spliethof - 05 oktober, 2019 FOTO - Stijn Vanoverbeke

Als afsluiting van het Europese motocross seizoen werden de Motocross of European Nations wedstrijden gehouden, in hetzelfde weekend in Polen (dames) en Duitsland (quads en zijspannen).

In het Poolse Gdansk wonnen de Nederlandse dames, met Nancy van de Ven en Shana van der Vlist, de Women Motocross of European Nations, voor Duitsland en Denemarken.

In het Duitse Schwedt reden de zijspannen en quads hun landenwedstrijd. De zijspannen, met Bax/Stupelis, Van Werven/Van Gaalen en Hermans/Kunnas, wisten de wedstrijd voor het tweede jaar op rij op hun naam te schrijven. De quads, met Mike van Grinsven, Joe Maessen en Marc de Vries, eindigden als tweede achter team USA.

Women Motocross of European Nations (Gdansk)

Manche 1:
Nancy van de Ven heeft de eerste manche weten te winnen, voor Amandine Verstappen en Larissa Papenmeijer. Shana van der Vlist eindigde als zevende en hierdoor staat Nederland op de tweede plaats in het landenklassement, op slechts 1 punt van team Duitsland.

Manche 2:
Nancy van de Ven en Shana van der Vlist hebben de wedstrijd weten te winnen. Na haar zege in de eerste manche wist Van de Ven ook de tweede manche te winnen, voor Sara Andersen. Shana van der Vlist werd in de tweede manche netjes derde en deze resultaten waren ruim voldoende om de titel in de wacht te slepen. TeamNL won het landenklassement met een voorsprong van 6 punten op team Duitsland. Denemarken legde beslag op een derde plaats. De Belgen met Amandine Verstappen en Brenda Wagemans finishten als vierde.

Kwalificatie:
Nancy van de Ven heeft de kwalificatieheat weten te winnen. Van de Ven bleef Amandine Verstappen met zes seconden voor, terwijl Larissa Papenmeijer als derde over de finish kwam. Shana van der Vlist sloot de heat af als tiende.

Sidecarcross of European Nations (Schwedt)

Manche 1:
Na de eerste manche staat TeamNL op de tweede plaats. Bax/Stupelis wisten als tweede te finishen en van Werven/van Gaalen werden vijfde. De overwinning ging naar Brown/Chamberlain en omdat Brown/Millard vierde werden staan de Britten aan de leiding. VanLuchene/van den Bogaart leken op de winst af te stevenen maar kwamen in de laatste ronde in de problemen en vielen uit. Voor de Belgen was dit een flinke domper omdat Dierckens/Bax na tegenslag niet verder kwamen dan de dertiende plaats. Na afloop van de eerste manche werd team België ook nog eens gediskwalificeerd, omdat beide teams bij het oprijden voor de start hadden gewisseld van positie. België is hierdoor kansloos geworden voor de eindoverwinning.

Manche 2:
Het Nederlandse team heeft de koppositie in het landenklassement overgenomen van Team Engeland. In de tweede manche reden Hermans/Kunnas en van Werven/van Gaalen en zij deden het fantastisch. Hermans wist de wedstrijd te winnen en van Werven wist in de slotfase Brown nog te passeren en werd derde. Tussen de twee Nederlandse combinaties waren het Dierckens/Bax die tweede werden.

Manche 3:
In de derde en beslissende manche reden Bax en Hermans voor team Nederland. Bax/Stupelis wisten de manche te winnen, voor Vanluchene/van den Bogaart en Hermans/Kunnas. Het Nederlandse zijspanteam met Bax/Stupelis, van Werven/van Gaalen en Hermans/Kunnas hebben de Sidecarcross of Nations voor het tweede jaar op rij weten te winnen.

Kwalificaties:
Met twee zeges en daarbovenop nog een tweede plaats in de kwalificatieheats sleepte België de pole-position in de wacht. Nederland moest daar met een drie-twee-één resultaat slechts weinig voor onderdoen. Bax werd derde in groep A, Van werven tweede in groep B en Hermans reed iedereen zoek in groep C.

Quadcross of European Nations (Schwedt)

Mike van Grinsven, Joe Maessen en Marc de Vries zijn als tweede geëindigd. Het Nederlandse team scoorde constant en eindigde achter team USA op de tweede plaats, ondanks dat Joe Maessen in de laatste manche kreeg af te rekenen met pech toen de ketting brak.

Kwalificaties:
Het was team USA dat zoals verwacht ijzersterk voor de dag kwam, Nederland sloot de kwalificaties af als tweede. Maessen werd in groep A tweede, De Vries in groep B zesde en Van Grinsven reed in groep C naar plek drie.