Motocross Reglement 2020: damesklasse, veteranen en meer


Bas Vis - 06 november, 2019

Het Motocross Reglement 2020 is goedgekeurd door het KNMV-bestuur en daarmee is bekend hoe komend seizoen de competitie georganiseerd zal worden. Het hele reglement voor 2020 vind je via deze link. Hier de belangrijkste wijzigingen op een rij:

Toevoeging ONK Women

Komend seizoen zal er een competitie voor vrouwen worden verreden. Deelname is vanaf 15 jaar (t/m 250cc) en er zal bij de kalender rekening gehouden worden met de WMX en EMX Women. De bedoeling is in ieder geval zes ONK-wedstrijden op de kalender te plaatsen. Het is aannemelijk dat de klasse komend seizoen gecombineerd zal worden met een andere KNMV-klasse in verband met het aantal deelnemers. Doelstelling is om in drie jaar een volwaardige ONK Women-klasse te realiseren. Eén manche van het ONK Women duurt twintig minuten plus één ronde en rijdsters dienen een blauwe voornummerplaat te hebben met witte cijfers.

ONK50cc

De samenwerking met KTM/Husqvarna is tot een eind gekomen en daarmee zal de jongste soloklasse weer een ONK-competitie worden. Er kunnen dus weer buitenlandse licentiehouders meedoen in deze competitie, evenals KNMV-startlicentiehouders voor deze klasse. Machines hoeven niet langer standaard te zijn. Ze moeten natuurlijk wel aan het standaard KNMV Motocross Technisch Reglement voldoen.

Toevoeging Cup Veteranen

Tot nu was er nog geen specifieke KNMV-competitie voor rijders van veertig jaar of ouder. Daarom is besloten om de Cup Veteranen in het leven te roepen. De competitie is toegankelijk voor rijders vanaf de dag dat ze veertig jaar oud zijn. Er is geen dispensatie mogelijk om eerder in deze klasse uit te komen. Ook voor de Cup Veteranen is de kans reëel dat ze het komende jaar in combinatie met een andere klasse op de wedstrijden zullen worden ingedeeld. De Cup Veteranen klasse rijdt op de wedstrijden twintig minuten plus één ronde en rijders dienen een gele voornummerplaat te hebben met zwarte cijfers.

Toevoeging NK Rookie Quad en NK Junior Zijspanklassen

Na twee jaar de jeugd Quad en Zijspan-competitie te hebben gedraaid is gebleken dat er binnen de Quadcompetities behoefte is aan een klasse tussen de Youngsters en het NK in voor een betere doorstroming. Dat is de NK Rookie Quadklasse geworden. Deze is toegankelijk voor rijders tussen de dertien en zestien jaar. Opzet bij de kalenderbepaling is om de NK Rookie Quad klassen samen te laten rijden met de B-groep van het NK Quads.

Wederom opgenomen in het reglement is de jongste Zijspanklasse voor rijders/passagiers van zes t/m elf jaar oud. Beide klassen rijden met een gele voornummerplaat met zwarte cijfers.

Starttraining ONK Sidecar & Quad Masters

De ONK Sidecar en Quad Mastersklassen krijgen op hun wedstrijden komend seizoen ook de gelegenheid tot starttraining. Ze beginnen met vijf minuten vrije training, daarna vijftien minuten tijdtraining en dan aansluitend vijf minuten starttraining.

Verplichte schouder, elleboog en kniebescherming voor jeugdklassen

Alle jeugdrijders zullen komend seizoen schouder, elleboog en kniebescherming moeten dragen. Dit geldt voor rijders uit de klassen 50cc, 65cc, 85cc, Youngster en Junior Quads-Zijspan.

Blokjes toegestaan bij de start

Blokjes die rijders kunnen gebruiken bij de start zijn toegestaan wanneer er vanaf één startrij wordt gestart of voor rijders op de tweede startrij wanneer er in twee rijen wordt gestart.

Eén schrapresultaat voor alle NK Zijspan en NK Quadklassen

Niet alleen het NK Zijspan en NK Quads, maar ook alle NK Zijspan en Quad jeugdklassen hebben komend seizoen één schrapresultaat bij het berekenen van de totaalstand van het kampioenschap.

De KNMV Motocross startlicentie aanvraag 2020 zal binnen een paar weken online gaan. De volledige Motocrosskalender zal medio december bekend worden gemaakt.