MCNH en Staatsbosbeheer samen succesvol in strijd tegen wildcrossers

Elektrische crosser

Frank Andringa - 18 november, 2019 FOTO - Deze elektrische crosser kreeg MCNH van Staatsbosbeheer voor de controles

Jarenlang was wildcrossen op de Sallandse Heuvelrug een groot probleem. Maar sinds 2015 MC Nijverdal Hellendoorn (MCNH) en Staatsbosbeheer de handen ineen hebben geslagen, wordt er nog maar weinig illegaal gecrosst in de natuur.

Elk jaar organiseert MCNH een enduro in de omgeving van Nijverdal en Hellendoorn. Het parcours gaat deels over paden van Staatsbosbeheer. “Verschillende wildcrossers maakten ook gebruik van de paden buiten de enduro om”, vertelt Jan Olthof van de MCNH. “ Dat was een reden voor Staatsbosbeheer om niet meer mee te werken aan de enduro. We zijn om tafel gegaan en hebben besloten om samen te gaan controleren in het gebied.”

Elektrische crosser

Daarbij krijgt de motorclub steun van de Staatsbosbeheer. Sinds dit jaar kan de club gebruik maken van elektrische crosser, aangeboden door Staatsbosbeheer. “We spreken onze eigen leden op hun gedrag aan. Daarnaast gaan we iedere zondagochtend met twee man het bos in en controleren we op de paden”, aldus Olthof. De maatregelen werken. “We hoeven vrijwel nooit motorrijders aan te spreken op hun gedrag.”

Boswachter Kees Jan Westra ziet dat het werkt. “We merken dat sinds we samenwerken en er gecontroleerd wordt, we niet of nauwelijks nog last hebben wildcrossen.” Volgens de boswachter is er sprake van een win-win situatie. “Samen zorgen we voor rust in het natuurgebied en de enduro kan over enkele van onze paden lopen. Zo helpen we elkaar.”

Unieke samenwerking

De samenwerking is uniek. Westra kent verder in Nederland geen enkel gebied waar op dezelfde wijze wordt samengewerkt. “Ik denk dat motorrijders sneller iets aannemen van iemand van een motorclub, dan van ons. Het is een mooi proefmodel en mogelijk kunnen andere regio’s dit ook gaan doen.”

Ook Olthof looft de samenwerking. “Je hoort wel eens dat wildcrossers worden aangepakt op een harde manier, waarbij paden worden afgezet met rollen prikkeldraad. Hier doen we dat anders door samen ten strijde te trekken. Dat is uniek.”