Veneman sterkste in Berghem

NSF100

Mark Meisner - 13 mei, 2019 FOTO - Mariska Grob

Tijdens de tweede wedstrijd om de Molenaar NSF100 Cup liet Loris Veneman zien dat hij niet alleen in Assen maar ook op andere circuits sterk is. Op de kartbaan van Circuit Park Berghem sloeg hij alle aanvallen van de snelle Rookies af en schreef opnieuw de overwinning op zijn naam.

De weersvoorspellingen waren slecht. Regen bleef echter achterwege en in plaats daarvan liet de zon zich veelvuldig zien tijdens de tweede wedstrijd van het seizoen in Berghem. Na de voorjaarstrainingen op de Junior Track in Assen was het vooral voor de Rookies wennen aan de voor hun onbekende kartbaan in Berghem. Veel van de nieuwkomers zijn afkomstig uit de minibikes en hebben weliswaar eerder op de baan in Berghem gereden, maar op een andere lay-out. Wel werd er op vrijdag door veel deelnemers een vrije training benut en dat wierp vooral bij Thije Ligtermoed vruchten af. Waar Sem Bijman tijdens de eerste kwalificatie nog de snelste coureur op de baan was met een rondetijd van 59.1 wist Ligtermoed er in de tweede kwalificatie bijna een seconde vanaf te rijden en met een 58.2 polepositie op te eisen voor Veneman. Rookies Julian van Kalkeren en Riccardo Bosgraaf maakten ook progressie in de tweede kwalificatie en wisten de derde en vierde startpositie te veroveren voor Bijman.

Race 1

Veneman stelde direct na de start orde op zaken. Hij nam de leiding en reed langzaam maar zeker van de achtervolgers weg. Het lukte Ligtermoed net niet om aan te haken en hij kreeg al snel de hete adem van Bosgraaf en Van Kalkeren in zijn nek. Hij wist nog een tandje bij te zetten en zijn achtervolgers af te schudden. Bijman wist na een matige start de aansluiting te vinden bij Bosgraaf en Van Kalkeren in de strijd om de laatste podiumplaats. In de voorlaatste ronde wist hij de derde plaats van Van Kalkeren af te snoepen terwijl Bosgraaf na lang op de derde positie te hebben gelegen terugviel naar de zesde plaats. Hij zag in de eindfase nog net Delano Greven voorbij komen, die door de race heen steeds beter in zijn ritme kwam.

Race 2

Opnieuw was Veneman het beste weg bij de start, gevolgd door Ligtermoed, Bosgraaf en Van Kalkeren. Bijman verloor door een wheelie bij de start veel tijd en zou aan een inhaalrace moeten beginnen. Nadat Van Kalkeren na een schakelfoutje de aansluiting op het leidende drietal verloor was het voor Veneman zaak Ligtermoed en Bosgraaf achter zich te houden. Dat liep anders bij het passeren van achterblijvers waar Veneman zich even in verslikte en Ligtermoed juist van profiteerde. In de eindfase lukte het Veneman toch weer de koppositie over te nemen. Hij zou deze niet meer afstaan en als winnaar over de finish komen. Ligtermoed hield Bosgraaf achter zich en daarachter was het Van Kalkeren die na een eenzame race vierde werd. Greven reed lange tijd veilig op een vijfde plaats, maar kreeg in de eindfase bezoek van Bijman. Hij kwam na een lange inhaalrace net tekort kwam om Greven in te halen.

Voor het dagklassement was de eerste plaats van Veneman duidelijk. Ligtermoed mocht naar het podium voor de tweede plaats en om de beker voor de snelste Rookie in ontvangst nemen. Om de derde plaats te bepalen moest er snel gerekend worden: Bosgraaf, Van Kalkeren en Bijman hadden ieder 26 punten over twee races verzameld. Omdat bij gelijke punten de hoogste score in de laatste race doorslaggevend is, was het Bosgraaf die de laatste podiumplaats mocht bezetten.

Rijders aan het woord

Voor Veneman verliep de dag, op een klein puntje na dat achteraf grote gevolgen had kunnen hebben, vlekkeloos. “Ja, het was toch wel even spannend in de tweede race. Ik wilde bij het inhalen van een achterblijver buitenom, maar dat pakte verkeerd uit en ik viel zelfs bijna. Ik heb daarna alles op alles moeten zetten om te winnen, maar het is me weer gelukt!’

Voor veel coureurs was de baan onbekend, zo ook voor Yens van den Bor. Hij heeft de minste wedstrijdervaring van de Rookies, maar leert snel. “Ik heb gelukkig gisteren hier al kunnen trainen. Het begin was lastig, want het is een heel nieuwe baan voor mij en het is gladder dan in Assen. Maar het wende snel en ik vind het een leuk circuit. De tweede race had er meer ingezeten. want bij de start moest ik uitwijken voor een rijder die ineens naar links kwam. Ik kon hem gelukkig snel weer inhalen en ben toch nog veertiende geworden.”

De volgende race, op 10 juni wordt verreden op De Tippe in Staphorst.

Wedstrijdkalender 2019:
10 juni: Staphorst, De Tippe
22 juni: Assen, TT Junior Track
13/14 juli: Assen, TT Junior Track
24 augustus: Veldhoven, De Lansard
7 september: Berghem, Circuitpark Berghem
5 oktober: Assen, TT Junior Track