‘Onderschat belang Europese verkiezingen voor motorrijders niet’


Bas Vis - 17 mei, 2019

23 mei mag je stemmen voor het Europees Parlement. In aanloop naar de verkiezingen laat de KNMV verschillende partijen aan het woord over wat zij voor jou als motorrijder willen betekenen. Verkeersveiligheid, mobiliteit en infrastructuur komen uitgebreid aan bod. We trappen echter af met iemand die niet verkiesbaar is…

Wim van de Camp (1953) noemt zichzelf in de eerste plaats motorrijder. Daarna Europarlementariër. 23 jaar zat hij voor het CDA in de Tweede Kamer, de afgelopen tien jaar in het Europees Parlement. Als geen ander weet hij waarom ‘Europa’ zo belangrijk is voor jou als motorrijder.

“Onderschat niet het belang van het Europees Parlement waarvoor donderdag 23 mei gestemd mag worden. Alle wetgeving die de Europese Commissie maakt moet hierlangs. Als ze te dicht bij de motorrijders komen, dan wijzen we het af”, betoogt Van de Camp.

(tekst gaat verder onder video.)

“Europa bemoeit zich met van alles. Denk aan de typegoedkeuring, we voerden ABS in, nieuwe kledingvoorschriften en we hielden de APK tegen”, vervolgt de uittredend Europarlementariër. “En de verkeersveiligheid natuurlijk. In mijn tijd in het Parlement bracht onder andere Brusselse wetgeving het totaal aantal verkeersdoden per jaar op de Europese wegen terug Daar zitten ook de scooterrijders zonder helm in Zuid-Europa bij, maar als motorrijder ben je gewoon heel kwetsbaar. Dat bewustzijn moet je hebben, al maakt dat het soms ook wel weer spannend.”

In het bloed

Een kleine glimlach kan hij bij dat laatste niet onderdrukken. Niet gek, want van de ongeveer 120 huidige Europarlementariërs met een motorrijbewijs is Van de Camp een van de fanatiekste.

“Die passie zit in mijn bloed. Daar kwam ik achter toen ik zeventien was. Ik had toen natuurlijk geen geld, want ik moest studeren. Dus ik ben in 1983 begonnen met motorrijden. We zijn nu 36 jaar verder. Het mooiste is dat je na een lange week hard werken op zaterdag even je helm op kan zetten, je pak aan kan doen en je hoofd leegrijden. Het mooiste moment van de week is als je vervolgens ’s middags veilig thuiskomt en je eerste biertje kan drinken.”

Europa in de toekomst

Het nieuwe Europees Parlement moet aan de bak, vervolgt Van de Camp: “We moeten vanuit Europa meer doen aan veilige infrastructuur. Maar Brussel moet wat mij betreft ook geen te grote broek aantrekken. De echte verkeersveiligheid zit op de wegen, in de lidstaten. Dat wordt nog wel eens vergeten. Dat we denken: ‘Dit gaat Europa wel even regelen.’ Dat kunnen wij helemaal niet. Ze gaan natuurlijk door met een veilige infrastructuur en met open grenzen. En wij gaan door met technische ontwikkeling van die zelfrijdende auto. Dat is een heel groot innovatieproject voor de komende jaren. Daarom is het dan ook enorm van belang dat de KNMV blijft hameren op de zichtbaarheid van de motorrijder.”

Zelf neemt Van de Camp afscheid van het Europees Parlement: ”Ik zit meer dan de helft mijn leven in de politiek. Ik vind het genoeg; tijd om meer kilometers te maken!”

Kijk hier voor het overzicht met alle video’s en artikelen in onze serie over de Europese Verkiezingen.

Of klik meteen door naar een andere partij:
ChristenUnie
GroenLinks
PvdA
SP
VVD

Voor deze serie over de Europese Verkiezingen benaderden wij alle partijen om voor de camera óf in tekst bij te dragen. De ontbrekende partijen kozen ervoor niet mee te werken.