Jeffrey Herlings: ‘Een prachtig, maar zwaar leven’ (Checkbox 9)

Jeffrey Herlings

Bas Vis - 01 mei, 2019 FOTO - Jeffrey Herlings

De rentree van wereldkampioen MXGP Jeffrey Herlings zit eraan te komen. Waarschijnlijk nog deze maand. In zijn tweede aflevering van Checkbox vertelt hij je over vriendschappen, de druk die hij voelt, blessures en… vuilnismannen en Russische ziekenhuizen.

“Ik heb een paar vrienden waar ik echt op kan terugvallen. Dat is ook beter dan honderd meelopers, die vanwege de verkeerde reden bij je zijn”, weet Herlings. Sommige van zijn vrienden kent hij al meer dan vijftien jaar. Ze lijken op elkaar. “Ik ben down to earth, geef niet om duren dingen en merkkleding. Mijn vrienden behoren ook niet tot de rijksten. Dat past bij elkaar.”

Veel mensen die om de Brabander heen lopen, praten met hem mee. Toch zijn er ook enkelen die eerlijk tegen ’s werelds beste motorcrosser zijn. En dat vindt hij best wel eens lastig. “Niemand wil graag negatieve zaken over zichzelf horen. Daar zit je niet altijd op te wachten, maar het hoort er soms wel bij.” In eerste instantie kan Herlings daar wel kwaad om worden. “Op zo’n moment denk je wel eens: ‘Grrrrr.’ Maar na een tijdje zie ik soms ook wel dat iemand gelijk heeft.”

Hoewel Jeffrey Herlings al drie wereldtitels achter zijn naam heeft en tal van GP’s heeft gewonnen, voelt hij nog altijd druk om te presteren. “Ik moet weekend na weekend presteren. Als je niet wint, dan heb je gefaald. En zeven dagen daarna moet je er weer staan. Dat is best moeilijk om dat jaar na jaar te doen. Als er ooit een einde komt aan mijn carrière, zal ik daar niet lang om treuren. Mijn leven is een prachtig leven, maar ook heel zwaar.”

Ongeluk

Op het circuit is hij talloze keren onderuit gegaan en meestal ging dat goed. Buiten het circuit zit een ongeluk in een klein hoekje, maar het overkwam de regerend wereldkampioen in Rusland. Gewoon, in het verkeer.

“Dat blijft me wel bij”, lacht Herlings. “Ik reed niet, maar stond achterin. Door de botsing knalde ik met mijn hoofd tegen de voorruit. Heel mijn hoofd lag open en ik brak enkele ribben. In Nederland wordt je dan met spoed binnengebracht in een ziekenhuis, maar hier ging het veel trager. De verzorger speelde wat met een kat en een hond. Dat zag er niet echt fris uit. Vervolgens legde hij een verbandje rond mijn hoofd. Het infectiegevaar in zo’n ziekenhuis ligt toch even iets hoger dan in Nederland.”

Jeffrey Herlings als vuilnisman?

Naast zijn carrière als motorcrosser heeft Herlings weinig tijd voor andere sporten, laat staan ander werk. “Als ik green crosser was geworden? Dan was ik nu denk ik de meest professionele vuilnisman van Nederland. Misschien was ik ook wel wielrenner geweest. Ik denk dat ik redelijk kan fietsen en ik vind het leuk.”

Binnen de sport heeft hij respect voor talloze sporters, onder andere Mathieu van der Poel. “Als je ziet hoeveel uren hij moet trainen, heel knap. Maar ook Max Verstappen. De media die erbij komt kijken, alles ligt bij hem onder een vergrootglas. Knap om daar mee om te gaan.”

 

Volg Jeffrey op Facebook en Instagram!

Eerdere afleveringen:
Checkbox 8: Glenn Coldenhoff over MxoN 2019: ‘Dit jaar waarmaken!’
Checkbox 7: Bo Bendsneyder over zijn sport en familie
Checkbox 6: Bo Bendsneyder over zijn jeugd en carrière
Checkbox 5: Zonder vrijwilligers geen motorsport

Checkbox 4: Vrijwilligers MAC SEV Lochem zorgen voor topevenement
Checkbox 3: Jeffrey Herlings over trainen, twijfels en lekker eten
Checkbox 2: Lotte van Drunen over motocross, ambities en meer
Checkbox 1: Glenn Coldenhoff over nieuw team en crash