Jannick de Jong: ‘Ik keer terug na mijn dopingschorsing’ (Checkbox 10)

Jannick de Jong

Bas Vis - 06 mei, 2019 FOTO - Jannick de Jong

Speedway- en grasbaancoureur Jannick de Jong droomt weer van het winnen van prijzen. Twee jaar geleden werd de wereldkampioen, drievoudig Europees kampioen, wereldkampioen landenteams én achttienvoudig Nederlands kampioen voor vier jaar geschorst na een positieve dopingtest. Nog altijd knokt hij voor eerherstel, maar inmiddels werkt hij ook fanatiek aan een terugkeer op de baan. Dit is zijn verhaal.

In een loods in zijn woonplaats Gorredijk bouwt De Jong in zijn vrije tijd aan een nieuwe speedwaymachine. Het is een project voor de toekomst van de 31-jarige Fries. Door zijn schorsing mag hij niet alleen geen wedstrijden rijden, trainen op een speedwaybaan is er ook niet bij.

“Trainen moet op een officiële baan”, vertelt De Jong, “maar daar ben ik op het moment niet welkom. Trainen op een weiland? Dat is niet ideaal.” Het is allemaal het gevolg van het positieve plasje dat hij in mei 2017 na afloop van een wedstrijd inleverde. Daarin werd de verboden stof amfetamine aangetroffen.

‘Aantonen onschuld is moeilijk’

“Een aantal dagen voor die bewuste wedstrijd ben ik met enkele vrienden op stap geweest. Daarbij moet ik niet goed hebben opgelet bij hetgeen dat ik tot me heb genomen”, kijkt de 31-jarige levende baansportlegende terug. “Waarschijnlijk heb ik iets gedronken waar die stof doorheen gemixt was. Ik heb in ieder geval honderd procent zeker niets ingenomen. Alleen het aantonen van mijn onschuld is heel lastig. Als er iets is gevonden in je urine, dan zit het erin. Daar kun je niet omheen. Het enige wat ik kan doen is zo goed mogelijk aantonen wat er is gebeurd. Maar de commissie besloot om mij een straf van vier jaar schorsing te geven. Daar zal ik me aan moeten houden.”

Nadat de schorsing werd uitgesproken viel Jannick de Jong in een zwart gat. “Ik had het gevoel in een verdomhoekje terecht te zijn gekomen. De situatie was deprimerend.” Het regelmatige leven van de Gorredijker stond plotsklaps op zijn kop. Ook lichamelijk liet het zijn sporen na. Hij werd kilo’s zwaarder.

Terug op de baan

Inmiddels ziet Jannick de Jong de toekomst weer zonnig tegemoet. Baansportfans hebben hem alweer enkele keren kunnen spotten op de gras- en speedwaybanen. Niet als coureur, wel als aandachtig toeschouwer. “Ik hou van de baansport en geniet ervan hoe snel er wordt gereden. Naast het bouwen aan een nieuwe speedwaymachine, ben ik ook lichamelijk weer in training. Ik zit regelmatig op de mountainbike en doe aan crossfit.”

2021 wordt het jaar van de terugkeer voor De Jong. “Het is waardeloos, maar ik zal met deze situatie moeten dealen. Ik kom terug.” Daar is ook zijn mentor, monteur en chauffeur Ab van der Honig van overtuigd. “Ik geloof dat Jannick nog steeds een aantal keer wereldkampioen kan worden.”

Volg Jannick nu op Facebook!

Bekijk ook de vorige afleveringen van Checkbox:

Checkbox 9: Jeffrey Herlings: ‘Een prachtig, maar zwaar leven’
Checkbox 8: Glenn Coldenhoff over MxoN 2019: ‘Dit jaar waarmaken!’
Checkbox 7: Bo Bendsneyder over zijn sport en familie
Checkbox 6: Bo Bendsneyder over zijn jeugd en carrière
Checkbox 5: Zonder vrijwilligers geen motorsport

Checkbox 4: Vrijwilligers MAC SEV Lochem zorgen voor topevenement
Checkbox 3: Jeffrey Herlings over trainen, twijfels en lekker eten
Checkbox 2: Lotte van Drunen over motocross, ambities en meer
Checkbox 1: Glenn Coldenhoff over nieuw team en crash