Etienne Bax over wereldtitels en… dakdekken (Checkbox 11)

Etienne Bax in actie met Kaspars Stupelis

Bas Vis - 12 mei, 2019 FOTO - Etienne Bax (Facebook)

Zijspancrosser Etienne Bax won er honderden,  maar verwacht in zijn loods annex kantoorruimte geen prijzenkast vol trofeeën. De 30-jarige voormalig dakdekker uit Bergeijk, die dit seizoen samen met zijn Letse bakkenist Kaspars Stupelis op jacht is naar zijn derde wereldtitel, geeft hier niets om. In deze aflevering van Checkbox gaan we samen met Etienne op bezoek bij zijn vader, praten we over wereldtitels, kijken we of hij het dakdekken nog niet is verleerd en bezichtigen we zijn trailer. Kijk hem nu!

Bax is sinds 2015 professional. “Het is uitgegroeid van een hobby tot een bedrijf”, zegt de crosser, terwijl hij een rondleiding door het pand onder de rook van Eindhoven geeft. “Hier in de loods staat al ons materiaal. Nee, niet veel bekers. Als ik kinderen zie die er heel erg blij mee zijn, dan geef ik ze weg.”

De zwaarst bevochten overwinning van Etienne Bax

Niet alle trofeeën heeft hij weggedaan. Een aantal kreeg een plekje in de loods. “Dit is een zadel die onze zadelfabrikant voor ons heeft gemaakt. Die is bijzonder voor mij. En deze beker heb ik gewonnen op Las Arenas, een mooi circuit in Spanje. Daar behaalden we een van onze zwaarst bevochten overwinningen ooit.”

Om bekers mag Etienne Bax niets geven, om zijn helmen wel! “Ik bewaar eigenlijk heel weinig van mijn carrière, behalve mijn gespoten helmen. Die zijncustom made voor ons gemaakt en vind ik schitterend. Die doe ik écht niet weg!”

Van dakdekker tot professioneel zijspancrosser

Zijspancross is er met de paplepel ingegoten bij Etienne Bax. Zijn vader was dertig jaar lang actief als bakkenist en nam zijn twee zoons van kleins af aan mee naar het circuit. “Hun wieg stond als het ware naast het circuit”, lacht Jack Bax. “En ze vonden het ook leuk. Altijd zat hij met zijn broertje Robbie de videobanden van races te bekijken. Ze kenden alle tekst uit hun hoofd. Toen waren ze al met de sport bezig.”

Als Etienne niet meer wil leren, gaat hij aan het werk in het dakdekkersbedrijf van zijn vader. Tot 2015, als hij full-prof wordt. Maar van zijn tijd als dakdekker heeft hij nog altijd profijt. “Als coureur heb ik tegenslagen gehad. In 2013 had ik bijvoorbeeld een zware crash in Geldermalsen. Ik lag twee weken in het ziekenhuis, het was kantje boord. Daar kwam ik doorheen en binnen vijf weken zat ik weer op de motor. Dat is de mentaliteit die ik heb meegekregen.”

Harde werken beloond

In 2015 kroont de zijspancrosser uit Bergeijk zich voor het eerst tot wereldkampioen en twee jaar later volgt de volgende wereldtitel. Bax: “Met hard werken heb ik de top bereikt. Ik heb nooit veel cadeau gekregen. Dat maakt een wereldtitel extra mooi!”

Zijn bakkenist Kaspars Stupelis ziet ook die vastberadenheid bij Bax. “Etienne heeft bepaalde doelen voor ogen en daar gaat hij vervolgens volledig voor. Daar heeft hij slapeloze nachten voor over, hij zal zijn doelen bereiken. Daar bovenop heeft hij enorm veel talent.”

Volg Sidecar Team Bax op weg naar de titel!

Bekijk ook de vorige afleveringen van Checkbox:

Checkbox 10: Jannick de Jong: ‘Ik keer terug na mijn dopingschorsing’
Checkbox 9: Jeffrey Herlings: ‘Een prachtig, maar zwaar leven’
Checkbox 8: Glenn Coldenhoff over MxoN 2019: ‘Dit jaar waarmaken!’
Checkbox 7: Bo Bendsneyder over zijn sport en familie
Checkbox 6: Bo Bendsneyder over zijn jeugd en carrière
Checkbox 5: Zonder vrijwilligers geen motorsport

Checkbox 4: Vrijwilligers MAC SEV Lochem zorgen voor topevenement
Checkbox 3: Jeffrey Herlings over trainen, twijfels en lekker eten
Checkbox 2: Lotte van Drunen over motocross, ambities en meer
Checkbox 1: Glenn Coldenhoff over nieuw team en crash

zijspan

sidecar

zijspancross

mx

WK

wereldkampioenschap

wereldkampioen

Etienne Bax

Nederland

KNMV

Checkbox

motorsport

motorsports

motocross

motorcross

sport

passie