Bericht uit Brussel: nieuwe veiligheidseisen vanaf 2022


KNMV - 10 mei, 2019

Het Europees Parlement zette op de valreep van haar huidig beleidsmandaat (23 mei verkiezingen!) belangrijke stappen om de verkeersveiligheid op Europese wegen te verbeteren.

Samen met de Raad van de EU – de vertegenwoordigers van de EU-lidstaten – is er een akkoord bereikt op de zogenaamde ‘General Safety Regulation’. Dit betekent concreet dat er vanaf 2022 aanvullende veiligheidsmaatregelen verplicht zijn op nieuwe Europese voertuigen.

Van rijbaanassistenten tot weggebruiker-detectie

Welke maatregelen kunnen we zoal verwachten? De totale lijst is aardig alomvattend en geldt voor auto’s, bussen en vrachtwagens: van rijbaanassistenten tot weggebruiker-detectie en geavanceerde remsystemen. Maar ook veiligere gordels en mechanismes om afleiding van de bestuurder te voorkomen. Deze nieuwe eisen zijn niet zonder slag of stoot onderhandeld: vooral de autofabrikanten lagen dwars.

De achterliggende gedachte van de General Safety Regulation is om menselijke fouten te compenseren door middel van een geïntegreerd veiligheidssysteem. Verdergaande automatisering van het voertuig heeft het potentieel om de impact van menselijke fouten te reduceren en daarmee verkeersongelukken te voorkomen. Deze maatregelen moeten in het bijzonder ten goede komen van kwetsbare weggebruikers. Goed nieuws voor de motorrijder dus. Echter blijft het van belang de unieke, maar ook kwetsbare positie van de motorrijder te benadrukken, in het licht van de automatisering van voertuigen.

Hoe nu verder? De finale tekst wordt opgenomen in het EU-wetboek. Vervolgens hebben lidstaten en fabrikanten drie jaar de tijd om aan de nieuwe eisen te voldoen. Vanaf 2022 moeten nieuwe Europese voertuigen die de weg opgaan, uitgerust zijn met de nieuwe veiligheidsmaatregelen.

Europese verkiezingen op komst

Eind april kwam het Europees Parlement voor het laatst bij elkaar in Straatsburg. Dat betekent dat het werk voor het huidig beleidsmandaat (2014-2019) erop zit. Dat er echter nog werk aan de winkel is, staat vast. Recent publiceerde de Europese Commissie de laatste cijfers omtrent verkeersveiligheid: in 2018 waren er nog steeds meer dan 25.000 dodelijke verkeerslachtoffers op Europese wegen – slecht één procent minder dan in 2017. Op de Nederlandse waren er in 2018 zelfs elf procent meer verkeersdoden (maar minder op de motor).

Het blijft dus van groot belang verkeersveiligheid en de rol van motorrijders onder het voetlicht te brengen. Op 23 mei gaan we naar de stembus om een stem uit te brengen op Nederlandse kandidaten voor het Europees Parlement voor de periode 2019-2024.

Momenteel draaien de kandidaten zich warm om een felbegeerde zetel te bemachtigen. Hoe past de motorrijder in deze campagne, en hoe kijken deze kandidaten aan tegen verkeersveiligheid?

De KNMV laat vanaf volgende week kandidaat Europarlementariërs aan het woord over wat zij voor jou als motorrijder willen betekenen. Houd onze site en Facebook in de gaten!